Τα συμπτώματα της μεσογειακής αναιμίας που πρέπει να γνωρίζεις – Πότε πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό σου;

13:08 8/5/2021 - Πηγή: iPop

Η θαλασσαιμία ή αλλιώς μεσογειακή αναιμία είναι μια κληρονομική διαταραχή του αίματος που προκαλεί στο σώμα μικρότερη ποσότητα αιμοσφαιρίνης από το κανονικό. Η χρησιμότητα της αιμοσφαιρίνης είναι ότι επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο. Η θαλασσαιμία μπορεί να προκαλέσει αναιμία, αφήνοντας τον οργανισμό κουρασμένο. Καλό είναι τα γνωρίζεις τα συμπτώματα της μεσογειακής αναιμίας ώστε να ξέρεις πότε πρέπει να επισκεφθείς το γιατρό σου αν χρειαστεί!

Τα συμπτώματα της μεσογειακής αναιμίας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θαλασσαιμίας. Στην ήπια θαλασσαιμία συχνά μπορεί να μη χρειαστείς

θεραπεία ενώ σε πιο ισχυρές μορφές μπορεί να είναι απαραίτητη η μετάγγιση αίματος. Τα σημεία και τα συμπτώματα που μπορεί να έχεις εξαρτώνται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της κατάστασής σου, ωστόσο ανάμεσα σε αυτά είναι:

ΚούρασηΑδυναμίαΧλωμό ή κιτρινωπό δέρμαΠαραμορφώσεις των οστών του προσώπουΑργή ανάπτυξηΚοιλιακό πρήξιμοΣκούρα ούραUnsplash/Vladislav Muslakov Από τι προκαλείται η θαλασσαιμία

Η μεσογειακή αναιμία προκαλείται από μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων που παράγουν αιμοσφαιρίνη – την ουσία όπου στα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Οι μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη θαλασσαιμία μεταδίδονται από τους γονείς στα παιδιά. Τα μόρια αιμοσφαιρίνης αποτελούνται από αλυσίδες που ονομάζονται άλφα και βήτα αλυσίδες που μπορούν να επηρεαστούν από μεταλλάξεις. Στη θαλασσαιμία, η παραγωγή είτε των αλυσίδων άλφα είτε βήτα μειώνεται, με αποτέλεσμα είτε την άλφα-θαλασσαιμία είτε τη βήτα-θαλασσαιμία.

Στην άλφα-θαλασσαιμία, η σοβαρότητα της θαλασσαιμίας που έχεις εξαρτάται από τον αριθμό των γονιδιακών μεταλλάξεων που κληρονομείς από τους γονείς σου. Όσο πιο μεταλλαγμένα γονίδια, τόσο πιο σοβαρή θαλασσαιμία σου. Στην βήτα-θαλασσαιμία, η σοβαρότητα της θαλασσαιμίας που έχεις εξαρτάται από το μέρος του μορίου της αιμοσφαιρίνης που επηρεάζεται.

Unsplash/Yoann BoyerΠότε πρέπει να επισκεφθείς το γιατρό σου

Μερικά μωρά εμφανίζουν σημεία και συμπτώματα θαλασσαιμίας κατά τη γέννηση. Άλλοι ανθρώπινοι οργανισμοί τα αναπτύσσουν κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους. Μερικοί άνθρωποι που έχουν μόνο ένα επηρεασμένο γονίδιο αιμοσφαιρίνης δεν έχουν συμπτώματα θαλασσαιμίας.

Οποιαδήποτε στιγμή και αν εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα της μεσογειακής αναιμίας, καλό είναι να κάνεις μία επίσκεψη στο γιατρό σου ώστε να το εντοπίσεις άμεσα σε περίπτωση που νοσείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κόπωση που νιώθουν όσοι νοσούν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καλή διατροφή και άσκηση.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο θαλασσαιμίας

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να νοσήσεις από μεσογειακή αναιμία είναι αρχικά το οικογενειακό ιστορικό θαλασσαιμίας. Η θαλασσαιμία μεταδίδεται από γονείς σε παιδιά μέσω μεταλλαγμένων γονιδίων αιμοσφαιρίνης. Ακόμα όμως καλό είναι να γνωρίζεις ότι η θαλασσαιμία εμφανίζεται συχνότερα σε Αφρικανούς, Αμερικανούς και σε άτομα μεσογειακής και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα συμπτώματα της μεσογειακής αναιμίας που πρέπει να γνωρίζεις – Πότε πρέπει να επισκεφτείς το γιατρό σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα