Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης που καμία γυναίκα δεν πρέπει να αγνοήσει

11:21 22/11/2019 - Πηγή: iPop

Πίτσα, μακαρόνια, ψωμί, κέικ, donuts, τηγανητό κοτόπουλο… όλα αυτά τα τρόφιμα έχουν ένα κοινό: περιέχουν γλουτένη. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια ευαισθησία στη γλουτένη ή δυσανεξία, ενώ άλλοι την αποφεύγουν επειδή θεωρούν πως είναι πιο υγιεινό. Τι είναι η κοιλιοκάκη και ποια τα συμπτώματά της;

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται δυσφορία όταν τρώνε τροφές με γλουτένη, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου. Αλλά στην πραγματικότητα

μπορεί να υπάρξει κάτι ακόμη πιο σοβαρό από μια ευαισθησία της γλουτένης.

Μπορεί να έχεις κοιλιοκάκη.

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Σύμφωνα με το US National Library of Medicine, η κοιλιοκάκη είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος στην οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε γλουτένη επειδή θα βλάψουν το λεπτό έντερο τους.

Με την πάροδο του χρόνου, η κοιλιοκάκη μπορεί να βλάψει την επένδυση του λεπτού εντέρου, πράγμα που εμποδίζει τη σωστή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

Η κοιλιοκάκη είναι μια απ’ τις πιο συχνές συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες στην Ευρώπη, η οποία προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη.

Πώς διαφέρει απ’ τη δυσανεξία στη γλουτένη;

Η κοιλιοκάκη και η δυσανεξία στη γλουτένη έχουν πολλά κοινά.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο διαταραχών είναι ότι η κοιλιοκάκη είναι μια γενετική αυτοάνοση διαταραχή, ενώ η ευαισθησία στην γλουτένη δεν είναι γενετική.

Παράλληλα, η κοιλιοκάκη τείνει να είναι πολύ πιο σοβαρή από τη δυσανεξία στη γλουτένη, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις.

Τι να αποφύγεις όταν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη

Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης;

Εμετός και διάρροια

Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα τα οποία διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Παράλληλα, παιδιά και ενήλικες μπορεί να αντιμετωπίζουν διαφορετικά συμπτώματα.

Ο εμετός και η διάρροια είναι από τα πιο κοινά σημάδια της νόσου, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος

Άλλα συμπτώματα που εκδηλώνονται τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά, είναι το φούσκωμα, τα έρια και ο σοβαρός πόνος στην κοιλιά.

Τα παιδιά μικρότερα από δύο ετών έχουν σημαντικά πρησμένη κοιλιά ενώ ένα ακόμη σύμπτωμα και στα παιδιά και στους ενήλικες είναι η δυσκοιλιότητα.

Απώλεια βάρους

Λόγω της έλλειψης απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, πολλά άτομα με κοιλιοκάκη χάνουν βάρος πριν να διαγνωστούν με τη νόσο.

Σε βρέφη και νήπια, αυτή η απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει αποτυχία στην ευημερία και σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να προκαλέσει μικρότερο ανάστημα και καθυστερημένη εφηβεία.

Πόνος στις αρθρώσεις, οστεοπόρωση, και οστεομαλακία

Στους ενήλικες, ένα άλλο σύμπτωμα – το οποίο δεν σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα – είναι ο πόνος των οστών και των αρθρώσεων.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι δύο από τα συμπτώματα της νόσου είναι η «απώλεια οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση) ή οστεομαλακία.

Δερματίτιδα

Αρκετοί άνθρωποι με κοιλιοκάκη μπορεί να υποφέρουν από ερπητοειδής δερματίτιδα.

Η ερπητοειδής δερματίτιδα είναι ένα δερματικό εξάνθημα που συνήθως εμφανίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, τους γλουτούς, την πλάτη ή το τριχωτό της κεφαλής και προκαλεί κνησμό. Το εξάνθημα επηρεάζει περίπου το 10% των ανθρώπων με κοιλιοκάκη.

Διαβάστε επίσης:

Ξέρεις με τι μπορεί να συνδέεται η δυσανεξία στην γλουτένη ; Οι ειδικοί απαντούν

Photo: unsplash/Louis Hansel

Το άρθρο Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης που καμία γυναίκα δεν πρέπει να αγνοήσει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα