Τα social media επηρεάζουν άμεσα τα συναισθήματά σου χωρίς να το καταλάβεις

15:41 5/1/2020 - Πηγή: iPop

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει η καθημερινή συνήθεια των περισσότερων στις μέρες μας και τους επηρεάζουν άμεσα σε πολλούς τομείς. Πώς, όμως, επιδρούν τα social media στα συναισθήματα των ανθρώπων; 

Πολλές φορές επηρεάζεσαι από τα social media για το τι θα ανεβάσεις, τι γράψεις και άλλα πολλά. Μια έρευνα, όμως, έδειξε πως η επίδραση των social media

στα συναισθήματα των χρηστών τους είναι τεράστια και δεν περιορίζεται σε μια απλή δημοσίευση.

Μάλιστα, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας εφάρμοσε μια νέα μέθοδο μέτρησης της εξάπλωσης των συναισθηματικών εκφράσεων χρησιμοποιώντας δεδομένα από χρήστες του Facebook. Οι ερευνητές αποφάσισαν να εφαρμόσουν μια μέθοδο που υποδηλώνει ότι οι συναισθηματικές καταστάσεις μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους με μιμητισμό, για παράδειγμα αντιγράφοντας εκφράσεις που μπορούν να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικούς μήνες. Τα συναισθήματα όπως η ευτυχία, η μοναξιά και η κατάθλιψη φαίνεται να έχουν μια συγκεκριμένη σχέση μεταξύ των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για τη διεξαγωγή αυτής της μελέτης, συλλέχθηκαν δεδομένα για 1.180 ημέρες στο Facebook, μεταξύ 2009 και 2012.

Pixabay

Οι μελετητές παρατήρησαν τις συναισθηματικές εκφράσεις των χρηστών για να δουν τι επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν σε ό,τι οι φίλοι τους δημοσίευσαν στο διαδίκτυο. Δεδομένου ότι δεν μπορούσαν να το κάνουν σε μεγάλη κλίμακα, οι ερευνητές ανίχνευσαν μια μεταβλητή που θα μπορούσε να επηρεάσει τα συναισθήματα των ανθρώπων. Ως μονάδα μέτρησης χρησιμοποιούσαν τη βροχή, ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο το οποίο συχνά επηρεάζει τη συναισθηματική κατάσταση των ατόμων.

Καθώς εφάρμοσαν τη μέθοδο τους, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι οι χρήστες του Facebook αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με διαφορετικούς τρόπους. Κατά τη διάρκεια μιας βροχερής ημέρας ο αριθμός των θετικών θέσεων μειώθηκε και ο αριθμός των αρνητικών μηνυμάτων αυξήθηκε. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν έβρεχε αλλού, η επίδραση ήταν ακριβώς η ίδια για τα άτομα που ζούσαν σε ένα μέρος όπου δεν συνέχιζε να βρέχει.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας πιστεύουν πως μπορεί να υπάρχουν κάποια τεχνάσματα που επιδιώκουν να αυξήσουν την ευτυχία των ανθρώπων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Για παράδειγμα, όταν παρατηρείς ότι είναι κι άλλοι στεναχωρημένοι για το ίδιο θέμα που είσαι κι εσύ κι ανεβάζουν αναρτήσεις στα social media νιώθεις καλύτερα και πιο ανακουφισμένος.

Διάβασε ακόμα:

Αυτό θα συμβεί εάν σταματήσεις να μπαίνεις στα social media για 28 μέρες

Photo: Unsplash

Το άρθρο Τα social media επηρεάζουν άμεσα τα συναισθήματά σου χωρίς να το καταλάβεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα