Το παιδί σου είναι απότομο μαζί σου, αλλά αγγελούδι μπροστά στους άλλους; Υπάρχει εξήγηση!

12:30 5/1/2020 - Πηγή: iPop

Έχεις παρατηρήσει σε πολλές οικογένειες, ίσως και στη δικιά σου, πως η συμπεριφορά του παιδιού στη μαμά είναι πιο επιθετική σε σχέση με τη συμπεριφορά του απέναντι σε άλλους; 

Μήπως συμβαίνει και στη δικιά σου οικογένεια; Μήπως και το δικό σου παιδί είναι απότομο απέναντί σου, αλλά μπροστά στους άλλους είναι αγγελούδι; Και σίγουρα αν συμβαίνει αυτό, αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος. Κι όμως υπάρχει εξήγηση!

Γιατί είναι απότομη η συμπεριφορά του παιδιού στη μαμά του;Μέσο επικοινωνίας

Αν το λεξιλόγιο του παιδιού σου δεν είναι ακόμα πολύ αναπτυγμένο, είναι φυσικό να προσπαθήσει

να προσελκύσει την προσοχή σου με όλα τα δυνατά μέσα. Γι’ αυτό, η μητέρα του αντιπροσωπεύει κατά κάποιο τρόπο την πηγή που ικανοποιεί τις βασικές του ανάγκες, είτε πρόκειται για φαγητό είτε για ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα παιδί ξαφνικά θα γίνει πιο συναισθηματικό ή έντονο, όταν η μητέρα του είναι παρούσα.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Corwinune, ειδικός στη γονική εκπαίδευση, «Οι μητέρες συμβολίζουν τις ανάγκες των παιδιών και τα συνδέουν φυσιολογικά και ψυχολογικά με τα τρόφιμα και την επιβίωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά θα εντείνουν τις συμπεριφορές τους. Θα το κάνουν αυτό με μοναδικό σκοπό να προσελκύσουν την προσοχή της μητέρας τους και να μείνουν συνδεδεμένα μ’ αυτήν, με οποιοδήποτε δυνατό μέσο. Οι μπαμπάδες, από την άλλη πλευρά, συμβολίζουν την εμπιστοσύνη, την ανάληψη κινδύνων και να παίξουν περισσότερο. Γι ‘αυτό τα παιδιά δεν χρειάζεται να προσελκύσουν την προσοχή τους τόσο πολύ, επειδή δεν είναι μια προσκόλληση που σχετίζεται με την επιβίωση».

PexelsΜεγαλύτερη άνεση

Γενικά, τα παιδιά δεν δείχνουν το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων τους σε άτομα που δεν εμπιστεύονται. Αν νομίζεις πως το παιδί σου κρατά τον «χειρότερό» του εαυτό μόνο για σένα, τότε κάνεις λάθος. Στην πραγματικότητα, έτσι σου δείχνει πόσο σ’ εμπιστεύεται και πόσο ασφαλής αισθάνεται όταν είσαι κοντά του.

Επομένως, όταν το παιδί σου είναι πιο αυθόρμητο και έχει μια πιο έντονη κι ίσως λίγο κακή συμπεριφορά απέναντί σου, δεν σημαίνει ότι δεν σε αγαπά αρκετά, αλλά ότι μαζί σου έχει μια διαφορετική και ιδιαίτερη σχέση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους που συναναστρέφεται. Γι’ αυτό μην το παίρνεις τόσο προσωπικά κι αν βλέπεις ότι το παρακάνει καλύτερα να το συζητήσεις μαζί του!

Διάβασε ακόμα:

Γιατί το παιδί σου πρέπει να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού;

Photo: Getty Images

Το άρθρο Το παιδί σου είναι απότομο μαζί σου, αλλά αγγελούδι μπροστά στους άλλους; Υπάρχει εξήγηση! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα