Τα μηνύματα που δεν πρέπει να στείλεις αν θέλεις να υποστηρίξεις κάποιον

12:21 29/3/2020 - Πηγή: iPop

Τα μηνύματα υποστήριξης σε κάποιον… όταν είναι αγχωμένος, στεναχωρημένος ή περνάει μια δύσκολη φάση, τι θα έπρεπε να λένε; Κανείς δεν ξέρει πώς πραγματικά να βοηθήσει τον φίλο ή τον αδερφό (εκτός κι αν είναι ψυχολόγος) και υπάρχουν μερικά λάθη που όλοι κάνουμε.

Τα μηνύματα υποστήριξης σε κάποιον δεν είναι πάντα εύκολα καθώς δεν έχεις όλες τις στιγμές κάτι να πεις. Και μεταξύ μας, δεν χρειάζεται κιόλας. Όταν το άγχος και η ανασφάλεια έρχονται στη ζωή μας, η υποστήριξη από οικογένεια και φίλους μπορεί να μας επηρεάσει πολύ θετικά, αρκεί να γίνει σωστά.

Σύμφωνα με μια έρευνα, η οποία

πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Penn State University, τα λόγια της παρηγοριάς μπορεί να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στους άλλους με βάση τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται.

Για τη συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν το πώς οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σε πολλά διαφορετικά μηνύματα που προσπαθούσαν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι τα μηνύματα που επικύρωναν τα συναισθήματα ενός ατόμου ήταν πιο χρήσιμα από εκείνα που τα έκριναν ή τα μείωναν. Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσφέρουν πιο αποτελεσματική υποστήριξη στους φίλους και τις οικογένειές τους.

Η σύστασή μας είναι να αποφεύγουν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν γλώσσα που έχει στόχο τον έλεγχο ή χρησιμοποιεί επιχειρήματα χωρίς δικαιολογημένη ένδειξη. Για παράδειγμα, αντί να πεις σε έναν φίλο το πώς να νιώθει -“μην το παίρνεις τόσο βαριά” ή “μην το σκέφτεσαι”, θα μπορούσες να τον ενθαρρύνεις να σου μιλήσει για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του έτσι ώστε να έρθει στα δικά του συμπεράσματα για το πώς να αλλάξει τα συναισθήματα ή τις συμπεριφορές του

Pexels

3 τρόποι για να διαχειριστείς το άγχος σου

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει πως η κοινωνική στήριξη μειώνει τη συναισθηματική δυσφορία και βελτιώνει την σωματική και ψυχολογική ευεξία, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως βάλσαμο για τις προσωπικές σχέσεις κατά τη διάρκεια μιας πιεστικής περιόδου, γεμάτη άγχος.  Ανάλογα με τη διατύπωση των μηνυμάτων, όμως, θα μπορούσαν να είναι αντιπαραγωγικά, να αυξήσουν το άγχος και να μειώνουν την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου ότι μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις.

Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε 478 ενήλικες παντρεμένους που πρόσφατα είχαν τσακωθεί με τον/την σύζυγό τους. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν online ερωτηματολόγια αφού σκέφτηκαν κάποιον με τον οποίον είχαν συζητήσει για το γάμο τους ή τον σύζυγό τους. Στη συνέχεια, τους παρουσιάστηκαν ένα από τα έξι διαφορετικά υποστηρικτικά μηνύματα και τους ζητήθηκε να φανταστούν ότι αυτό το πρόσωπο τους έστειλε το μήνυμα. Η τελική ενέργεια που έλαβαν οι συμμετέχοντες ήταν να αξιολογήσουν το μήνυμα που τους δόθηκε με διάφορα χαρακτηριστικά.

«Δημιουργήσαμε τα μηνύματα ανάλογα με το πώς αυτός που το στέλνει επικυρώνει, αναγνωρίζει τα συναισθήματα και τις εμπειρίες αυτουνού που θα λάβει το μήνυμα», εξήγησαν οι επιστήμονες διευκρινίζοντας πως τα μηνύματα είχαν χαμηλά, μέτρια ή υψηλά επίπεδα ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα και δημιουργήθηκαν δύο μηνύματα για κάθε επίπεδο ανθρωποκεντρισμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα μηνύματα με επίκεντρο τον άνθρωπο αναγνωρίζουν τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου, βοηθώντας τον να διερευνήσει γιατί αισθάνεται κατά αυτόν τον τρόπο.

Κι αυτά τα μηνύματα υποστήριξης θα πρέπει να στέλνεις.

Διαβάστε επίσης:

“Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο”: Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς αυτή τη φράση;

Photo: Unsplash/taylor hernandez

Το άρθρο Τα μηνύματα που δεν πρέπει να στείλεις αν θέλεις να υποστηρίξεις κάποιον εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα