Κορονοϊός: Όλα τα βήματα για το επίδομα των 800 ευρώ

20:16 28/3/2020 - Πηγή: iPop

Ποια η διαδικασία και τα βήματα για το επίδομα των 800 ευρώ; Πότε και πώς θα γίνουν οι αιτήσεις των εργαζομένων και πότε θα καταβληθεί το χρηματικό ποσό; 

Μέχρι τις 10 Απριλίου θα έχει καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο θα λάβουν εργαζόμενοι που έχουν πληγεί απ’ την κρίση του κορονοϊού. Το χρηματικό αυτό ποσό καλύπτει την περίοδο από 15 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, καλύπτει περίπου τις καθαρές αποδοχές 1.5 μήνα για αυτόν που αμείβεται με τον βασικό μισθό των 650 ευρώ μεικτά.

Το υπουργείο Oικονομικών καλύπτει και τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου και του εργοδότη.

Όλα τα βήματα για το επίδομα των 800 ευρώ

Πρώτο βήμα από τους εργοδότες 

Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή έχουν περιθώριο μέχρι την Τρίτη 31 Μαρτίου για να υποβάλουν την ψηφιακή υπεύθυνη δήλωσή τους στο σύστημα «Εργάνη», δηλώνοντας την αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας αρχής, τα στοιχεία του εκμισθωτή και του επαγγελματικού ακινήτου για να λάβει την έκπτωση 40%, τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με απόλυση είτε με παραίτηση.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωστοποιήσουν στους εργαζομένους την υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, έως και τις 31 Μαρτίου, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο “Εργάνη”. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν με την σειρά τους στην δική τους δήλωση.

Δεύτερο βήμα από τους εργαζόμενους 

Οι εργαζόμενοι μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr και υποβάλλουν την δική τους ψηφιακή δήλωση για να λάβουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα 800 ευρώ. Η παραπάνω πλατφόρμα ανοίγει την Τετάρτη 1 Απριλίου και οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί, όμως σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν από τους εργαζομένους ως εξής:

Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0

Στην υπεύθυνη αυτή δήλωση οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» (ενδέχεται να αντλούνται αυτόματα από το σύστημα), τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικό λογαριασμού (ΙΒΑΝ), αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του σπιτιού που νοικιάζουν προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%.

Για τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αλλά υπολειτουργούν και πλήττονται βάσει ΚΑΔ και κάνουν χρήση της ειδικής ρύθμισης θέτοντας εργαζόμενους τους σε αναστολή πρέπει να υποβάλλουν επίσης την ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα «Εργάνη» έως και τις 20 Απριλίου, με την οποία δηλώνουν ότι πλήττονται σημαντικά, τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με απόλυση είτε με παραίτηση.

Οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αυθημερόν στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο «Εργάνη». Αν, όμως, οι εργοδότες δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση χάνουν τις αναστολές οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ;

To επίδομα δικαιούνται να το λάβουν εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνταν σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, θα δοθεί σε περίπου 500.000 εργαζόμενους, η αναστολή των συμβάσεων, των οποίων μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από τον ΕΦΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι εξής:

Μισθωτοί επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με εντολή του κράτουςΜισθωτοί σε αναστολή εργασίας σε κλάδους με μειωμένο τζίρο

Σε αυτές τις κατηγορίες μισθωτών υπάγονται τόσο οι πλήρους όσο και οι μερικής και οι εκ περιτροπής απασχόληση

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονταιΕργαζόμενοι ξενοδοχείων, η λειτουργία των οποίων απαγορεύεται μέχρι τα τέλη ΑπριλίουΕργαζόμενοι που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 ΜαρτίουΠολλαπλώς απασχολούμενοι με εφάπαξ επίδομα

Για τους ανέργους παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας που έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020.

Το επίδομα αυτό είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Διαβάστε ακόμα:

Συνταγή γιατρού στο κινητό με απλά βήματα!

Photo:unsplash/ Christian Dubovan

Το άρθρο Κορονοϊός: Όλα τα βήματα για το επίδομα των 800 ευρώ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα