Τα Φιλαράκια αποτελούν το πρότυπο της πραγματικής φιλίας ή μια ψευδαίσθηση του εικονικού κόσμου;

20:17 26/12/2022 - Πηγή: iPop

Η φιλία από τα Φιλαράκια είναι κάτι το μοναδικό. Έξι άνθρωποι, στα πρώτα βήματα της ενηλικίωσής τους, μας διδάσκουν πως άτομα με διαφορετικά επαγγέλματα, στόχους, όνειρα και σχέσεις μπορούν να εναρμονιστούν πλήρως μεταξύ τους και να δημιουργήσουν την τέλεια παρέα. Όποτε χρειάζονται ο ένας τον άλλον, πάντα κάποιος είναι διαθέσιμος να βοηθήσει. Είτε είναι η Μόνικα που θα προσφέρει το σπίτι της στην Ρέϊτσελ στην αρχή της σειράς, είτε η Φοίβη που θα πάει τον Ρος στο αεροδρόμιο για να προσπαθήσει να ξανακερδίσει τον έρωτα

της ζωής του. Οι δεσμοί τους είναι τόσο στενοί, που βιώνουν όλες τις στιγμές-ορόσημα για την ζωή τους μαζί. Αλλά κατά πόσο οι τηλεοπτικές φιλίες θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο;

Σίγουρα ο Τζόι και ο Τσάντλερ θα είναι πάντα εκεί για υπόλοιπους, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί είναι σημαντικό για την συνέχεια της πλοκής ο τηλεοπτικός φίλος να επανορθώσει και να συγχωρήσει στο τέλος του επεισοδίου. Οι χαρακτήρες της σειράς ζουν την καθημερινότητα τους μαζί (μερικές φορές και κυριολεκτικά), αγαπούν ο ένας τον άλλον και τελικά βρίσκουν τα happy endings τους μαζί. Αλλά το σκληρό ψέμα των Friends, καθώς και πολλών άλλων σειρών, είναι ότι οι φιλίες στην πραγματική ζωή δεν λειτουργούν έτσι.

View this post on Instagram

A post shared by Friends (@friends)

Τα εικονικά δεδομένα δεν μπορούν να αποτυπωθούν στις πραγματικές συνθήκες

Οι ταινίες και οι σειρές συχνά δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τις ρομαντικές σχέσεις. Σπάνια στο πραγματικό κόσμο υπάρχουν απροσδόκητες συναντήσεις ή τρελές καταδιώξεις αγάπης στο αεροδρόμιο, ενώ οι πιθανότητες να μπλεχτείς σε μια παρεξήγηση που θα σε οδηγήσει στον έρωτα της ζωής σου είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Ωστόσο μικρότερη προσοχή έχει δοθεί στο πώς η τηλεόραση διαμορφώνει τις αντιλήψεις μας γύρω από το θέμα της φιλίας, με τρόπους που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Οι φιλίες της ενήλικης ζωής, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν. Ορισμένα μάλιστα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκονται σε παρακμή. Οι άνθρωποι έχουν υπερβολικά επιβαρυμένο καθημερινό πρόγραμμα. Όσο μεγαλώνεις και αποκτάς διαφορετικές υποχρεώσεις (καριέρα, σοβαρή σχέση, παιδιά) τα προγράμματα αρχίζουν να ποικίλλουν. Είναι αδύνατον αγγίζοντας την ενηλικίωση, να μπορέσεις να εναρμονίσεις πλήρως την καθημερινότητα σου με αυτή με αυτή μιας ομάδας ανθρώπων.

Οι άνθρωποι απομακρύνονται για νέες δουλειές ή για να είναι πιο κοντά στην οικογένειά τους. Η απόσταση και ο χρόνος γίνονται εμπόδια με έναν τρόπο που δεν ήταν, όταν όλοι ήταν νέοι και singles. Αλλά αυτές τις αλλαγές είναι αδύνατο να τις διακρίνεις στον εικονικό κόσμο. Από τα Φιλαράκια, το New Girl και άλλες σειρές, η τηλεόραση δημιουργεί την παραίσθηση ότι οι πραγματικές φιλίες είναι και πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, χωρίς να απαιτείται σημαντική προσπάθεια για να διατηρηθούν.

Δεκαεφτά χρόνια μετά και Τα Φιλαράκια δεν σταματούν να “περνούν” μηνύματα

Οι τηλεοπτικές φιλίες δεν χρειάζονται προσπάθεια για να διατηρηθούν

Οι πραγματικές φιλίες είναι γεμάτες συγκρούσεις, χωρισμούς, ζήλιες και συμφιλιώσεις. Είναι σχέσεις όπως όλες οι άλλες, που μερικές φορές δεν μπορούν να αντέξουν τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής, το άγχος, τον πόνο και τις αλλαγές. Τίποτα όμως από αυτά τα καθημερινά πράγματα δεν φτάνει στις οθόνες μας, με αποτέλεσμα να εξιδανικεύουμε σχέσεις που δεν θα συνέβαιναν εκτός σεναρίου.

Για τα τηλεοπτικά δεδομένα, οι φιλίες σπάνια απεικονίζονται να περνάνε τρομαχτικές αλλαγές ζωής. Η αλήθεια είναι ότι σε εκείνο κόσμο οι χαρακτήρες καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για τη δουλεία, τη καθημερινή επιβίωση, την οικογένεια, τα παιδιά πάρα για την φιλία τους. Κατά κάποιον τρόπο, το θέμα της φιλίας είναι δεδομένο και λυμένο και οι πρωταγωνιστές απλά πασχίζουν να ολοκληρωθούν κι στους άλλους τομείς της ζωής τους.

View this post on Instagram

A post shared by Friends (@friends)

Έχεις αλήθεια παρατηρήσει πόσες σειρές με θέμα την φιλία τελειώνουν με τους χαρακτήρες να φεύγουν από το μέρος, που θεωρείται η βάση τους. Στα φιλαράκια, για παράδειγμα, το φινάλε βρίσκει την παρέα να λέει αντίο στο διαμέρισμα της Μόνικα. Ακόμα και σε σειρές που σχετίζονται με τον εργασιακό χώρο, όπως το Office, το τέλος δείχνει τους πρωταγωνιστές να φεύγουν από την δουλεία που τους έφερε μαζί. Σε κάθε ένα από αυτά τα προγράμματα η ιστορία τελειώνει καθώς οι χαρακτήρες προχωρούν όχι μόνο με την ζωή τους αλλά και την ίδια την υπόθεση που τους δένει.

Σαν κοινό, αυτό είναι που θέλουμε να συμβεί. Έχουμε επενδύσει σε αυτούς τους χαρακτήρες, έχουμε δεθεί μαζί τους, έχουμε κλάψει στις στεναχώριες τους και έχουμε γελάσει παρέα. Είναι λογικό το ταξίδι μας μαζί τους να τελειώνει όταν αυτοί βγαίνουν από την φάση από την οποία τους γνωρίσαμε. Αλλά επίσης σαν κοινό, δεν έχουμε αρκετά τηλεοπτικά μοντέλα να μας δείξουν το πώς μπορούν να υπάρξουν τέτοιου τύπου φιλίες, έξω από την σφαίρα της βολικής εγγύτητας. Δηλαδή αποτυπωμένες στις συνθήκες της πραγματικότητας, όπου οι άνθρωποι αλλάζουν συνεχώς δουλείες, σπίτια, στέκια κλπ.

Τα Φιλαράκια θα είναι πάντα η αξιοζήλευτη παρέα, που όλοι κάποια στιγμή στην ζωή μας ονειρευόμαστε να αποκτήσουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι ένα πραγματικό πρότυπο της φιλίας. Αυτοί οι έξι αγαπημένοι μας χαρακτήρες, είναι τόσο βαθιά συνδεδεμένοι ώστε να μοιράζονται κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους μαζί. Αλλά η σχέση τους είναι τόσο βολικά τέλεια, ακριβώς επειδή λειτουργεί βάση ενός σεναρίου, που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί στην απαιτητική πραγματικότητα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα Φιλαράκια αποτελούν το πρότυπο της πραγματικής φιλίας ή μια ψευδαίσθηση του εικονικού κόσμου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα