Τα αναψυκτικά σε γερνούν, όχι μόνο σε παχαίνουν

14:31 29/10/2014 - Πηγή: iPop

Ξέρουμε ήδη ότι τα αναψυκτικά δεν βοηθούν στη δίαιτα. Αυτό που δεν γνωρίζαμε ότι σαν να μην έφτανε αυτό κάνουν τα κύτταρά μας να γερνούν πιο γρήγορα. Άσε την αγαπημένη σου κόλα στην άκρη, εκτός αν θες να καταλήξεις παχύσαρκος και γερασμένος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Public Health, από ερευνητές στο UCSF. Εξέτασαν τις επιπτώσεις των ζαχαρούχων αναψυκτικών, της σόδας και των χυμών φρούτων

στα τελομερή σε πάνω από 5.000 συμμετέχοντες. Τα τελομερή είναι οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων και κονταίνουν καθώς γερνάμε. Έτσι, οι επιστήμονες είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το μήκος των τελομερών ως δείκτη της διαδικασίας γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν όσοι κατανάλωναν αναψυκτικά είχαν σημαντικά μικρότερη τελομερή. Συγκεκριμένα, πίνοντας 250 ml συχνά προκάλεσε επιπλέον γήρανση τελομερή περίπου κατά 1,9 επιπλέον έτη. Η συσκευασία των 600 ml, που είναι και αυτή στις οποίες σερβίρονται στα fast food, προσέθεσαν άλλα 4,6 χρόνια στους καταναλωτές, παρόμοια νούμερα με αυτά που παρουσιάζουν τα τελομερή των καπνιστών. Το ότι τα αναψυκτικά σε γερνούν ίσχυσε για όλους τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητος φυλής, ηλικίας και επιπέδου εισοδήματος. Οι διαιτητικές σόδες και οι χυμοί, αντίθετα, δεν προκάλεσαν κάτι αντίστοιχο.

Τα κοντύτερα τελομερή έχουν επίσης συνδεθεί με την ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

The post Τα αναψυκτικά σε γερνούν, όχι μόνο σε παχαίνουν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα