Η εμπειρία μιας φοιτήτριας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών: Τι θα μάθεις και γιατί να επιλέξεις τμήμα (ή και όχι)

18:00 26/1/2023 - Πηγή: iPop

Το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών είναι μια επιλογή πολύ έξω από τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας. Άραγε και ποιος δεν έχει αναρωτηθεί «τι βγαίνω από το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών;». Τι κάνει τελικά ένας απόφοιτος αυτής της σχολής; Ας πάμε να ξεσκεπάσουμε μαζί το πέπλο μυστηρίου πίσω από την πιο αμφιλεγόμενη σχολή των τελευταίων δεκαετιών. Μέσα από τα μάτια και τις εμπειρίες ενός πραγματικού αποφοίτου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών: Εμένα!

Δεν θα προσπαθήσω να ωραιοποιήσω την κατάσταση.

Σίγουρα, μπαίνοντας σε αυτή την σχολή θα αναρωτηθείς πολλές φορές «έκανα την σωστή επιλογή;». Τουλάχιστον, αυτό συνέβη σε μένα. Σε ένα περιβάλλον τόσο γενικού χαρακτήρα, το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή η ερώτηση θα παίζει στο μυαλό σου, όχι μόνο μια και δυο, αλλά πολύ περισσότερες φορές. Όμως, αυτό είναι το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών; Μια μόνιμη αναζήτηση του τι είσαι και πού πας; Με το χέρι στην καρδιά σου λέω, όχι! Βγαίνοντας πλέον από αυτή την σχολή μπορώ να πω ότι με έκανε πιο έξυπνο άνθρωπο. Η γνώση που έλαβα και τα πράγματα με τα οποία καταπιάστηκα δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να τα αποκτήσω σε καμία άλλη περίπτωση.

Ακριβώς το γεγονός ότι είναι μια σχολή γενικού χαρακτήρα θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο ατού και συνάμα το μεγαλύτερο μειονέκτημα της.

Στα άδυτα του Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Μπαίνοντας τώρα στον μικρόκοσμο της σχολής αυτής, είναι πραγματικά μια εμπειρία που αξίζει να δοκιμάσεις. Έχοντας στο πρόγραμμα σπουδών μια γκάμα μαθημάτων από σχεδόν όλα τα πεδία γνώσης, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις κάτι που να σε συναρπάσει. Πολιτική, οικονομικά, ιστορία, δίκαιο, διεθνείς σχέσεις είναι μόνο λίγα από τα πολλά αντικείμενα με τα οποία θα ασχοληθείς κατά την διάρκεια των τεσσάρων χρόνων του πανεπιστημίου.

Τι κρύβεται πίσω από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας; Για ποιο λόγο έγινε το Brexit; Ποια είναι η δομή και η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ποια είναι τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων και γιατί η Αμερική κρατάει την συγκεκριμένη στάση στις διεθνείς σχέσεις; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα της καθημερινότητας που κατάφερα να απαντήσω με τις γνώσεις που έλαβα από το συγκεκριμένο τμήμα.

Αν και λίγο κλισέ, η αλήθεια είναι ότι μέσα από αυτή τη σχολή ανοίγουν οι ορίζοντές σου και η ματιά σου, πλέον, γύρω από το σύγχρονο κόσμο αλλάζει. Δεν λέω ότι ξαφνικά γίνεσαι φωστήρας, απλά ακριβώς αυτή η δομή των μαθημάτων βοηθάει στο να αντιληφθείς τα πράγματα κι από μια άλλη σκοπιά, περισσότερο πολυδιάστατη και ολοκληρωτική.

PexelsΤι βγαίνεις από το Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών;

Μια ερώτηση τόσο ξεκάθαρη αλλά μαζί και τόσο μπερδεμένη. Η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν βγαίνεις τίποτα συγκεκριμένο. Ή μάλλον βγαίνεις, διεθνολόγος με κανένα κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα. Από τη στιγμή που θα πάρεις το πτυχίο, ξεκινάει ο πραγματικός αγώνας δρόμου. Σαν μια σχολή που δεν εξειδικεύεται σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο, το να βγεις στην αγορά εργασίας και να αναζητήσεις την θέση σου σ’αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πως θα ζητήσεις μια δουλειά αν δεν είσαι σίγουρος ότι το πτυχίο σου έχει τη δυναμική να κλικάρει στη συγκεκριμένη θέση;

Αλλά για μια ακόμη φορά ας μην γίνομαι απαισιόδοξη, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της σχολής αυτής είναι το μειονέκτημά της να είναι τόσο γενική. Αυτό το τίποτα εξειδικευμένο σε βοηθάει αργότερα να το ειδικεύσεις εσύ, πολύ εύκολα, εκεί που ονειρεύεσαι. Η πραγματικότητα είναι ότι το πτυχίο αυτό δεν είναι καθόλου περιοριστικό. Δεν είναι ότι τελείωσες Ιατρική και θα γίνεις γιατρός. Εδώ τελείωσες Διεθνών και Ευρωπαϊκών και θα γίνεις διπλωμάτης, πολιτικός, επιχειρηματίας, υπεύθυνος HR, δημοσιογράφος ή ακόμα και αστροναύτης. Πραγματικά με αυτή τη σχολή οι επιλογές είναι απεριόριστες.

Όσον αφορά τις προοπτικές που έχει αυτή η σχολή, στην Ελλάδα είναι μάλλον περιορισμένες. Μια χώρα με συντηρητικές ακόμα απόψεις στο πεδίο του επαγγελματικού προσανατολισμού δύσκολα θα ξεκλειδώσει. Κάποτε θα γίνει, αλλά είναι ακόμα νωρίς. Προς το παρόν το momentum των Διεθνών Σχέσεων βρίσκεται στο εξωτερικό.

Το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών δεν είναι μια σχολή που μπορεί να την προτείνει κανείς με απόλυτη σιγουριά. Ωστόσο, έχει τη δυναμική της και μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με διάφορους κλάδους ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αποτέλεσμα στο βιογραφικό σου. Από εκεί και πέρα άμα αυτό που ψάχνεις είναι η ασφάλεια ενός σίγουρου επαγγέλματος η πορεία στον κόσμο των Διεθνών Σχέσεων δεν είναι η ιδανική για σένα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η εμπειρία μιας φοιτήτριας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών: Τι θα μάθεις και γιατί να επιλέξεις τμήμα (ή και όχι) εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διεθνών, Ευρωπαϊκών Σπουδών,diethnon, evropaikon spoudon