Τα SOS σημάδια για να εντοπίσεις ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον από τη συνέντευξη και να φύγεις μακριά

08:31 11/2/2022 - Πηγή: iPop

Θέλω δουλειά! Θέλω να αλλάξω δουλειά αλλά δεν θέλω να πάω στα ίδια που ήμουν ή σε χειρότερα. Πώς μπορώ να καταλάβω απ’ την συνέντευξη σε τοξική δουλειά ή ακόμα καλύτερα από την αγγελία ότι πρόκειται για τοξικό εργασιακό περιβάλλον και να φύγω μακριά νωρίς; Φυσικά και είναι δυνατό κάτι τέτοιο και υπάρχουν κάποια σημάδια που σου δείξουν εξαρχής περί τίνος πρόκειται!

Συνέντευξη σε τοξική δουλειά

Το άσχημο με τα τοξικά περιβάλλοντα είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν έχουν καταλάβει οι ίδιοι οι εργοδότες ή οι εταιρείες ότι είναι τοξικές. Δηλαδή θεωρούν ότι η δουλειά τους είναι εργασιακός παράδεισος

και ότι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι κάνουν ουρά για να δουλέψουν εκεί.

Ακόμα και ο τρόπος που έχουν δομήσει τις αγγελίες τους ξεκαθαρίζει ότι κάτι στραβό πάει με αυτή τη δουλειά. Μπορεί να λέει για παράδειγμα:

Ότι δίνονται δωρεάν σνακ. Το οποίο μπορεί από τη μια να είναι θετικό, αλλά από την άλλη μπορεί να μαρτυρά ότι το ωράριο δεν τηρείται και προκειμένου να ολοκληρώσουν οι εργαζόμενοι την δουλειά τους τους παρέχεται και δωρεάν κολατσιό. Ζητάνε έναν φιλόδοξο εργαζόμενο που έχει διάθεση για να ανέβει ψηλά. Τι θα μπορούσε να σημαίνει: Θα βουτήξεις στα βαθιά και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ετοιμάσου να έχεις τον υπολογιστή ανοιχτό πολλές ώρες ακόμα και την ώρα που θα είσαι σπίτι σου. Μπορείς να ρωτήσεις στην συνέντευξη λεπτομέρειες σχετικά με την εκπαίδευσή σου, ποιος θα σε εκπαιδεύσει, πόσο περιθώριο έχεις για να κάνεις τη δουλειά σου μέχρι να μάθεις τους ρυθμούς της εταιρείες κλπ.Ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών. Οκ, ξέρουμε όλοι τι θα πει αυτό. Θα σου δώσουν έναν όμορφο τίτλο και ο μισθός θα είναι πολύ κάτω από το χιλιάρικο. Είμαστε μια οικογένεια: Οι εταιρείες-οικογένειες δεν το διαφημίζουν, δεν το γράφουν σε αγγελίες δεν χρειάζεται να το αναφέρουν καν. Το προσωπικό πραγματικά χαίρεται να πηγαίνει στη δουλειά του και υπάρχει σεβασμός από όλες τις πλευρές και αυτό φαίνεται!

Σχετικά με τη συνέντευξη:

Θα δεις τους μελλοντικούς σου συναδέλφους σε τι mood είναι και κινούνται στο χώρο. Φαίνεται ο άνθρωπος που είναι ελεύθερος να δουλέψει σύμφωνα με το δικό του τρόπο. Φαίνεται ο άνθρωπος που φοβάται κάτι και είναι σε ένα καθεστώς πανικού. Αυτό θα είναι το πρώτο που θα δεις μόλις φτάσεις στο χώρο εργασίας και είναι σίγουρος τρόπος να καταλάβεις τι συμβαίνει εκεί μέσα.Το άτομο που σου παίρνει τη συνέντευξη κάνει «επίδειξη». Δεν θέλει να μάθει για εσένα αλλά θέλει να σου δείξει τι έχει καταφέρει ο ίδιος στην εταιρεία ή η εταιρεία. Είναι ξεκάθαρο πόσο αναλώσιμος είσαι από την πρώτη συνάντηση. Ασάφειες και μισόλογα σε δικές σου ερωτήσεις, σχετικά με θέματα μισθολογικά, συμβάσεων και όλα όσα θες να μάθεις. Ο υπεύθυνος που σου παίρνει τη συνέντευξη μιλά με προσβλητικό τρόπο για τον προκάτοχο της θέσης σου. Τηλέφωνα που χτυπάνε συνεχώς, ειδοποιήσεις, μειλ και κλιγκ κλόγκ από παντού. Φαντάσου πόσο δύσκολο θα είναι να επικοινωνήσεις με έναν άνθρωπο ο οποίος είναι τόσο απασχολημένος που ακόμα και στο δεκάλεπτο που διαρκεί μια συνέντευξη δεν μπορεί σε παρακολουθήσει με όλες του τις αισθήσεις στραμμένες σε εσένα.

Στόχος: Αλλάζω δουλειά! Όλα τα βήματα που χρειάζεσαι για την επιτυχία

FreepikΤι να κάνω από πλευράς μου

Σίγουρα όταν πας σε μια συνέντευξη δεν έχεις πολλά να κάνεις, εσύ είσαι αυτός που φαίνεται να έχεις τη λιγότερη δύναμη σε αυτό. Ωστόσο, μπορείς να είσαι προετοιμασμένος! Να πας με ατζέντα πάνω στα θέματα που θες να έχεις λύσει φεύγοντας από αυτή τη συνέντευξη.

Ακόμα και αν έχουν διάθεση για ασάφειες και γενικόλογα, θα απαντήσουν σε κάποιον που θέλει να πάρει απαντήσεις. Διάβασε πολύ προσεκτικά όλα τα κομμάτια της αγγελίας, ζήτα διευκρινίσεις για ό,τι μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο. Πιστεύω πολύ δυνατά ότι οι άλλοι μας φέρονται όπως θα τους επιτρέψουμε να μας φερθούν. Να θυμάσαι με ποιον τρόπο θες να σου φέρονται και να μην δέχεσαι τίποτα λιγότερο από αυτό σε όλες τις σχέσεις σου.

Να θυμάσαι ότι πάντα έχεις το δικαίωμα της επιλογής, αν κάτι σου δείχνει στραβό και μη λειτουργικό να θυμάσαι ότι έτσι θα είναι, σπανίως πέφτουμε έξω. Αν τελικά πας γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή να σίγουρα θα μάθεις κάτι και από αυτό που ήρθε στο δρόμο σου για να σε διδάξει κάτι. Μένει να αφήσουμε τον χρόνο να μας δείξει τι θα είναι αυτό.

Από τα social media μέχρι τις συνεντεύξεις για δουλειά, πώς μπορώ να «πουλήσω» καλύτερα τον εαυτό μου;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα SOS σημάδια για να εντοπίσεις ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον από τη συνέντευξη και να φύγεις μακριά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα