Αυτή είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει για την απαγόρευση των ιατρικών δοκιμών στα ζώα

14:21 10/2/2022 - Πηγή: iPop

Η Ελβετία θα ψηφίσει την Κυριακή εάν θα γίνει η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει εντελώς τις ιατρικές δοκιμές σε ζώα, αφού οι υπέρμαχοι για τα δικαιώματα των ζώων συγκέντρωσαν αρκετή υποστήριξη για να διοργανώσουν δημοψήφισμα στη χώρα, η οποία φιλοξενεί έναν τεράστιο φαρμακευτικό κλάδο.

Περισσότερα από 550.000 ζώα πέθαναν σε εργαστηριακές δοκιμές το 2020 στην Ελβετία, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες. Ο αριθμός περιλαμβάνει 400.000 ποντίκια και αρουραίους, σχεδόν 4.600 σκύλους,

1.500 γάτες και 1.600 άλογα. Τα πρωτεύοντα, οι αγελάδες, οι χοίροι, τα ψάρια και τα πουλιά σκοτώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια ή μετά τα πειράματα

Απαγόρευση των ιατρικών δοκιμών σε ζώα: Τι θα γίνει στην Ελβετία;

«Είναι σκληρό και περιττό να πειραματιζόμαστε σε ζώα και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να αναπτύξουμε φάρμακα χωρίς αυτό», είπε ο Renato Werndli, γιατρός από τη βορειοανατολική Ελβετία που ξεκίνησε την πρωτοβουλία στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης αλλαγής.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό. Η απαγόρευση δεν αναμένεται να περάσει, ωστόσο, ο φαρμακευτικός τομέας έχει προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θα αναγκάσει εταιρείες και ερευνητές να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό.

«Δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα ζώα για τους δικούς μας εγωιστικούς σκοπούς», είπε ο Werndli, προσθέτοντας ότι οι ερευνητικές μέθοδοι όπως τα βιοτσιπ – μικροσκοπικά τσιπ που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς βιοχημικών αντιδράσεων – οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή ή η μικροδοσολογία σε ανθρώπους ήταν πιο αποτελεσματικές από τις δοκιμές τις σε ζώα.

Υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή DNA κατοικίδιου – Όσα θες να ξέρεις για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Ο όμιλος λόμπι των φαρμακευτικών προϊόντων Interpharma λέει ότι ο κλάδος, ο οποίος περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Roche και η Novartis, συνεισφέρει κατά 9% στην ελβετική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων επιπτώσεων, και παράγει σχεδόν τις μισές ελβετικές εξαγωγές.

Η Interpharma έχει οδηγήσει την αντίθεση του κλάδου, λέγοντας ότι οι προτάσεις θα ήταν καταστροφικές εάν εγκριθούν.

«Η έρευνα για τα φάρμακα, οι κλινικές μελέτες σε νοσοκομεία και η βασική έρευνα σε πανεπιστήμια… δεν θα ήταν πλέον δυνατές», δήλωσε ο CEO της Interpharma, Rene Buholzer.

Οι φαρμακοποιοί είπαν ότι μια απαγόρευση δοκιμών σε ζώα θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος των νέων φαρμάκων.

«Νομίζω ότι έχετε δει στην εποχή του Covid πόσο σημαντικό είναι να ανακαλύπτουμε νέα εμβόλια, πόσο σημαντικά είναι τα νέα φάρμακα. Και έχουν δοκιμαστεί σε ζώα», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Idorsia, Jean-Paul Clozel.

Η Maries van den Broek του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης διεξάγει έρευνα που εμφυτεύει όγκους σε ποντίκια για να μελετήσει πώς μπορεί να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

«Επειδή δεν καταλαβαίνουμε ούτε το 10% των διεργασιών που συμβαίνουν μέσα σε έναν όγκο, είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσουμε μοντέλα υπολογιστή ή κυτταρική καλλιέργεια για να κατανοήσουμε την πολύπλοκη βιολογία του καρκίνου», είπε.

Πριν ξεκινήσουν οι επιστήμονες ένα πείραμα σε ζώα, πρέπει να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και ότι η έρευνά τους είναι σημαντική.

«Χρησιμοποιούμε περίπου 750 ποντίκια το χρόνο. Όλα πεθαίνουν στο τέλος του πειράματος, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική», είπε. «Χωρίς αυτό το συγκεκριμένο πείραμα, δεν θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε θεραπείες που σώζουν ανθρώπινες ζωές».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μόνο το 26% των ψηφοφόρων υπέρ της απαγόρευσης και το 68% κατά.

Η Ελβετία διεξάγει δημοψηφίσματα τέσσερις φορές το χρόνο, με ψηφοφορίες πέρυσι που υποστηρίζουν τους περιορισμούς της κυβέρνησης για τον κορονοϊό και εγκρίνουν τον γάμο του ιδίου φύλου.

Ο Werndli είπε ότι η εκστρατεία είχε αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δεινά των ζώων εργαστηρίου και παρέμεινε αισιόδοξη για επιτυχία.

«Ελπίζω να μπορέσουμε τελικά να αλλάξουμε και η Ελβετία να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο και να βοηθήσει να σταματήσει η ταλαιπωρία των ζώων», είπε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυτή είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει για την απαγόρευση των ιατρικών δοκιμών στα ζώα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα