Συμπεριφορά με έναν ξένο VS με αυτούς που αγαπάς: Η μεγάλη διαφορά!

10:42 10/10/2019 - Πηγή: iPop

Συμβαίνει σε όλους. Ή τουλάχιστον στους περισσότερους για να μην είμαστε και απολυτοί. Η συμπεριφορά με έναν ξένο και η συμπεριφορά με έναν δικό σου διαφέρει. 

Συνήθως με τους ξένους είσαι πιο ευγενικός, ελέγχεις περισσότερο αυτά που λες και δεν λες, τον τρόπο και το ύφος που τα λες. Ενώ με τους δικούς σου ανθρώπους είσαι πιο επιθετικός. Και για αυτό υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς διερευνήθηκε και υπάρχουν τρεις λόγοι που φερόμαστε τόσο διαφορετικά στους δικούς μας ανθρώπους και τόσο επιθετικά. Η συμπεριφορά

με έναν ξένο άνθρωπο είναι τελείως διαφορετική και δεν μπορεί να μη το αναγνωρίζεις κι εσύ.

Αλλά γιατί;

Θεωρούμε ότι η σχέση μας είναι αρκετά δυνατή για να το αντέξει

Ξοδεύουμε πολύ χρόνο με τυχαίους ανθρώπους, γνωστούς ή ξένους. Είτε είναι στη δουλειά είτε στο σχολείο είτε στο γυμναστήριο αναγκαζόμαστε συχνά να έχουμε ένα χαρούμενο πρόσωπο, μια ευγενική συμπεριφορά απέναντι στους άλλους απλά επειδή θέλουμε να δείχνουμε ευγενικοί, καλλιεργημένοι και με τρόπους μπροστά στους άλλους. Αλλά όταν επιστρέφουμε σπίτι μας ή με ανθρώπους που γνωρίζουμε, τότε χαλαρώνουμε.

unsplash/Alicia Steels

Αισθανόμαστε πολύ πιο άνετα να είμαστε ο εαυτός μας με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Αλλά με το να είμαστε ο εαυτός μας σημαίνει πως θα δείχνουμε την κάθε πλευρά του εαυτού μας, ακόμη και την κακή μας πλευρά. Και μια μελέτη επιβεβαιώνει ότι είμαστε επιρρεπείς στην ασυνείδητη απελευθέρωση του θυμού μας προς τους ανθρώπους που αισθανόμαστε πιο κοντά, επειδή πιστεύουμε ότι η σχέση μας με αυτούς είναι αρκετά ισχυρή για να το υπομείνει.

Ξέρεις πως αν θυμώσεις στην αδερφή σου ή στην κολλητή σου, θα το αντέξει, θα σε καταλάβει. Μήπως, όμως, λιγάκι να το ελέγξεις;;

Δεν νιώθουμε ασφαλείς με τους ξένους

Για να το θέσουμε πιο σωστά… Δεν νιώθουμε ασφαλείς να είμαστε ο εαυτός μας με τους ξένους ανθρώπους που εμφανίζονται στο διάβα μας. Όταν συναντάς έναν καινούργιο άνθρωπο, δεν δείχνεις πραγματικά αυτό που είσαι. Δεν ξέρει ποιος στην πραγματικότητα είσαι, μέχρι να αναπτύξει μια πιο βαθιά σχέση και επικοινωνία μαζί σου.

unsplash/Haut Risque

Ακόμα κι αν κάτι σε ενοχλεί σε αυτά τα άτομα, δεν θα κάνεις και πολλά πράγματα γιατί δεν είσαι χαλαρός κι άνετος και δεν ξέρεις πώς μπορεί να ανταποκριθεί. Αυτό δεν συμβαίνει με τους δικούς μας ανθρώπους. Όταν ένας δικός σου άνθρωπος κάνει κάτι που σε εκνευρίζει, θα το κάνεις ολόκληρο θέμα!

Γιατί έχεις την οικειότητα να το κάνεις και να πεις τι ακριβώς δε σου αρέσει. Ξέρεις ότι η σχέση που έχεις αναπτύξει δεν είναι σε κίνδυνο ακόμη κι αν τσακωθείτε!

Μήπως έχεις μόνιμα μια αρνητική συμπεριφορά; Για τσέκαρε!

Δεν αντέχεις αρνητικά χαρακτηριστικά στους ανθρώπους που αγαπάς

Δεν αρχίζεις ξαφνικά να μισείς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στον συγκάτοικό σου, σε ένα μέλος της οικογένειάς σου ή στον κολλητό σου. Ακόμη κι αν νιώθεις κατά αυτόν τον τρόπο, αυτό που συμβαίνει είναι ότι σταματάς να επιμένεις σε πράγματα που δεν σου άρεσαν από την αρχή.

Γίνεσαι λιγότερο ανεκτικός στις ιδιορρυθμίες του. Κι αυτό δεν συμβαίνει φυσικά, με κάποιον που συναντάς πρώτη φορά ή έχετε απλά μια τυπική σχέση κι επαφή.

Philipp Cordts, UnsplashΠώς να διορθώσεις αυτή τη συμπεριφορά;Κάνε ένα διάλειμμα από αυτούς που αγαπάς, αν χρειάζεται. Όταν περνάμε πολύ χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε, γινόμαστε ολοένα και λιγότερο ανεκτικοί στις ιδιορρυθμίες τους και σε όλα αυτά που δεν μας αρέσουν. Αν περάσεις λίγο χρόνο μακριά από αυτούς, θα δεις τη σχέση από άλλη οπτική και θα καταλάβεις γιατί τους εκτιμάς και τους θέλεις δίπλα σου.Πέρνα χρόνο με αυτούς που αγαπάς αλλά και με τρίτους. Όταν είσαι σε μια ομάδα ανθρώπων με τους οποίους έχεις μια πρόσφατη και επιφανειακή σχέση, είσαι πιο ευγενικός και αυτό ισχύει και για τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Όταν θα είστε όλοι μαζί, μαζί και με ξένο κόσμο, μπορείτε να παρατηρήσετε ο ένας τον άλλον όταν βρίσκεται στην καλύτερη συμπεριφορά του!Διαβάστε επίσης:

Ο κόσμος παρεξηγεί τη συμπεριφορά σου, πρόσεχε!

Photo: unsplash/Pejmon Hodaee

Το άρθρο Συμπεριφορά με έναν ξένο VS με αυτούς που αγαπάς: Η μεγάλη διαφορά! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα