«Σιγά, πόσο δύσκολο είναι;». Γιατί η εμπειρία του coming out δεν είναι καθόλου εύκολη

18:13 11/10/2022 - Πηγή: iPop

Παγκόσμια Ημέρα Coming Out και πολλοί θα σκέφτονται ότι η συγκεκριμένη μέρα δεν έχει λόγο ύπαρξης. Όταν, όμως, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο που δυσκολεύονται να «βγουν απ’ την ντουλάπα» και να εκφραστούν ελεύθερα, όχι απλώς έχει σημασία αυτή η μέρα, αλλά είναι μια χρήσιμη αφορμή ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για θέματα που σχετίζονται με την LGBTQ+ κοινότητα.

Συχνά ακούμε κόσμο να αναρωτιέται γιατί είναι τόσο δύσκολο για κάποιον που είναι gay να το εκφράσει και να το δηλώσει, ειδικά το 2022. Γιατί μπορεί να έχουμε 2022, αλλά η κοινωνία δεν φέρεται σαν να είμαστε σ’

αυτή την εποχή.

Πέρα απ’ τη δυσκολία που μπορεί να βιώνουν πολλοί άνθρωποι στο περιβάλλον της οικογένειάς τους, η κοινωνία πολλές φορές δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο και βγάζει μίσος.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ορισμένα βήματα ως προς τα δικαιώματα των ατόμων της LGBTQ+ κοινότητας, όμως, αφενός έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μπροστά μας -για παράδειγμα να είναι νόμιμοι οι γάμοι και η τεκνοθεσία σε gay ζευγάρια- και αφετέρου εξακολουθούν τα LGBTQ+ άτομα να δέχονται επιθέσεις, λεκτικές και σωματικές. Οι ομοφοβικές επιθέσεις αποτελούν έγκλημα μίσους και δεν θα έπρεπε να έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας.

Γιατί είναι δύσκολο το coming out;

Μπορεί στο σήμερα να αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ανοιχτά ότι ανήκουν στην gay κοινότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι εύκολo το coming out.

Πέρα απ’ την πιθανή εχθρότητα και τα μηνύματα μίσους που μπορεί να δεχτεί, το άτομο πρέπει να βρει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να πει σε κάποιον ότι δεν είναι straight. Μην ξεχνάς, ότι μόλις κάνεις αυτή τη δήλωση, δεν μπορείς να την πάρεις πίσω. Είτε αποκαλύπτεις τη σεξουαλικότητά σου σε συναδέλφους σου, είτε πρέπει να εξηγήσεις σε κάποιο σχολικό περιβάλλον ότι το παιδί σου έχει δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, είτε κάνεις αυτή τη δήλωση στο οικογενειακό σου περιβάλλον, δεν είναι εύκολο. Κι αυτό όχι γιατί ντρέπεσαι γι’ αυτό που είσαι, αλλά γιατί μπορεί να μην νιώθεις έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα βλέμματα και τις ερωτήσεις, ακόμα κι αν είσαι περήφανος για τον εαυτό σου.

Πολύ συχνά, η σκέψη του coming out προκαλεί φόβο και γι’ αυτό βλέπουμε ανθρώπους για χρόνια ολόκληρα να διστάζουν να μιλήσουν στον περίγυρό τους για τη σεξουαλική τους προτίμηση. Και μετά, γίνεται όλο και πιο δύσκολο…

Η αρχή γίνεται με την αποδοχή του εαυτού μας. Αυτό είναι ένα πρώτο coming out. Coming out προς τον εαυτό μας. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε απόλυτα κάθε φορά τι ακριβώς θέλουμε και πώς να προσδιοριστούμε, το γεγονός ότι ξέρουμε πως οι σεξουαλικές μας προτιμήσεις διαφέρουν, είναι μια πρώτη κατανόηση και αποδοχή του εαυτού μας. Πολλές φορές, στη συνέχεια έρχεται ο πειραματισμός στις ερωτικές μας σχέσεις. Και κάποια στιγμή, για κάποιους πιο σύντομα και για άλλους πιο αργά, έρχεται η στιγμή να μιλήσουμε στον περίγυρό μας. Όταν κάνεις coming out στους γονείς ή στους φίλους σου, είναι σαν να «βαπτίζεσαι» ξανά, σαν μια δεύτερη ενηλικίωση. Εάν δεν έρθεις αντιμέτωπος με κάποια επιθετική ή περίεργη αντίδραση, το συναίσθημα είναι πολύ όμορφο, ανακουφιστικό, απελευθερωτικό. Αισθάνεσαι επιτέλους ότι δεν κρύβεσαι απ’ τους πιο αγαπημένους σου ανθρώπους. Αισθάνεσαι 100% ο εαυτός σου.

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι πάντα αυτό το σενάριο. Έχουμε δει απίστευτες ιστορίες, με οικογένειες -που ακόμα και σήμερα- χτύπησαν ή έδιωξαν το παιδί τους απ’ το σπίτι επειδή είναι gay. Έχουμε δει γονείς να διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τα ίδια τους τα παιδιά επειδή τους «ντροπιάζουν» λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.

Πώς είναι να είσαι σε μια LGBTQ+ σχέση στην Ελλάδα του σήμερα; Η Βαλέρια και η Άννα μας λένε την ιστορία τους

Αλλά και πάλι δεν υπάρχουν μόνο αυτές οι δύο περιπτώσεις: Οι γονείς/ φίλοι που θα αντιδράσουν ακραία κι εκείνοι που θα σου δώσουν μια αγκαλιά. Υπάρχει κι εκείνη η κατηγορία των ανθρώπων που απλώς δεν ξέρουν πώς ακριβώς να διαχειριστούν μια τέτοια δήλωση και η κατάσταση γίνεται αμήχανη. Υπάρχει ένα βλέμμα απογοήτευσης που δεν είσαι ένας απλά «φυσιολογικός» άνθρωπος, που τα πράγματα δυσκολεύουν, υπάρχουν αμήχανες ερωτήσεις σχετικά με το εάν είσαι σίγουρος γι’ αυτό που είσαι, λες και θα ρωτούσε κανείς μας έναν straight εάν είναι σίγουρος ότι του αρέσουν άτομα του αντίθετου φίλου. Αν με ρωτάς, θα σου πω πως θεωρώ τη συγκεκριμένη αντίδραση δύσκολη ως προς τη διαχείρισή της απ’ όλες τις πλευρές. Ο γονιός/ φίλος μπορεί να ξαφνιάζεται, να φοβάται για τον αγαπημένο του και το τι μπορεί να βιώσει ως gay (επιθέσεις, επικρίσεις) και να θέλει λίγο χρόνο να επεξεργαστεί την πληροφορία. Την ίδια στιγμή, όμως, το άτομο που έκανε το coming out αισθάνεται σαν να μην ξέρει πού ακριβώς πατάει και πού βρίσκεται, καθώς δεν μπορεί να ερμηνεύσει την αντίδραση στη δήλωσή του.

Η στιγμή του coming out είναι απ’ τις πιο σημαντικές στη ζωή ενός LGBTQ+ ατόμου. Και το timing γι’ αυτή η στιγμή είναι πολύ διαφορετικό για τον καθένα.

Το να κρύβεις τον πραγματικό εαυτό σου απ’ τους πιο αγαπημένους σου ανθρώπους είναι πολύ επίπονο. Κανείς δεν πρέπει να ζει έτσι. Κανείς δεν πρέπει να χρειάζεται να κρύβει την σχέση του, να λέει ψέματα για τη ζωή του και να ζει εγκλωβισμένος μεταξύ δύο ζωών: Της πραγματικής του κι εκείνης που πλάθει για τον περίγυρό του. Αλλά την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να πιέζουμε κανέναν, σ’ όποια ηλικία κι αν είναι, να κάνει coming out.

Σ’ όποια πλευρά και να βρίσκεσαι, να μην ξεχνάς πως η απάντηση πάντα είναι η ΑΓΑΠΗ. Εάν σκέφτεσαι να κάνεις coming out, αλλά φοβάσαι, πάρε χρόνο και κάντο όποτε νιώσεις 100% έτοιμος γι’ αυτό το βήμα. Εάν κάποιος έκανε coming out σε σένα και δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς, σκέψου πόσο δύσκολο βήμα ήταν για εκείνον αυτή η δήλωση και συμπεριφέρσου όπως θα ήθελες να σου συμπεριφερθούν εσένα εάν έλεγες κάτι τόσο σημαντικό για σένα.

Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που καταπιέζονται, που έχουν χρόνια ολόκληρα μια gay σχέση και την κρύβουν απ’ την οικογένειά τους ή ζουν απομονωμένοι επειδή μίλησαν. Σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους στέλνουμε μια μεγάλη αγκαλιά. Είστε υπέροχοι, όπως ακριβώς είστε!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Σιγά, πόσο δύσκολο είναι;». Γιατί η εμπειρία του coming out δεν είναι καθόλου εύκολη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα