Αυτοί είναι οι 4 πιο κοινοί τύποι καρκίνου στις γυναίκες – Μάθε πώς να ελέγχεις τον εαυτό σου σωστά, γιατί η πρόληψη σώζει ζωές!

12:43 11/10/2022 - Πηγή: iPop

Ο καρκίνος δεν είναι ποτέ εύκολο θέμα για συζήτηση. Αλλά είναι μια σημαντική συζήτηση που πρέπει να γίνεται. Συγκεκριμένα, ο καρκίνος του μαστού ευθύνεται για σχεδόν το ένα τρίτο όλων των καρκίνων στις γυναίκες. Αυτό το στατιστικό μας σοκάρει πάντα, όσες φορές κι αν δούμε τα στοιχεία. Ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, ο οποίος στοχεύει στη μείωση των θανάτων από καρκίνο που μπορούν να προληφθούν, ευαισθητοποιώντας τις γυναίκες να παρατηρήσουν τα συμπτώματα που μπορεί να έχουν ήδη. Είναι, όμως, σημαντικό να μιλήσουμε ανοιχτά και για τους υπόλοιπους καρκίνους

στις γυναίκες, καθώς τα άτομα που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας. 

Να θυμάσαι, επίσης, ότι δεν πρέπει ποτέ να ντρέπεσαι για τα συμπτώματά σου και, κυρίως, μην τα αγνοείς όσο φοβισμένη κι αν νιώθεις. Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν κοινά σημάδια που να υποδηλώνουν άλλα προβλήματα υγείας, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα διακριτά συμπτώματα του καρκίνου γιατί αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ποια είναι τα πιο συχνά είδη καρκίνου που εμφανίζονται στις γυναίκες και πώς πρέπει να εξετάσεις το σώμα σου για να τα αντιληφθείς;

Συχνά είδη καρκίνου στις γυναίκες: Ποια είναι;Καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου για τις γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου 10.000 γυναίκες κάτω των 50 ετών λαμβάνουν διαγνώσεις κάθε χρόνο και, με βάση το Cancer Research UK, μία στις επτά γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της.   

Εάν έχεις συγγενή πρώτου βαθμού (μαμά, αδερφή) που είχε καρκίνο του μαστού, το γεγονός αυτό διπλασιάζει τον κίνδυνο να αναπτύξεις κι εσύ, εξ ου και η σημασία του οικογενειακού ιστορικού σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα στο στήθος τους. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης εάν ο συγγενής σου είχε καρκίνο του μαστού και ήταν κάτω των 50 ετών όταν εκδηλώθηκε.

Ο επιπολασμός του καρκίνου του μαστού σε μια οικογένεια μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές σε ένα γονίδιο που κανονικά έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τουλάχιστον 14 γονίδια (συμπεριλαμβανομένων των γνωστών γονιδίων BRCA1 και BRCA2) στα οποία οι αλλαγές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτά μπορούν να ελεγχθούν σε μια εξέταση αίματος ή σάλιου.

Ωστόσο, το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού δεν είναι κληρονομικές. Η γυναικεία σεξουαλική ορμόνη οιστρογόνο οδηγεί τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου του μαστού στο 70% των περιπτώσεων.

Τα βασικό σημείο που παραλείπεις όταν κάνεις αυτοεξέταση στο στήθος σου (και μπορεί να σου σώσει τη ζωή)

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις: 

Είναι σημαντικό να ελέγχεις το στήθος σου τουλάχιστον μία φορά το μήνα για αλλαγές στην υφή του δέρματος, εκκρίσεις από τη θηλή, πρήξιμο στη μασχάλη ή γύρω από την κλείδα, μια ξαφνική αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του στήθους σου κι ένα εξάνθημα πάνω ή γύρω από τη θηλή, είναι αρκετά για να απευθυνθείς στον γιατρό σου. 

PexelsΚαρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου για τις γυναίκες. Μελέτες της Cancer Research UK αποκαλύπτουν ότι μία στις 15 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα στη διάρκεια της ζωής της. Τούτου λεχθέντος, το 79% των περιπτώσεων μπορούν να προληφθούν με σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) να προκαλούνται από το κάπνισμα. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες μεταξύ 30 και 49 ετών, που δεν είναι καπνίστριες, έχουν υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του πνεύμονα από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας.

Σπουδαία εξέλιξη: Νέα θεραπεία κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις:

Ο καρκίνος του πνεύμονα συχνά μένει αδιάγνωστος επειδή δεν προκαλεί πολλά συμπτώματα σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Τα σημάδια γίνονται εμφανή μόνο όταν η ασθένεια γίνεται πιο προχωρημένη.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έναν επίμονο νέο βήχα που δεν υποχωρεί, βήχα με αίμα, πόνο στο στήθος, αίσθημα δύσπνοιας, επίμονη βραχνή φωνή, ανεξήγητη κόπωση και απώλεια βάρους.

PexelsΚαρκίνος του εντέρου

Ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα και του εντέρου μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου και ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος που εντοπίζεται στις γυναίκες.

Ο καρκίνος του εντέρου επηρεάζει το παχύ έντερο και είναι πιο διαδεδομένος σε ηλικία άνω των 50 ετών. Μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, με περισσότερες από 2.600 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε άτομα κάτω των 50.

«Σώσει ζωές»: Ο Ryan Reynolds σε παίρνει μαζί του στην πρώτη του εξέταση κολονοσκόπησης και σε ευαισθητοποιεί για τον καρκίνο του εντέρου

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις:

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου περιλαμβάνουν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου όπως είναι η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, αιμορραγία, ανεξήγητη απώλεια βάρους και πόνο ή εξόγκωμα στην κοιλιά.  

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Deborah James (@bowelbabe)

Καρκίνος του δέρματος – Μελάνωμα

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας άλλος συχνός καρκίνος για τις γυναίκες. Σύμφωνα με το Cancer Research UK, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, το ποσοστό των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του δέρματος έχει διπλασιαστεί. Οι νεαρές γυναίκες ηλικίας έως 24 ετών αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη αύξηση όσων έχουν διαγνωστεί με μελάνωμα. Τώρα το 50% των συνολικών περιπτώσεων είναι σε γυναίκες και το 86% μπορούν να προληφθούν. 

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις:

Είναι σημαντικό να ελέγχεις το δέρμα σου για ανωμαλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι σημάδι πρώιμου καρκίνου του δέρματος. Στα κλασικά σημάδια που ήδη έχεις είναι σημαντικό να προσέχεις μια αλλαγή στο μέγεθος ή στην εμφάνισή τους. Αν γίνονται, δηλαδή, μεγαλύτερα, αιμορραγούν, σε πιάνει φαγούρα ή αλλάζουν χρώμα και μέγεθος, πρέπει να το αναφέρεις αμέσως στον γιατρό σου.

Δώσε προσοχή!

Παρόλο που τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων καρκίνου της μήτρας αφορούν γυναίκες ηλικίας 40 έως 74 ετών, είναι εξίσου σημαντικό να το παρακολουθείς! Μην παραλείπεις κανένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου και να τον συμβουλεύεσαι για οποιαδήποτε απορία η ανησυχία έχεις!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου της μήτρας είναι η μη φυσιολογική αιμορραγία από τον κόλπο. Εάν παρατηρήσεις μια αλλαγή που δεν είναι φυσιολογική, επισκέψου αμέσως τον γιατρό σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυτοί είναι οι 4 πιο κοινοί τύποι καρκίνου στις γυναίκες – Μάθε πώς να ελέγχεις τον εαυτό σου σωστά, γιατί η πρόληψη σώζει ζωές! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτοί, – Μάθε,aftoi, – mathe