Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός μετά τον μεγάλο σεισμό στην Αθήνα

20:35 19/7/2019 - Πηγή: iPop

Σε ετοιμότητα θα παραμείνει ο κρατικός μηχανισμός έπειτα απ’ τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ στην πρωτεύουσα. Τα μέτρα μετά τον σεισμό στην Αθήνα που ανακοινώθηκαν.

Όπως ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας και το φαινόμενο παρουσιάζει εικόνα εκτόνωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο

κρατικός μηχανισμός θα παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα όλο το 48ωρο για προληπτικούς λόγους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δήλωσή του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ξεκαθάρισε ότι «είμαστε εδώ και είμαστε δίπλα μας. Δεν θα φύγουμε δεν θα κοιμηθούμε μέχρι να περάσει κάθε κίνδυνος» και πρόσθεσε ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα.

Το βράδυ της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπό τον επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να γίνει γνωστή η μετασεισμική ακολουθία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Παράλληλα, έκτακτα μέτρα λαμβάνει και η Πυροσβεστική, η οποία τέθηκε σε κατάσταση γενικής επιφυλακής. 350 πυροσβέστες, 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί και 150 πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται στους δρόμους για παροχή βοήθειας και εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υποστήριξης που τυχόν απαιτηθεί.

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση, καθώς και η προβλεπόμενη υποστηρικτική ομάδα Διαχείρισης Συμβάντων του Αρχηγείου Π.Σ.

Διαβάστε εδώ οδηγίες προφύλαξης κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό.

Μητσοτάκης: Πρώτο μέλημα οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες

Μετά την επίσκεψη του στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τον σεισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι συνεχάρη τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού για την άμεση ανταπόκρισή τους, σημειώνοντας: «Ένα μεγάλο μπράβο στον κρατικό μηχανισμό για την άμεση κινητοποίηση».

Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα και η δόνηση της Παρασκευής δεν ήταν παρά ένας ακόμη σεισμός. Στο μέλλον αναμφίβολα θα υπάρχουν και άλλοι. Το πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών και των περιουσιών των πολιτών

Τέσσερις τραυματίες

Συνολικά τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Ένα αγοράκι ηλικίας 8 ετών διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό. Ευτυχώς, ο τραυματισμός του παιδιού είναι ελαφρύς.

Παράλληλα, μία έγκυος τουρίστρια τραυματίστηκε στο πόδι από πτώση σοβάδων, ενώ βρισκόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο ακόμη άτομα πήγαν μόνα τους στο νοσοκομείο, επίσης με ελαφρά τραύματα.

Κλειστή η περιφερειακή Αιγάλεω

Κλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, η περιφερειακή οδός Αιγάλεω, λόγω εκτέλεσης απομάκρυνσης βράχων.

Λόγω του προβλήματος αυτού στην περιφερειακή Αιγάλεω, η κυκλοφορία πραγματοποιείται με εκτροπές, ενώ δυνάμεις της Τροχαίας επιχειρούν στο σημείο.

Οι ζημιές που έχουν αναφερθεί

Προς το παρόν, έχουν καταγραφεί μικρές ζημιές, ενώ συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα.

Στον δρόμο μπροστά απ’ την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου έχουν πέσει κομμάτια από μάρμαρα, ενώ λύγισε ο σταυρός στον τρούλο. Μάρμαρα έχουν πέσει επίσης και μπροστά απ’ το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Παράλληλα, η νεότερη ενημέρωση κάνει λόγο για κατάρρευση παλιού κτιρίου στην οδό Ερμού 90, ενώ υπέστη υλικές ζημιές σε όχημα που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Παλιό κτίριο στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά κατέρρευσε επίσης λόγω του ισχυρού σεισμού.

Στο κτίριο της Βουλής έπεσαν σοβάδες, όπως επίσης και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας, επιθεώρησε το κτίριο της Βουλής κι έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες μισή ώρα νωρίτερα.

Λόγω της ισχυρής δόνησης έσπασε τζάμι στον χώρο του Περιστύλιου, όπου γίνεται η Έκθεση Ρήγας Φεραίος, και διαπιστώνονται ρωγμές σε σημεία των τοίχων.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι, η σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν πιθανότατα το κύριο γεγονός.

«Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 13 χλμ. Η εκτίμησή μου είναι ότι αποτελεί το κύριο γεγονός. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κάποιοι μετασεισμοί, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η αρχική δόνηση ήταν το κύριο γεγονός», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

«Οδηγίες: Στερεώνουμε τα βαριά έπιπλα, προσέχουμε τα παιδιά μας, αποφεύγουμε τα παλιά παραδοσιακά σπίτια στην Αθήνα – μην περνάμε κάτω από τα μπαλκόνια τους. Αυτά είναι αρκετά», ήταν οι οδηγίες του προς τους πολίτες.

Απ’ την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι η δόνηση είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, εξ ου και έγινε τόσο αισθητή στην Αθήνα.

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό του 1999. Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, ήταν η δήλωση του καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχου.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12 χλμ. σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Αυτός ήταν ο λόγος που συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα. Ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999

Photo: © Reuters / Alkis Konstantinidis

Το άρθρο Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός μετά τον μεγάλο σεισμό στην Αθήνα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα