Διακοπές: Δεν θα φύγουμε από την πόλη, πώς να το πω στα παιδιά

08:30 30/7/2021 - Πηγή: iPop

Φέτος δεν θα καταφέρεις να φύγεις και θα περάσεις την άδειά σου στην πόλη; Μήπως ή επόμενη σκέψη σου είναι το πώς θα το πεις στα παιδιά; Αυτή η σκέψη είναι απόλυτα κατανοητή. Συχνά σκεφτόμαστε το πώς θα επικοινωνήσουμε διάφορα πράγματα με τα παιδιά μας, ειδικά αν εκείνα τρέφουν ελπίδες αλλά τα σχέδια τελικά έρθουν αλλιώς. Το πώς να πω: «Παιδιά δε θα πάμε διακοπές φέτος», θεωρώ ότι αυτό δε χρειάζεται να είναι κάτι που θα σε αγχώνει.

Freepik Πώς να μιλάμε στα παιδιά μας

Τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις! Ανακαλύπτουν τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο, μας ρωτάνε για να μάθουν πράγματα.

Πώς να τους μιλάμε όμως; Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και η σχέση γονιού-παιδιού, είναι όμορφο και θεμιτό να στηρίζεται στη αμοιβαία ειλικρίνεια και τον σεβασμό. Αν σε κάποιο θέμα δεν ξέρουμε πώς να απαντήσουμε, ή έχουμε τις επιφυλάξεις μας, φοβόμαστε μήπως στεναχωρηθούν ή απογοητευτούν θα απογοητευτούν περισσότερο όταν μάθουν κάποια στιγμή την αλήθεια, γιατί η αλήθεια πάντα μαθαίνεται!

Πώς λέμε λοιπόν το «παιδιά δε θα πάμε διακοπές φέτος»; Με τον ένα και μοναδικό τρόπο που υπάρχει. Κάνε το πιο απλό στο μυαλό σου. Μην το κάνεις τόσο τεράστιο όσο μπορεί να μοιάζει.

Η αλήθεια είναι η μόνη επιλογή. Ανάλογα με την ηλικία που έχει το παιδί μας, προσαρμόζουμε στα μέτρα του παιδιού τον τρόπο με τον οποίο θα τους πούμε την αλήθεια που μπορεί να αντέξει.Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας, είναι παιδιά οπότε κάποια πράγματα εκ των πραγμάτων ο εγκέφαλός τους ακόμα δεν είναι ώριμος για να τα εξηγήσει ακόμα.Εξηγούμε τους λόγους που δε θα μπορέσουμε να φύγουμε όπως γινόταν όλες τις φορές. Αυτό ίσως είναι κάτι που μπορεί να φέρνει αισθήματα ματαίωσης και απογοήτευσης και σε εσένα όμως εκτός από το παιδί. Είναι καλό να πεις στο παιδί σου τα συναισθήματά σου γι’ αυτό. Γινόμαστε πιο ανθρώπινοι στα μάτια των παιδιών μας, λέγοντάς τους ότι πχ: «το γεγονός ότι φέτος δεν θα μπορέσουμε να φύγουμε για διακοπές, γι’ αυτούς τους λόγους, με στεναχωρεί γιατί είναι κάτι που περίμενα όλο τον χρόνο και είχα ανάγκη για ξεκούραση. Ωστόσο παρόλα αυτά θα σου εγγυηθώ ότι κάνω ότι περνά από το χέρι μου να περάσουμε πολύ όμορφα και εδώ και να κάνουμε αυτές τις διακοπές αξέχαστες»!Δίνοντας το μάθημα της ευελιξίας

Το να είσαι ευέλικτος είναι ένα εξαιρετικό προσόν που μας βοηθά όλους να πηγαίνουμε παρακάτω, χωρίς να κολλάμε στο πρόγραμμα. Το plan A ναυάγησε, οκ πάμε στην αμέσως επόμενη καλύτερη περίπτωση. Κάθε φορά που αντιδράμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, δείχνουμε και τον τρόπο στο παιδί. Πώς αντιδρούν οι γονείς μου όταν συμβαίνει η τάδε αναποδιά. Κρατούν το μάθημα για τη ζωή τους.

Τα παιδιά είναι συχνά περισσότερο ευπροσάρμοστα από εμάς. Μπορούν να καταλάβουν αν τους μιλήσουμε και τους εξηγήσουμε την κατάσταση και να προσαρμοστούν ανάλογα.

Είναι όμορφο να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να μπορούν να μπορούν να συνεργαστούν με αυτόν τον τρόπο με τους δικούς τους ανθρώπους. Αυτό θα τα βοηθήσει και στις υπόλοιπες σχέσεις τους στο σχολείο, με τους φίλους τους, με τα αδέρφια τους και γενικά σε όλες τις συναναστροφές που θα έχουν στο μεγάλωμά τους.

Ιστορίες ξαπλώστρας

Τι επιλογές έχω στην πόλη;

Όλοι ονειρευόμαστε διακοπές σε ένα όμορφο νησί ή στο χωριό ή σε ένα όμορφο μέρος αλλά αν δεν μπορεί αυτό να γίνει μπορούμε να κάνουμε τις μέρες της άδειάς μας μοναδικές ακόμα και στην πόλη ή και άλλες ακόμα επιλογές.

Μπάνιο σε κοντινές παραλίες ή μονοήμερες σε κοντινές αποδράσειςΒόλτα στις νεροτσουλήθρεςΒόλτα για καφέ και γλυκό σε δροσερές περιοχές της πόλης σουΚάνουμε παρέα με αγαπημένους φίλους που έχουν μείνει και εκείνοι στην πόληΓίνετε τουρίστες στην πόλη σαςΣκέψου σαν επιλογή και την ιδέα του να πάει για λίγο το παιδί στη γιαγιά και τον παππούΚατασκήνωση, γιατί όχι, μια ιδέα που πολλά παιδάκια αγαπούν

Μην ξεχνάς ότι το παιδί θέλει να απολαύσει το χρόνο μαζί σας σαν οικογένεια και αυτή είναι μια υπέροχη ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί. Να χουζουρεύετε μαζί το πρωί, να κάνετε μαζί το μαγείρεμα, να παίζετε μπουγέλο στο μπαλκόνι, να παίζετε παιχνίδια που αγαπούν, να πηγαίνετε θερινό σινεμά. Να χορτάσετε ο ένας την παρέα του άλλου. Το μέρος δεν έχει τόσο αξία για εκείνα, όσο το να περάσουν χρόνο με τους αγαπήμενους τους ανθρώπους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Διακοπές: Δεν θα φύγουμε από την πόλη, πώς να το πω στα παιδιά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα