Προσχέδιο 15 σημείων ανάμεσα σε Ουκρανία – Ρωσία. Τι προβλέπει η συμφωνία και ποια είναι τα βασικά σημεία;

18:22 16/3/2022 - Πηγή: iPop

Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία και χιλιάδες ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατομμύρια έχουν γνωρίσει την προσφυγιά, οι Financial Times μιλούν με αισιοδοξία για την εξέλιξη του πολέμου και υποστηρίζουν πως η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο με προσωρινό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων ,το οποίο περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχθεί

όρια στις ένοπλες δυνάμεις του. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ολόκληρη η ανθρωπότητα τις παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Το προσχέδιο των 15 σημείων που είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τους Financial Times, ίσως σημαίνει το τέλος του πολέμου, με τους διαπραγματευτές να είναι αρκετά αισιόδοξοι. Συγκεκριμένα, το προσχέδιο που καταρτίζουν Ρωσία και Ουκρανία θα περιλαμβάνει το Κίεβο να παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να υποσχεθεί να μη φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Υπάρχουν καταφύγια πολέμου στην Ελλάδα; Πώς μπορούν να σε προστατέψουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Προσχέδιο 15 σημείων – Όλα όσα προβλέπει

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια, και η αποδοχή τους από τη Μόσχα, θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως για παράδειγμα και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. 

Την ίδια ώρα ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Δύο από τους τρεις ανθρώπους των διαπραγματεύσεων αποκάλυψαν ότι η υποτιθέμενη συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, διατάξεις για την κατοχύρωση δικαιωμάτων για τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία, όπου ομιλείται ευρέως, αν και τα ουκρανικά είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι η Ρωσία παρουσιάζει την εισβολή της ως μία πράξη απελευθέρωσης και προστασίας των ρωσόφωνων από την Ουκρανία.

Ο Ποντόλιακ δήλωσε ότι «τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών θεμάτων, συζητούνται μόνο μέσα από το πρίσμα των αποκλειστικών συμφερόντων της Ουκρανίας».

Το μεγαλύτερο σημείο εμπλοκής παραμένει η απαίτηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών κρατιδίων στην ανατολική συνοριακή περιοχή του Ντονμπάς.

Οι δηλώσεις του Λαβρόφ και η αισιοδοξία του

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

«Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού», ανέφερε ο Λαβρόφ.

Πώς μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου σε περίπτωση πολέμου; – Αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Νέα ομιλία του Ζελένσκι με το Κογκρέσο

«Η Ρωσία επιτέθηκε όχι μόνο σε εμάς, όχι μόνο στη γη μας, όχι μόνο στις πόλεις μας, αλλά και προχώρησε σε μια βάναυση επίθεση εναντίον των αξιών μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου και παρακάλεσε να θυμηθούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και όλα όσα προκάλεσαν.

«Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς. Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν, θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001. Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια. Είμαι 45 ετών και ο χρόνος για μένα σταμάτησε όταν χάθηκαν οι ζωές 100 παιδιών. Αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτούς τους θανάτους, τότε αυτό για μένα είναι η απόλυτη αποτυχία», σημείωσε ο Ζελένσκι.

Λίγες ώρες αργότερα μετά την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας με το Κογκρέσο, έγινε γνωστό πως η Ουκρανία ενεργοποιεί τις διαδικασίες προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου.

Μέσα στις επόμενες ώρες θα γνωρίζουμε και την οριστική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη λήψη έκτακτων μέτρων.

Μπορεί ο Πούτιν να τιμωρηθεί από δικαστήριο για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Οι μάχες συνεχίζονται σε Μαριούπολη – Κίεβο και Χάρκοβο

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι επιθέσεις συνεχίζονται και γίνονται ακόμα πιο εφιαλτικές με τις περισσότερες εκρήξεις να λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Περίπου στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ακούστηκαν στο δυτικό τμήμα του Κιέβου τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις, ενώ οι σειρήνες ήχησαν σε πολλές ουκρανικές πόλεις. Παράλληλα, ένα πολυώροφο κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ανθρώπων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Προσχέδιο 15 σημείων ανάμεσα σε Ουκρανία – Ρωσία. Τι προβλέπει η συμφωνία και ποια είναι τα βασικά σημεία; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προσχέδιο 15, Ουκρανία – Ρωσία,proschedio 15, oukrania – rosia