Πρόωρη εμμηνόπαυση; Αυτά είναι τα σημάδια!

16:17 14/12/2019 - Πηγή: iPop

Είτε είσαι σε ηλικία για την εμμηνόπαυση, είτε όχι, πρέπει να ξέρεις κάποια βασικά για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως, ειδικά αν σου τύχει πρόωρη εμμηνόπαυση εκεί που δεν το περιμένεις. 

Αρχικά, να τονίσουμε ότι εμμηνόπαυση

είναι η οριστική διακοπή της έμμηνης ρύσης, της περιόδου με άλλα λόγια. Για να σιγουρευτείς ότι είσαι στην εμμηνόπαυση καλό είναι να μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ενός έτους από την τελευταία φορά που αδιαθέτησες. Συνήθως η εμμηνόπαυση εμφανίζεται στις γυναίκες σε ηλικία 45 έως 55 ετών.

Ο πιο σωστός όρος για την εμμηνόπαυση αυτή που έρχεται πιο νωρίς είναι πρόωρη ανεπάρκεια των ωοθηκών κι αυτό με σκοπό να μειωθεί όσο το δυνατόν το στίγμα για τις νεότερες γυναίκες που τους συμβαίνει.

Μήπως έχεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πολύ πιο νωρίς από ό,τι τα περίμενες;

Όταν, όμως, εμφανίζεται σε ηλικία κάτω των 40 ετών, τότε γίνεται λόγος για πρόωρη εμμηνόπαυση, η οποία εμφανίζεται περίπου στο 1% των γυναικών. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού δεν πρόκειται για μια εμμηνόπαυση που απλά ήρθε νωρίτερα.

ΣυμπτώματαΑπουσία περιόδουΚολπική ξηρότηταΜειωμένη ερωτική επιθυμίαΕναλλαγές στη διάθεσηΣυχνές εξάψειςΑυξημένη έκκριση ιδρώταΔιαταραχή του ύπνου

Οι αιτίες ποικίλουν και διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Μερικές πιθανές αιτίες είναι η αυτοάνοση καταστροφή των ωοθηκών, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ιατρικές θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, χειρουργική αφαίρεση ωοθηκών ή μήτρας, επιληψία ή ακόμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή ο δείκτης μάζας σώματος.

Παρ’ όλα αυτά, αν σου καθυστερεί η περίοδος δεν σημαίνει ότι έχεις μπει στην εμμηνόπαυση, γι’ αυτό μην αρχίσεις να ανησυχείς χωρίς λόγο. Οι λόγοι που μπορεί να σου αργεί η περίοδος είναι πολλοί, ακόμα και ψυχολογικοί. Άλλωστε, είπαμε πως είναι πολύ μικρό το ποσοστό των γυναικών που τους συμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να είσαι προετοιμασμένη και ενήμερη και να συμβουλεύεσαι τον γυναικολόγο σου για κάθε σου απορία!

Διάβασε ακόμα:

Τι συμβαίνει στο σώμα σου κατά την εμμηνόπαυση;

Photo: unsplash/ Sarah Diniz Outeiro

Το άρθρο Πρόωρη εμμηνόπαυση; Αυτά είναι τα σημάδια! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα