Πού οφείλονται τα συμπτώματα που έχουμε από το σύνδρομο Long Covid;

16:37 18/7/2022 - Πηγή: iPop

Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της εμφάνισης του ιού Covid-19 σε όλο τον κόσμο. Πολλοί έχουμε νοσήσει και μια και δυο φορές, όμως παρατηρούμε ότι σε πολλούς ανθρώπους τα συμπτώματα εξακολουθούν να υπάρχουν για μεγάλο διάστημα μετά την μόλυνσή τους στον ιό. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι υποστηρίζουν οι ειδικοί σχετικά με τα συμπτώματα Long Covid;

Τι λένε οι επιστήμονες;

Σε έρευνα από επιστήμονες, σχετικά με τα συμπτώματα Long Covid, οι ερευνητές εξηγούν γιατί οι ασθενείς που έχουν νοσήσει

από τον ιό παρουσιάζουν συμπτώματα αρκετούς μήνες μετά την μόλυνση τους. Πιο συγκεκριμένα, το Σύνδρομο Μυαλγικής Εγκεφαλομυελίτιδας/Χρόνιας Κόπωσης (ME/CFS), που προέρχεται συνήθως από ιογενή λοίμωξη, είναι η αιτία να προκληθούν εγκεφαλοκεντρικά συμπτώματα νευροφλεγμονής και απώλεια ομοιόστασης. Το σύνδρομο Long Covid έχει τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους και οι επιστήμονες θεωρούν ότι προκαλείται από νευροφλεγμονή.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neurology, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια θεωρία για να εξηγήσουν πώς διατηρούνται τα εγκεφαλοκεντρικά συμπτώματα των ασθενειών μέσω μιας σύνδεσης εγκεφάλου-σώματος. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, μετά από μια αρχική ιογενή λοίμωξη, η επακόλουθη συστηματική παθολογία περνάει στον εγκέφαλο μέσω νευροαγγειακών οδών. Έτσι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε χρόνια νευροφλεγμονή, που προκαλεί μια παρατεταμένη ασθένεια με κύκλους ανάκτησης χρόνιας υποτροπής.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή Warren Tate, του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Otago, η βάση των συμπτωμάτων της ασθένειας Long Covid συνδέεται χωρίς καμία αμφιβολία με την αρχική λοίμωξη του ιού Covid-19.

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον εγκέφαλο

PexelsΤο όφελος αυτής της μελέτης

Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης θα φανεί πολύ χρήσιμο όχι μόνο για το σύνολο της ιατρικής κοινότητας αλλά και για τους ασθενείς που υποφέρουν από τα συνεχόμενα συμπτώματα των λοιμώξεων. Πιο συγκεκριμένα, μέσω αυτής της έρευνας θα αναπτυχθεί μια τεκμηριωμένη άποψη για αυτές τις περιπτώσεις και οι γιατροί θα είναι σε θέση να διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τους ασθενείς που πάσχουν από συμπτώματα Long Covid. Επίσης, οι ασθενείς θα χρειαστούν την βοήθεια των επιστημόνων για να περιορίσουν τα συμπτώματα των συνδρόμων μετα-ιογενούς κόπωσης διότι είναι πολύ δύσκολο να τα διαχειριστούν οι ασθενείς μόνοι τους χωρίς την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τέλος το γεγονός ότι πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να έχουμε συμπτώματα Long Covid για αρκετό διάστημα, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί, δεδομένου ότι οι επιστήμονες έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να μας βοηθήσουν. Οπότε καλό είναι να συμβουλευόμαστε πάντα την γνώμη των ειδικών για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πού οφείλονται τα συμπτώματα που έχουμε από το σύνδρομο Long Covid; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα