Κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη – Οι νέες θερμοκρασίες ρεκόρ και οι καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την ήπειρο

12:46 18/7/2022 - Πηγή: iPop

Πυροσβέστες στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Μαρόκο δίνουν μάχη με τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται σε δεκάδες χιλιάδες εκτάσεις, καθώς ο καύσωνας αυτής της εβδομάδας συνεχίζει να φέρνει ακραίες θερμοκρασίες, να σπάει κάθε ρεκόρ και να προκαλεί εκατοντάδες θανάτους στη νοτιοδυτική Ευρώπη.

Το δεύτερο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού – με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 47 βαθμούς C στην Πορτογαλία και τους 45

βαθμούς C στην Ισπανία – έχει προκαλέσει πυρκαγιές που ανάγκασαν την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων.

Στην Πορτογαλία, το μετεωρολογικό ινστιτούτο έχει προβλέψει θερμοκρασίες έως και 42 βαθμούς C, χωρίς ανάπαυλα πριν από την επόμενη εβδομάδα. Οι αρχές πολιτικής άμυνας, ωστόσο, εκμεταλλεύτηκαν τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας μετά το ρεκόρ του Ιουλίου στους 47 βαθμούς C, για να προσπαθήσουν να σβήσουν μια εναπομείνασα μεγάλη πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Ο κίνδυνος πυρκαγιών παραμένει πολύ υψηλός», δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής άμυνας, Andre Fernandes, αν και τα Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αριθμός των ενεργών πυρκαγιών στην ηπειρωτική χώρα μειώθηκε σε 11 από 20 νωρίτερα.

«Πρόκειται για ένα Σαββατοκύριακο ακραίας επαγρύπνησης», πρόσθεσε μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60, ενώ αποτεφρώθηκαν έως και 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ο καύσωνας και το νέο ρεκόρ θερμοκρασιών

Συνολικά 98.000 στρέμματα καταστράφηκαν από πυρκαγιές από την αρχή του έτους έως τα μέσα Ιουνίου, υπερτριπλάσια από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου για τη Διατήρηση της Φύσης και των Δασών.

Η κυβέρνηση της Λισαβόνας επρόκειτο να αποφασίσει την Κυριακή, 17/7, εάν θα επεκτείνει μια εβδομαδιαία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι 238 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του καύσωνα από τις 7 έως τις 13 Ιουλίου, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.

Στην Ισπανία, η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία διατήρησε διάφορα επίπεδα συναγερμού σε ολόκληρη τη χώρα, προειδοποιώντας για θερμοκρασίες έως και 44 βαθμούς C σε ορισμένες περιοχές.

 Nasa FIRMS. Data as of 17 July 2022

Περισσότερα από 600 μέλη της ισπανικής στρατιωτικής μονάδας έκτακτης ανάγκης βοηθούν τους πυροσβέστες και τους δασοφύλακες να αντιμετωπίσουν δεκάδες δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

Μια πυρκαγιά στα νότια οδήγησε τις αρχές να αποκλείσουν ένα τμήμα βασικού αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη Μαδρίτη με την πορτογαλική πρωτεύουσα, τη Λισαβόνα, για περισσότερες από 12 ώρες. Μια άλλη πυρκαγιά κοντά στη νότια πόλη Μάλαγα ανάγκασε την προληπτική εκκένωση περισσότερων από 3.000 ανθρώπων, ανέφεραν οι υπηρεσίες διάσωσης.

Ένας 60χρονος οδοκαθαριστής πέθανε μετά από θερμοπληξία ενώ εργαζόταν στη Μαδρίτη το απόγευμα της Παρασκευής, 15/7, με αποτέλεσμα το δημοτικό συμβούλιο να ανακοινώσει ευέλικτο ωράριο ώστε οι δημοτικοί υπάλληλοι να αποφεύγουν τις πιο ζεστές περιόδους της ημέρας.

Οι πυροσβέστες στην παραλιακή πόλη Arcachon στη νοτιοδυτική περιοχή Gironde της Γαλλίας δίνουν μάχη για να ελέγξουν δύο δασικές πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει περισσότερα από 24.700 στρέμματα αυτή την εβδομάδα.

Οι αρχές στις γαλλικές Άλπεις προέτρεψαν τους ορειβάτες με προορισμό το Mont Blanc, το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης, να αναβάλουν το ταξίδι τους λόγω επαναλαμβανόμενων πτώσεων βράχων που προκαλούνται από «εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες» και ξηρασία.

Το κάλεσμα ήρθε αφού ένα τμήμα του μεγαλύτερου παγετώνα των Άλπεων της Ιταλίας υποχώρησε στις αρχές του μήνα, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους, μια καταστροφή που οι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την κλιματική θέρμανση.

Στην Ελλάδα, η πολιτική άμυνα έσπευσε να σβήσει τις φλόγες που μαίνονταν στο νησί της Κρήτης, ενώ το Μαρόκο έδινε μάχη με μια δασική πυρκαγιά στα βόρεια βουνά του που σκότωσε τουλάχιστον ένα άτομο και ανάγκασε την εκκένωση περισσότερων από 1.000 οικογενειών.

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αγώνας ενάντια στις φλόγες στοίχισε τη ζωή σε αρκετούς υπαλλήλους, από έναν πιλότο που σκοτώθηκε όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη στη βόρεια Πορτογαλία και άλλους δύο που έχασαν τη ζωή τους στην χώρα μας όταν το ελικόπτερο τους έπεσε στη θάλασσα.

Οι πυρκαγιές έχουν φουντώσει από τις ακραίες θερμοκρασίες που οι ειδικοί αποδίδουν στην κλιματική κρίση. Η Κροατία και η Ουγγαρία είχαν επίσης πυρκαγιές αυτή την εβδομάδα, όπως και η πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Το Met Office είπε ότι οι θερμοκρασίες στη νότια Αγγλία μπορεί να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς C για πρώτη φορά, ενώ ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, συμβούλεψε τους Λονδρέζους να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Οι εθνικοί σιδηροδρομικοί φορείς προειδοποίησαν επίσης τους επιβάτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν με τρένα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη – Οι νέες θερμοκρασίες ρεκόρ και οι καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την ήπειρο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύμα, Ευρώπη –,kyma, evropi –