Πόσοι είναι οι αριστερόχειρες σε όλο τον κόσμο και τι ιδιαίτερο έχουν;

15:38 13/8/2019 - Πηγή: iPop

Σήμερα 13 Αυγούστου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων και η αλήθεια είναι πως… δεν την γιορτάζουν και πολλοί! Ποιο είναι το ποσοστό αριστερόχειρων σε όλο τον κόσμο και τι ιδιαίτερο έχουν;

Μπορεί να έχεις κι εσύ έναν φίλο αριστερόχειρα ή κάποιον από το κοντινό σου περιβάλλον, ή μπορεί να είσαι κι εσύ ο ίδιος αριστερόχειρας. Σε κάθε περίπτωση μην ξεχάσεις να πεις χρόνια πολλά καθώς σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων!

Ποιο είναι το ποσοστό αριστερόχειρων σε όλο τον κόσμο;

Μόνο το 11% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θεωρούνται αριστερόχειρες αλλά η έρευνα έχει αποκαλύψει

τον τρόπο με τον οποίο οι αριστερόχειρες έχουν υψηλά προσόντα σε ορισμένα επαγγέλματα και είναι οι experts σε συγκεκριμένους τομείς.

Ο διαχωρισμός μεταξύ αριστερόχειρων και δεξιόχειρων παρέμεινε γύρω στο 90%, υπέρ των δεξιόχειρων, για περισσότερα από 5.000 χρόνια.

Γιατί υπάρχουν τόσοι περισσότεροι άνθρωποι δεξιόχειρες από ότι αριστερόχειρες; Η επιστημονική εξήγηση είναι η ισορροπία μεταξύ της συνεργασίας και του ανταγωνισμού στην ανθρώπινη εξέλιξη, λένε οι επιστήμονες από το Northwestern University του Illinois.

Διαπίστωσαν συγκεκριμένα, ότι επειδή ο άνθρωπος είναι άκρως κοινωνικός, ο γενικός πληθυσμός τείνει προς μια συγκεκριμένη πλευρά για να βελτιώσει την πολύτιμη ικανότητα συνεργασίας. Αν οι κοινωνίες ήταν απολύτως συνεργατικές, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τότε όλοι χρησιμοποιούν το ίδιο χέρι. Είναι κι αυτή μια… εξήγηση!

Γιατί, όμως, μερικοί άνθρωποι είναι αριστερόχειρες;

Δεν υπάρχει οριστική απάντηση σε αυτή την ερώτηση, αλλά η πιο αποδεκτή θεωρία – που ονομάζεται υπόθεση Homo loquens – σχετίζεται με την πλευρά του εγκεφάλου που ελέγχει το δεξί χέρι. Η δεξιά πλευρά του σώματος ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο είναι η ίδια πλευρά του εγκεφάλου που ασχολείται με τη γλώσσα.

Με βάση τις αποδείξεις για την κυριαρχία του δεξιού χεριού, που αρχικά ανακαλύφθηκε μέσα από εργαλεία που βρέθηκε στην Κένυα πριν από 1,5 εκ. χρόνια, το αριστερό ημισφαίριο επεξεργάζεται τις γλωσσικές δεξιότητές μας. Οι δεξιόχειρες θα μπορούσε να είναι… «παρενέργεια» αυτής της προτίμησης στους πρώτους ανθρώπους.

Είναι οι αριστερόχειρες πιο έξυπνοι άνθρωποι;

Πολλοί θεωρούν πως οι αριστερόχειρες είναι και πιο έξυπνοι άνθρωποι. Τι ισχύει, όμως, την πραγματικότητα;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι οι αριστερόχειρες μπορεί να είναι καλύτεροι στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων – εν μέρει λόγω της ανάγκης τους να προσαρμοστούν σε καταστάσεις που έχουν σχεδιαστεί για δεξιόχειρες!

Δεδομένου ότι συχνά αναγκάζονται να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια, οι αριστερόχειρες αυξάνουν φυσικά τη σύνδεση μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου πολύ πιο συχνά. Οι αριστερόχειρες έχουν ένα πιο αναπτυγμένο ημισφαίριο του εγκεφάλου, σύμφωνα με πειράματα που διεξάγονται σε χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών από την IFL Science.

Οι αριστερόχειρες είναι πιο γρήγοροι στην επεξεργασία πληροφοριών από ότι οι δεξιόχειρες.

Και μερικοί διάσημοι αριστερόχειρες…

5 από τους τελευταίους προέδρους της Αμερικής ήταν αριστερόχειρες! Ο Barack Obama, ο Gerald Ford, ο Ronald Reagan, ο George HW Bush και ο Bill Clinton!

Οι μουσικοί Jimi Hendrix και David Bowie έπαιζαν και έγραφαν με το αριστερό τους χέρι. Ο επιστήμονας Nikola Tesla και ο σεφ Gordon Ramsay ανήκουν επίσης σε αυτή τη μερίδα ανθρώπων!

Photo: unsplash/Kelly Sikkema

Το άρθρο Πόσοι είναι οι αριστερόχειρες σε όλο τον κόσμο και τι ιδιαίτερο έχουν; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα