Πώς θα βρεις σε ποιο σχολείο ανήκει το παιδί σου;

12:56 10/9/2020 - Πηγή: iPop

Αν είσαι κι εσύ γονιός παιδιού που ετοιμάζεται να πάει στο σχολείο είναι πολύ φυσικό να αναρωτιέσαι πώς θα βρεις σε ποιο σχολείο ανήκει το παιδί σου. Πώς ξέρεις σε ποιο Νηπιαγωγείο και σε ποιο Δημοτικό θα πάει το παιδί; Και τελικά ποιος είναι ο πιο ασφαλής και εύκολος τρόπος για να μάθεις;

Το να μάθεις σε ποια σχολική περιφέρεια ανήκεις είναι ένας… γρίφος. Για να λύσεις αυτό τον γρίφο, το πρώτο βήμα είναι να καταλάβεις τι εννοούμε όταν λέμε «σχολική περιφέρεια» και τελικά πώς οργανώνονται τα σχολεία

ανά περιοχή.

Το κάθε παιδί εγγράφεται σε ένα συγκεκριμένο δημόσιο σχολείο, ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας, και κάθε δημόσιο σχολείο έχει τη δική του σχολική περιφέρεια. Η σχολική περιφέρεια οριοθετείται βάσει συγκεκριμένων οδών. Αυτό σημαίνει ότι στο κάθε σχολείο μπορούν να εγγραφούν μαθητές, οι οποίοι μένουν στην περιοχή που περιλαμβάνεται στη σχολική περιφέρεια.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 201 του 1998, σε Δήμους ή Κοινότητες που λειτουργούν περισσότερα από ένα σχολεία τη σχολική περιφέρεια ορίζει ο αρμόδιος Διευθυντής της Διεύθυνσης ή του Γραφείου Εκπαίδευσης, αφού λάβει υπόψη του την πρόταση της Δημοτικής ή Κοινοτικής Επιτροπής Παιδείας και των Διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Μπορεί το παιδί να εγγραφεί σε σχολείο άλλης σχολικής περιφέρειας;

Ναι, αλλά όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα, αυτό γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του αρμόδιου Προϊσταμένου της Δ/νσης ή του Γραφείου Π. Ε.

Ποιες είναι οι εξαιρετικές περιπτώσεις; Εκείνες που αφορούν θέματα υγείας, σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, περιπτώσεις αλλαγής περιβάλλοντος μαθητού.

Διάβασε και αυτό: Γιατί νιώθεις άγχος που το παιδί σου πηγαίνει πρώτη μέρα στο σχολείο;

Πώς θα βρεις εύκολα σε ποιο σχολείο ανήκει το παιδί σου;Ένας πολύ άμεσος τρόπος είναι να πας στο πιο κοντινό σχολείο στην περιοχή όπου μένεις, να πεις στον διευθυντή την διεύθυνση της κατοικίας σου και να σε ενημερώσει εάν ανήκεις στη σχολική περιφέρεια του εν λόγω σχολείου ή διαφορετικά να σε κατευθύνει αναλόγως.Ένας άλλος τρόπος είναι να επικοινωνήσεις με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να σε κατευθύνουν άμεσα και να σε ενημερώσουν σε ποια σχολική περιφέρεια ανήκεις. Μπορείς να βρεις τα στοιχεία επικοινωνίας εδώ.Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανεβάζει κάθε χρόνο στην επίσημη ιστοσελίδα του τις εκπαιδευτικές περιφέρειες όλων των σχολείων (δημοτικών και νηπιαγωγείων). Κάνε κλικ εδώ για να δεις τις εκπαιδευτικές περιφέρειες για το σχολικό έτος 2020-2021.Τι γίνεται όταν το μεγαλύτερο αδερφάκι πηγαίνει σε άλλο σχολείο;

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, στις περιπτώσεις παιδιών προδημοτικής ηλικίας μπορούν να εγγράφονται σε νηπιαγωγείο που δεν είναι η εκπαιδευτική τους περιφέρεια, χωρίς να απαιτείται η διαδικασία της μετεγγραφής, νοουμένου ότι στο Δημοτικό Σχολείο που συστεγάζεται ή γειτνιάζει με το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο φοιτά μεγαλύτερος/η αδερφός/ή (στις τάξεις Α΄- Ε΄ κατά τη σχολική χρονιά της εγγραφής).

Το ίδιο ισχύει για τους/τις μαθητές/μαθήτριες Α΄ τάξης, οι οποίοι/ες μπορούν να εγγράφονται σε σχολείο που δεν είναι η εκπαιδευτική τους περιφέρεια, νοουμένου ότι στο σχολείο που επιθυμούν να εγγραφούν φοιτά μεγαλύτερος/η αδερφός/ή (στις τάξεις Α΄- Ε΄ κατά τη σχολική χρονιά της εγγραφής).

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Πώς να υποστηρίξεις το παιδί σου που επιστρέφει στο σχολείο εν μέσω κορονοϊού

Photo: Freepik

Το άρθρο Πώς θα βρεις σε ποιο σχολείο ανήκει το παιδί σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα