Πώς να είσαι περήφανος για τις επιλογές σου;

17:47 10/1/2022 - Πηγή: iPop

Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικές επιλογές στη ζωή. Άλλες μικρότερες, που δεν έχουν καμία σημασία, όπως το αν θα πιεις καφέ ή τσάι ή άλλες πιο σημαντικές που είναι ικανές να χαράξουν το δρόμο της ζωής σου. Υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι να πάρουν την απόφαση για μια επιλογής είναι ικανοί να τα γκρεμίσουν όλα στο δρόμο τους, λες και πρόκειται να αγοράσουν οικόπεδο (που λέει και ο σοφός λαός). Ακόμα και οικόπεδο να αγοράσεις δεν χρειάζεται να το παιδεύεις τόσο πολύ, ειδικά αν αναλογιστείς την εφημερότητα της ύπαρξής μας. Το ξέρω ότι εκεί έξω υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν τους

αρέσει καθόλου που καταλήγω εκεί, όμως χωρίς αμφιβολίες όλα εκεί καταλήγουν και όλα από εκεί αρχίζουν.

Οι επιλογές στη ζωή μας

Είμαστε οι επιλογές μας, είπε κάποτε ο Jean-Paul Sartre και μέχρι ενός σημείου θεωρώ ότι έχει δίκιο. Σαφώς μια επιλογή μπορεί να μας καθορίσει στα πλαίσια που εμείς θα της επιτρέψουμε να μας καθορίσει. Πόσες φορές άλλωστε δεν έχουμε συνθηκολογήσει με μέτριες ή χαμηλής αξίας για εμάς επιλογές είτε γιατί φοβόμασταν να προσπαθήσουμε είτε γιατί ήταν δύσκολος ο άλλος δρόμος και απαιτούσε κόπο και ξεβόλεμα.

Σε αυτήν την περίπτωση πώς μπορεί να «πιστωθεί στο λογαριασμό μας» αυτή η επιλογή, αφού μέχρι εκεί δοκιμάσαμε, προσπαθήσαμε, συνθηκολογήσαμε ότι μας αξίζει.

Όλες εκείνες τις φορές που σε αυτοπεριόρισες και έμεινες σε μια δουλειά που δεν σου ταιριάζει

Είμαστε οι επιλογές μας

Jean-Paul SartreΤο πολυσκέψιμο (Overthinking)

Κάποια πράγματα δεν θέλουν πολλή σκέψη παιδιά. Είναι δυό-τρεις ερωτήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν αμέσως, χωρίς να χάσεις άλλο από τον πολύτιμο χρόνο της ζωής σου και να πάρεις την πολυπόθητη απόφαση της επιλογής σου.

Αν πάρω τον ένα δρόμο ή τον άλλο, η ζωή μου φαντάζομαι ότι θα έχει αυτήν τη μορφή ύστερα από την επιλογή μου. Υποθέτω! Δεν μπορείς να ξέρεις ποτέ τι θα γίνει αν κάνεις το ένα ή το άλλο. Απλά τα ζυγίζεις κατόπιν σκέψης και πορεύεσαι με αυτήν την απόφαση.

Αν κάποιος μου την πάρει την μια επιλογή στη φάση που έχω να διαλέξω πώς θα νιώσω; Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ή θα νιώσω χειρότερα που δεν διάλεξα νωρίτερα. Αν μιλάμε πχ για κάποιον άνθρωπο που «βασανίζεις» με την μη επιλογή σου και εκείνος για τον χ λόγο σε περιμένει ακόμα, όταν πάψει πια να σε περιμένει και δεν είναι πια επιλογή σου πώς θα νιώσεις;

Για κάνε το λίγο εικόνα: Υπάρχει ένα άτομο που θες και σε θέλει αλλά δεν προχωράτε σε σχέση γιατί δεν μπορείς να αποφασίσεις τι θες από τη ζωή σου, αλλά δεν ξεκαθαρίζεις κιόλας! Αν ο άνθρωπος αυτός αποφασίσει ότι δεν αξίζει άλλο ο χρόνος του και ο κόπος του και ότι ήρθε η ώρα να φύγει από αυτό τη νοσηρή, μη ξεκάθαρη κατάσταση που θρέφετε από κοινού, τότε πώς θα νιώσεις; Όταν ξέρεις ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ξανά ελεύθερος να ζήσει όπως θέλει τη ζωή του; Βάζω εμένα στη θέση αυτή και όταν βρισκόμουν κάποτε σε αυτά τα διλήμματα καρδιάς και μόνο η σκέψη ότι δεν θα ήταν στη ζωή μου ο άνθρωπος μου, ότι δεν θα ξυπνάμε και δεν κοιμόμασταν μαζί ήταν η απάντηση που χρειαζόμουν στο να πάρω την απόφαση της επιλογής μου.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για μια εργασία, ή μια κατοικία. Βγαίνει μια αγγελία, μπορεί να κάνεις ήδη 3-4 μέρες να τη δεις. Ήδη έχουν στείλει άλλα 20 άτομα βιογραφικό και όμως και πάλι εσύ κάθεσαι και το σκέφτεσαι, κάθεσαι και φτιάχνεις τέλειο το βιογραφικό, αλλάζει μικρές λεπτομέρειες άνευ σημασίας και τελικά τι κερδίζεις; Έχει περάσει η ευκαιρία και η θέση καλύπτεται από κάποιον άλλο υποψήφιο.

Ζήσε λίγο ελεύθερα

Τη θυμάσαι την παροιμία που σήκωνε ο άλλος τα παντελόνια πολύ πριν φτάσει στο ποτάμι για να μην βραχεί. Κάτσε πρώτα να φτάσεις στην όχθη και μη βιάζεσαι. Δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις στο δρόμο της ζωής σου μέχρι να φτάσεις στο ποτάμι. Ζήσε χωρίς κανέναν να σε κρατά φυλακισμένο. Πάρε τις αποφάσεις των επιλογών σου και απόλαυσε τα αποτελέσματα. Αν πάλι δεν ήταν αυτά που φανταζόσουν, προχώρα παρακάτω. Στο παιχνίδι της ζωής χάνει μόνο εκείνος που δεν έπαιξε όχι εκείνος που έπαιξε και έχασε.

Αφού πάρεις όμως την απόφαση από τις επιλογές στη ζωή σου, να είσαι σίγουρος και περήφανος γι’αυτές! Να τις φοράς σαν στέμμα στο κεφάλι σου. Δεν υπάρχει περιθώριο για ενδιάμεσες καταστάσεις: και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Να μην το κάνεις αυτό στη ζωή σου και ως ένδειξη σεβασμού και προς εσένα αλλά και προς των άλλων ανθρώπων που είναι ή πρόκειται να μπουν στη ζωή σου.

Πόσο βάρος έχει μια απόφαση και γιατί κάποιες φορές μας είναι αδύνατον να επιλέξουμε

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να είσαι περήφανος για τις επιλογές σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα