Ο σκύλος σου ζηλεύει και νιώθει ενοχές; H αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή που θέλεις να πιστεύεις!

08:07 23/9/2020 - Πηγή: iPop

Μερικές φορές, τα επιστημονικά ευρήματα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που συνήθως πιστεύουν οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, πολλοί ιδιοκτήτες είναι σίγουροι ότι ο σκύλος νιώθει ενοχές καθώς έχει φάει φαγητό από το τραπέζι ή ότι ζηλεύει επειδή χαϊδεύουν το σκυλί του γείτονα. Πράγματι, η συμπεριφορά των σκύλων μας συχνά είναι σαν να αισθάνονται ενοχές ή ζήλια – αλλά η επιστήμη δείχνει ότι αυτά τα συναισθήματα είναι υπερβολικά όταν μιλάμε για τους σκύλους.

Ίσως να έχεις δει πολλές φορές την φάτσα του «ένοχου σκύλου». Φτάνεις

σπίτι και διαπιστώνεις ότι το μαξιλάρι σου έχει γίνει πούπουλα στο πάτωμα ή ότι σου άφησε ένα δωράκι στο χαλί. Φυσικά, θυμώνεις και ο σκύλος σου παίρνει μια ένοχη φάτσα!

Ο σκύλος νιώθει ενοχές;

Έχουν γίνει διάφορες μελέτες για να ερμηνευτούν αυτές οι συμπεριφορές των σκύλων και να μπορέσουμε να καταλάβουμε εάν όντως αισθάνονται ζήλια και ενοχές.

Παραδόξως, σε μια απ’ τις μελέτες που είχε γίνει με τη συμμετοχή σκύλων και ιδιοκτητών, αποδείχθηκε ότι τα σκυλιά έδειχναν να έχουν ενοχές όταν οι ιδιοκτήτες τους τους επέπληξαν κι όχι όταν ήταν πραγματικά ένοχοι για κάποια αταξία που είχαν κάνει. Συγκεκριμένα, έκαναν την ένοχη φάτσα ακόμα κι όταν δεν είχαν κάνει τίποτα, αλλά οι ιδιοκτήτες τους μάλωσαν! Επομένως, μήπως το ένοχο βλέμμα του σκύλου σου είναι απλά η απάντησή του σε όσα του λες κι όχι μια ένδειξη μετάνοιας;

Pexels

Στο ίδιο πείραμα, όταν οι ιδιοκτήτες είχαν οδηγίες να μην επιπλήξουν τα σκυλιά τους, αλλά απλώς να μαντέψουν αν ο σκύλος τους ήταν ένοχος, δεν μπορούσαν να μαντέψουν σωστά γιατί πολύ απλά ο σκύλος τους δεν τους βοηθούσε να καταλάβουν, ανεξάρτητα απ’ το εάν είχε κάνει σκανταλιά όσο έλειπε ο ιδιοκτήτης του απ’ το δωμάτιο!

Μπορεί, όμως, ένας σκύλος να ζηλεύει;

Η ζήλια μπορεί να οριστεί ως ένα σύνολο αρνητικών συναισθηματικών και συμπεριφορικών αποκρίσεων όταν κάποιος άλλος λαμβάνει κάτι που θέλει κάποιος για τον εαυτό του.

Σε μελέτες που έγιναν, τα σκυλιά αντιμετώπισαν μια κατάσταση στην οποία ένας άλλος σκύλος έλαβε κάτι θετικό. Για παράδειγμα, τα σκυλιά παρατήρησαν τους φροντιστές τους να επαινούν και να αλληλεπιδρούν με ένα άλλο -ψεύτικο- σκυλί. Πράγματι, πολλά σκυλιά έδειξαν να αναστατώνονται και να πάνε να “επιτεθούν” στον ψεύτικο σκύλο.

Σε μια άλλη μελέτη, τα σκυλιά μερικές φορές έδειξαν σημάδια επιθετικότητας όταν ο φροντιστής τους έδωσε φαγητό σε ένα ψεύτικο σκυλί.

Αλλά αυτές οι μελέτες δεν παρέχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ψεύτικα σκυλιά θεωρούνταν αληθινά απ’ τους σκύλους.

Πράγματι, είναι πολύ απίθανο τα σκυλιά -με την εξαιρετική αίσθηση της όσφρησης- να αντιλαμβάνονται το ψεύτικο σκυλί ως πραγματικό.

Γι’ αυτό, σε μια άλλη μελέτη, δοκιμάστηκαν ζευγάρια σκύλων που ζουν μαζί. Κατά τη δοκιμή, οι ιδιοκτήτες ασχολήθηκαν με το ένα σκυλί. Σ’ αυτό το πιο ρεαλιστικό παράδειγμα, αφού περιελάμβανε αληθινά, σκυλιά, κανένα σκυλί δεν έδειξε ανταγωνιστική ή επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο άλλο.

Pixabay

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι παρανοϊκός όταν βλέπεις τον σκύλο σου να ζηλεύει που ασχολείσαι με κάτι άλλο, είτε είναι αντικείμενο, είτε ο σύντροφός σου είτε ο σκύλος του γείτονα.

Αλλά και πάλι, υπάρχει μια εναλλακτική εξήγηση γι’ αυτό: Είναι πιθανό να χρησιμοποιείς με τον σκύλο του γείτονα τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας που χρησιμοποιείς με τον δικό σου. Αυτό μπορεί αυτόματα να χτυπάει καμπανάκι στο μυαλό του σκύλου σου ότι είναι ώρα για παιχνίδι και χάδια!

Pexels

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι σχεδόν απίθανο ο σκύλος να νιώθεις ενοχές και ζήλια, και πρόκειται πιο πολύ για συμπεριφορές που λειτουργούν ως “απάντηση” στις ανθρώπινες συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να τις παρερμηνεύουμε. Ουσιαστικά, είναι περισσότερο μια αντίδραση σ’ αυτό που κάνουμε εμείς κι όχι τόσο μια έκφραση στο τι νιώθουν οι τετράποδοι φίλοι μας!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Ο σκύλος σου σε ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Θέλεις και αποδείξεις;

Photo: pxhere

Το άρθρο Ο σκύλος σου ζηλεύει και νιώθει ενοχές; H αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή που θέλεις να πιστεύεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα