Πώς αλλάζει η περίοδος στα 20, 30 και στα 40

19:46 5/7/2020 - Πηγή: iPop

Όπως θα έχεις παρατηρήσει ήδη απ’ την εμπειρία σου μέχρι σήμερα, η περίοδός σου αλλάζει ανά διαστήματα. Μπορεί τη μια φορά να έρθει πιο νωρίς, την άλλη πιο αργά, να έχεις περισσότερη ή λιγότερη αιμορραγία ή να πονάς περισσότερο. Ανά μεγάλα διαστήματα όμως υπάρχουν και μεγαλύτερες αλλαγές. Πώς αλλάζει η περίοδος στα 20, 30 και στα 40;

Οι κράμπες και ο πόνος αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, ενώ όσο μεγαλώνουμε η έμμηνος ρύση προσαρμόζεται στην αλλαγή της ηλικίας αλλά και των καταστάσεων, για παράδειγμα η εγκυμοσύνη και το διάστημα πριν την εμμηνόπαυση.

Πώς
αλλάζει η περίοδος στα 20, 30 και στα 40Στα 20

Η περίοδος στη δεκαετία των 20 είναι πιο σταθερή σε σχέση με την εφηβεία, όμως, όταν δεν είναι σταθερή μπορεί να υπάρχουν έντονες κράμπες και ευαισθησία στο στήθος.

PixabayΣτα 30

Στη δεκαετία των 30, συνήθως η περίοδος έχει σταθεροποιηθεί τελείως. Αυτός είναι και ο λόγος που συμπτώματα, όπως πολύ βαριές περίοδοι και πολύς πόνος και κράμπες, θα πρέπει να ελέγχονται.

Περισσότερη αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από καλοήθεις όγκους που ονομάζονται ινομυώματα, ενώ η ενδομητρίωση, που συνοδεύεται από πόνο, μπορεί να διαγνωστεί μόνο όταν μια γυναίκα είναι στα 30.

Σημειώνεται πως μετά από μια γέννηση η περίοδος δεν επιστρέφει αμέσως, ειδικά εάν θηλάζεις.

Ποια είναι τα λάθη που κάνεις στην περίοδο;

Στα 40

Οι ορμονικές διακυμάνσεις της περιόδου πριν την εμμηνόπαυση ξεκινούν στη δεκαετία των 40 κι αυτό διότι το σώμα της γυναίκας αρχίζει να προετοιμάζεται για το τέλος της περιόδου.

Οι φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές κάνουν την ωορρηξία πιο ακανόνιστη γι’ αυτό και μπορεί να χάνεις περιόδους ή να έχεις μια βαριά ροή και συμπτώματα PMS (Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο).

Αυτό που συμβαίνει πριν την περίοδο και καμία γυναίκα δεν αντιλαμβάνεται!

Πριν την περίοδο μπορεί να είσαι λιγάκι αδέξια και ατσούμπαλη και αυτό είναι φυσιολογικό. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυσικές μετατοπίσεις ορμονών κατά τη διάρκεια του κύκλου προκαλούν αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά σε ορισμένες γυναίκες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

6 περίεργα πράγματα που σου συμβαίνουν όταν έχεις περίοδο!

Photo: Freepik

Το άρθρο Πώς αλλάζει η περίοδος στα 20, 30 και στα 40 εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα