Πολιτειακά αξιώματα με άρωμα γυναίκας

20:48 16/1/2020 - Πηγή: iPop

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έρχεται να συμπληρώσει τη λίστα με τις γυναίκες στην Ελλάδα που έχουν βρεθεί σε ανώτατα πολιτειακά αξιώματα. Η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα γράψει τη δική της ιστορία, μόλις η θέση της στην Προεδρία “σφραγιστεί” κι επίσημα στη σχετική ψηφοφορία που θα γίνει το επόμενο διάστημα.

H πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι με άρωμα γυναίκας, με τον Πρωθυπουργό

να λέει χαρακτηριστικά κατά την ανακοίνωση της πρότασής του:

Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μάς καλούν στην μεγάλη υπέρβαση. Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση: Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Με αφορμή την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, λοιπόν, θυμόμαστε όλες τις γυναίκες στην Ελλάδα που έγραψαν ιστορία, αναλαμβάνοντας ανώτατα πολιτειακά αξιώματα.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα που ανέλαβαν για πρώτη φορά πολιτειακά αξιώματα:Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Εκτός απ’ το ότι αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ το 2018.

Βασιλική Θάνου

Η Βασιλική Θάνου, ανώτατη δικαστικός, διετέλεσε 98η Πρωθυπουργός της Ελλάδας, η πρώτη γυναίκα που κατείχε το αξίωμα στη χώρα.

Ειδικότερα, στις 27 Αυγούστου 2015 κλήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ορκίστηκε Πρωθυπουργός και στη συνέχεια υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της. Ακολούθως μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και ανέλαβε καθήκοντα. Την επόμενη μέρα ορκίστηκε η υπηρεσιακή Κυβέρνηση Θάνου. Τη διαδέχθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2015 ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις 9 Μαρτίου 2015, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμήθηκε μεταξύ άλλων από τη Βουλή των Ελλήνων σε ειδική εκδήλωση – συνεδρίαση για γυναίκες που διαπρέπουν στους τομείς της ενασχόλησής τους, αποτελούν παραδείγματα στον αγώνα για την ανθρώπινη και γυναικεία αξιοπρέπεια και προσφέρουν στην κοινωνία ευρύτερα.

Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη

Η Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη είχε γράψει τη δική της ιστορία όταν στις 19 Μαρτίου 2004, κατά την πρώτη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής.

Άλλες γυναίκες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον πολιτικό κόσμοΛίνα Τσαλδάρη

H Λίνα Τσαλδάρη (γεννημένη το 1887, η οποία απεβίωσε το 1981) ήταν Ελληνίδα πολιτικός και η πρώτη γυναίκα Υπουργός σε ελληνική Κυβέρνηση, στα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Το 1956 και το 1958 εκλέχτηκε βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ. Από τις 29 Φεβρουαρίου του 1956 μέχρι στις 5 Μαρτίου του 1958 ήταν υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας στη δεύτερη Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ελένη Σκούρα

Η Ελένη Σκούρα, γεννημένη στον Βόλο το 1896, η οποία απεβίωσε το 1991, ήταν Ελληνίδα πολιτικός και δικηγόρος. Υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής στην ελληνική Βουλή.

Στις 18 Ιανουαρίου 1953 εξελέγη βουλευτής στον Νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού.

Ούσα η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου, η ίδια αμέσως μετά την εκλογή της είχε δηλώσει:

Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης

Ντόρα Μπακογιάννη

Στις 20 Οκτωβρίου του 2002 εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων. Ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Αθήνας και έλαβε ποσοστό 60,6% στον δεύτερο γύρο.

Τον Δεκέμβριο του 2005 αναδείχθηκε νικήτρια στην ψηφοφορία για την εκλογή του «Παγκόσμιου Δημάρχου 2005», πρωτοβουλία του νεοσύστατου ιδιωτικού ιδρύματος City Mayors Foundation.

Δες ακόμα:

Πέγκυ Αντωνάκου: Η Ελληνίδα που αναλαμβάνει επικεφαλής της Google στη ΝΑ Ευρώπη!

Το άρθρο Πολιτειακά αξιώματα με άρωμα γυναίκας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα