Ποιος νομίζεις ότι είσαι;

17:49 3/2/2021 - Πηγή: iPop

Μήπως η ιδέα που έχεις για τον εαυτό σου, είναι και το πιο μεγάλο πράγμα που έχεις πάνω σου;

Ποιος σου δίνει το δικαίωμα να φέρεσαι δίχως σεβασμό και να ασκείς βία στους ανθρώπους γύρω σου;

Τις τελευταίες μέρες άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου, άνοιξαν στόματα, άνοιξαν αυτιά, άνοιξαν οι κλειστές πόρτες. Είπαν άνθρωποι ως εδώ! Φτάνει! Και πολύ καλά έκαναν, επιτέλους!

Η λέξη φτάνει είναι το όριο. Είναι το προσωπικό όριο του καθένα από εμάς βάσει τα βιώματα, τις αξίες και τις αρχές μας. Δηλαδή πριν πας σε ένα εργασιακό χώρο, έχεις ξεκάθαρες μέσα σου ποιες συμπεριφορές επιτρέπεις και
ποιες όχι. Την πρώτη φορά που αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει με εσένα και τα όριά σου, το κάνεις σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά σε εσένα δεν είναι επιτρεπτή. Είναι πράγματα που δεν υπογράφονται στη σύμβασή σου όταν ξεκινάς τη συνεργασία. Αφορούν κυρίως κανόνες συμπεριφοράς που είτε επιτρέπεις είτε όχι. Καμία εργασία δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να επιτρέπεις να καταπατηθεί η αξιοπρέπειά σου, αν πχ με την συμπεριφορά των υπολοίπων καταπατηθεί. Δεν έχει να κάνει με την επιβίωση, που σαφώς η επιβίωση είναι στη βασική βαθμίδα κατά την πυραμίδα των αναγκών του Μάσλοου, αλλά εργασία θα βρεις και αλλού, όμως το να φτάσεις στην αυτοπραγμάτωση είναι εξίσου σημαντικό. Το να σε εκτιμάς είναι επίσης σημαντικό, το ότι ύψωσες το όριο σου απέναντι σε όλες αυτές τις αυθαιρεσίες που συμβαίνουν εκεί έξω είναι εξίσου σημαντικό.

Σε φέρνει κοντά στην ισορροπία. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι λεκτικής βίας μπροστά σε κάποιον που εσφαλμένα θεωρούσε ότι κατείχε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας στο πρόσωπό μας;

Μήπως με σαμποτάρω;

Εφόσον έχουμε ξεκάθαρη την εικόνα του εαυτού μας, της αξίας μας, του πόσο καλά εργαζόμαστε ή όχι, τότε δε χρειαζόμαστε κανέναν να επιβεβαιώσει ή να αμφισβητήσει την αξία μας αυτή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό το να πάρουμε λίγο χρόνο και σαν άσκηση, αν θέλουμε, να μας ρωτήσουμε:
5 πράγματα στα οποία είμαστε πολύ καλοί, 5 πράγματα που θέλουμε βελτίωση σε οποιονδήποτε τομέα. Τα όριά μας. Να κάνουμε τις συστάσεις εκ νέου με τον εαυτό μας. Εάν έχουμε θωρακισμένη αυτή τη σχέση δεν υπάρχει περιθώριο για καμία παρεξήγηση. Ακόμα και αν ο άλλος έρθει με όλο του μένος απέναντι μας και πετάξει όποια κατηγορία θέλει. Το ότι πέταξες εσύ την προσβολή σου, δε σημαίνει ότι μειώθηκε η αξία μου. (Προσοχή πολύ στα όρια της έπαρσης, καλό είναι να όταν κάνεις αυτήν την άσκηση να είσαι όσο πιο ειλικρινής μπορείς με τον εαυτό σου, αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η άσκηση).Ο φόβος. Σίγουρα είναι και ο φόβος και το καταλαβαίνω, είναι αρχέγονο συναίσθημα, αλλά εδώ πρέπει να δεις την απειλή που έχεις μπροστά σου και να δράσεις ανάλογα. Μήπως δίνουμε παράλογη αξία και εξουσία σε ανθρώπους γύρω μας; Είναι άνθρωποι και εκείνοι όπως και εμείς.Η ενσυναίσθηση! Πόσο μεγάλο κεφάλαιο. Έχω αυτή τη συμπεριφορά , δεν γνωρίζω όμως τον επικοινωνιακό μου σκοπό (δηλαδή, η τάδε συμπεριφορά από τι πυροδοτήθηκε;), βλέπω όμως το αποτέλεσμα στον άλλο άνθρωπο. Τις συνέπειες. Προσπαθώ να μπω στα παπούτσια του, να καταλάβω πώς αισθάνεται; Είναι σπουδαίο πράγμα το να μπορείς να καταλαβαίνεις και να εξηγείς τα συναισθήματα, πρώτα τα δικά σου και ύστερα των άλλων. Μεγάλο δείγμα ωριμότητας.

Με εσένα που φάνηκες τόσο δυνατός και μίλησες και ύψωσες επιτέλους το όριο και δεν επέτρεψες στιγμή παραπάνω να συμβαίνει αυτό σε βάρος σου, μπράβο σου! Μπράβο που μίλησες και εύχομαι να μιλάς πάντα.

Εύχομαι να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας ώστε να βγουν αύριο σε έναν κόσμο που δε θα χρειάζεται να υψώσουν τα όριά τους γιατί θα είναι σαφή και δε θα κινδυνεύουν να παρανοηθούν απ΄τον καθένα, που δεν θα φοβούνται και θα ξέρουν την αξία τους. Εύχομαι οι νέοι άνθρωποι που μεγαλώνουμε εμείς οι γονείς, να μη χρειάζονται να αποδείξουν την αξία τους μέσω της βίας. Γενικά να μη χρειάζεται να αποδείξουν τίποτα και να είναι ισορροπημένοι άνθρωποι.

*(Στο σημερινό άρθρο αναλύω την προσωπική μου άποψη και αφορά στη λεκτική βία)

Βιογραφικό

Είμαι η Λαμπρινή Λαδά (Instagram account), κάπου γύρω στο 2018 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι προς την αυτοβελτιώση και την αυτογνωσία. Ο πρώτος σταθμος αυτού του ταξιδιού, με έβγαλε στο Coaching. Είμαι κάτοχος του Certificate of Coaching, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο Life Coaching.

Είμαι η Λαμπρινή Λαδά (Instagram account), κάπου γύρω στο 2018 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι προς την αυτοβελτιώση και την αυτογνωσία. Ο πρώτος σταθμος αυτού του ταξιδιού, με έβγαλε στο Coaching. Είμαι κάτοχος του Certificate of Coaching, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο Life Coaching.

Αποστολή μου είναι να βοηθήσω με τα εφόδια που έχω αποκτήσει, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να βρουν το σκοπό της ζωής τους και να εργαστούν γι’ αυτόν, μιας που είμαι βέβαιη ότι όλο αυτό, μπορεί να βγάλει από μέσα μας την προσωπική μας λάμψη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ποιος νομίζεις ότι είσαι; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιος,poios