Ποια είναι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η υποψήφια της Ε.Ε. για την ηγεσία του ΔΝΤ;

10:45 3/8/2019 - Πηγή: iPop

Ποια είναι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η υποψήφια της Ε.Ε. για την ηγεσία του ΔΝΤ; Μια υποψηφιότητα για την οποία τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης, χρειάστηκαν περισσότερες από 12 ώρες συζητήσεων και ψηφοφοριών για να καταλήξουν.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα απ’ τη Βουλγαρία αποφάσισαν τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. ότι θα είναι η νέα υποψήφια για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η Γκεοργκίεβα διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε θεσμούς και διοικητικές θέσεις, ενώ έχει προταθεί

αρκετές φορές για κορυφαία αξιώματα. Η ίδια διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα και σήμερα είναι δεύτερη στην ιεραρχία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η γυναίκα που ελπίζει να διαδεχθεί τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, κατάγεται από χώρα της ανατολικής Ευρώπης, κάτι το οποίο θεωρείται αρκετά θετικό. Έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα τα περισσότερα χρόνια της καριέρας της προτού γίνει γενική της διευθύντρια το 2017, κι έτσι διαθέτει εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Από το 2010 έως το 2014 η 65χρονη οικονομολόγος κατείχε τη θέση της Επιτρόπου της Ε,Ε. για την ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς έπρεπε να αντικαταστήσει την τελευταία στιγμή τον αρχικό υποψήφιο της Βουλγαρίας. Η ίδια ήταν ακόμη για έναν χρόνο, από το 2015 έως το 2016, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ κι αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους.

Η Γκεοργκίεβα ήταν και ανάμεσα στους υποψήφιους για τη διαδοχή του Ντόναλντ Τουσκ στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μια θέση που όμως τελικά κατέληξε στον Βέλγο Σαρλ Μισέλ.

Το 2016, η ίδια ήταν υποψήφια και για την εκλογή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, που εντέλει κατέλαβε ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, τα μέλη του ΔΝΤ θα πρέπει να κάνουν μια εξαίρεση για χάρη της Γκεοργκίεβα, καθώς η ίδια γίνεται στις 13 Αυγούστου 66 ετών, ενώ οι κανόνες του Ταμείου ορίζουν το όριο των 65 ετών και έτσι και θα χρειαστεί να υπάρξει αλλαγή των κανόνων για να γίνει επικεφαλής του Ταμείου.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είχε ανεβάσει και στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter μία ασπρόμαυρη οικογενειακή φωτογραφία, ενώ στη λεζάντα έγραφε χαρακτηριστικά: «Από ένα χωριό στη Βουλγαρία, CEO στην Παγκόσμια Τράπεζα- όλα είναι εφικτά!».

My grandparents had very little education. My parents finished high school. I was the first in my extended family to get a PhD. From a village in Bulgaria to CEO of the @worldbank — this is what possibility looks like! #InheritPossibility pic.twitter.com/A3UcXh1B4D

— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) May 25, 2018

Η ίδια είναι παντρεμένη και έχει ένα παιδί.

Photo: World Bank

Το άρθρο Ποια είναι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η υποψήφια της Ε.Ε. για την ηγεσία του ΔΝΤ; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα