Πίνεις καφέ με άδειο στομάχι; Σταμάτα να το κάνεις!

14:58 14/7/2020 - Πηγή: iPop

Με το που ξυπνάς το πρωί νιώθεις την ανάγκη να πιεις καφέ, μόνο έτσι θα ξυπνήσεις για τα καλά. Όμως, μήπως πίνεις κι εσύ καφέ με άδειο στομάχι; Σταμάτα να το κάνεις! 

Το ξέρω, είναι το πρώτο πράγμα που θες να κάνεις με το που ξυπνάς. Αφού πλυθείς τρέχεις να φτιάξεις καφέ ή αγοράζεις έναν πηγαίνοντας στη δουλειά. Ωστόσο, κάνεις το λάθος και δεν τρως τίποτα άλλο πριν τον πιεις, παραλείπεις το πρωινό σου και πίνεις κατευθείαν καφέ.

Γιατί δεν πρέπει να πίνεις καφέ
με άδειο στομάχι;

Όσο κι αν τον λατρεύεις, όσο κι αν βιάζεσαι να πιεις ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί, μην το κάνεις χωρίς να έχεις φάει πρωινό και υπάρχει λόγος.

Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά το ξύπνημα, καθώς σε αυτή την περίπτωση το επίπεδο της κορτιζόλης στο σώμα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και απαιτείται χρόνος για να σταθεροποιηθεί. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως προκαλείται έξτρα παραγωγή της ορμόνης αυτής.

Όλα όσα δεν πρέπει να κάνεις με άδειο στομάχι!

Την πρώτη ώρα αφού έχεις ξυπνήσει, το σώμα παράγει κορτιζόλη και είναι σημαντικό να μην διακόπτεις αυτή τη διαδικασία και του φυσιολογικούς, βιολογικούς ρυθμούς. Επομένως, περίμενε λιγάκι πριν απολαύσεις τον καφέ σου.

Μπορεί, ακόμα, να διεγείρει την παραγωγή του στομαχικού οξέος. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ότι ο καφές ερεθίζει το στομάχι, προκαλώντας πόνο και φούσκωμα μερικές φορές.

Φυσικά και σε μερικούς ανθρώπους μπορούν να δημιουργηθούν πεπτικά προβλήματα εξαιτίας του καφέ, ανεξάρτητα αν τον πίνουν με άδειο στομάχι. Ωστόσο, αν είσαι νηστικός και πίνεις καφέ, τότε σίγουρα δεν κάνεις καλό στο στομάχι και την υγεία σου συνεπώς.

Ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη διεγείρει την παραγωγή οξέος στο στομάχι και μπορεί να προκαλέσει καούρα αλλά και προβλήματα με το πεπτικό σύστημα, αν τον πιεις με άδειο στομάχι. Η παράλειψη του πρωινού ακόμα και μετά τον καφέ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σεροτονίνης.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Γιατί νιώθουμε κούραση ενώ έχουμε μόλις πιει καφέ;

Photo: Pexels

Το άρθρο Πίνεις καφέ με άδειο στομάχι; Σταμάτα να το κάνεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα