Πειράζεις συνεχώς το πρόσωπό σου; Μάλλον έχεις δερματιλλομανία κι αυτά είναι όσα πρέπει να κάνεις

20:45 30/10/2019 - Πηγή: iPop

Πειράζεις συνεχώς το πρόσωπό σου, ξύνεις το δέρμα σου, σπας τα σπυράκια σου; Κι όλα αυτά δεν μπορείς να σταματήσεις να τα κάνεις και νιώθεις ότι έχεις πάθει εμμονή; Τότε, μπορεί να έχεις δερματιλλομανία και σ’ αυτό το άρθρο θα μάθεις τι πρέπει να κάνεις για να σταματήσεις να τραυματίζεις το δέρμα σου.

Τι είναι η δερματιλλομανία;

Η Διαταραχή Δερματιλλομανίας είναι το επαναλαμβανόμενο τσίμπημα, τράβηγμα, ξύσιμο και γενικά πείραγμα του δέρματος. Η συγκεκριμένη διαταραχή αναφέρεται συχνά και ως «ψυχαναγκαστικό ή καταναγκαστικό πείραγμα του δέρματος».

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό

Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, η διαταραχή κατατάσσεται στην ομάδα των Ιδεοψυχαναγκαστικού τύπου διαταραχών.

Ποια είναι τα συμπτώματα για να διαγνωστεί κάποιος με δερματιλλομανία;Επαναλαμβανόμενο πείραγμα του δέρματος με αποτέλεσμα να τραυματίζεται το δέρμα.Ο πάσχων να έχει προσπαθήσει πολλές φορές να σταματήσει ή να μειώσει αυτή την συμπεριφορά ανεπιτυχώς.Το πείραγμα του δέρματος να προκαλεί δυσφορία ή να επηρεάζει την κοινωνική, προσωπική ή επαγγελματική ζωή του ατόμου.Το πείραγμα να μην είναι αποτέλεσμα άλλης πάθησης, λήψης ουσίας ή σύμπτωμα άλλης ψυχικής διαταραχής.

Τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις να πειράζεις το δέρμα σου;

Η ψυχολόγος με βάση τη Νέα Υόρκη, Sanam Hafeez, εξήγησε στο byrdie.com τι μπορεί να κάνει κάποιος που έχει διαγνωστεί με Διαταραχή Δερματιλλομανίας προκειμένου να σταματήσει αυτό το συνεχόμενο πείραγμα του δέρματος.

Κράτα ημερολόγιο

Αντί να ξεσπάς όλο το άγχος σου πάνω στο δέρμα σου, σκέψου το να αρχίσεις να κρατάς ημερολόγιο. Κάντο κάθε πρωί και το βράδυ πριν κοιμηθείς. Ξεκίνα και τελείωνε τη μέρα σου γράφοντας το πώς αισθάνεσαι, κάτι αξιοσημείωτο απ’ τη μέρα σου ή ό,τι άλλο σε εκφράζει. Όταν γράφουμε αυτά που νιώθουμε δίνουμε χώρο στον εαυτό μας να αναπνεύσει και να χαλαρώσει.

Κρύψε τον καθρέφτη σου

Ίσως αυτό που σε παρακινεί να πειράζεις συνεχώς το πρόσωπό σου να είναι το ότι κοιτάζεσαι συνέχεια στον καθρέφτη και βλέπεις σημάδια που δεν σου αρέσουν. Προσπάθησε να κοιτάζεσαι όσο το δυνατό λιγότερο στον καθρέφτη για να μην σε πιάνει εμμονή με τα σπυράκια που θέλεις να σπάσεις.

Πήγαινε σ’ έναν δερματολόγο

Μια επίσκεψη σ’ έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη. Ο ειδικός θα σε βοηθήσει να θεραπεύσεις το δέρμα σου απ’ ό,τι πάθηση έχεις ή απ’ ό,τι σημάδια έχεις δημιουργήσει εσύ λόγω της εμμονής σου με το να πειράζεις το δέρμα σου.

Κάνε ένα ραντεβού μ’ έναν ψυχολόγο

Όλα ξεκινούν από μέσα μας γι’ αυτό σκέψου πολύ σοβαρά να εξετάσεις την ψυχοθεραπεία ως έναν τρόπο να αντιμετωπίσεις αυτά που βιώνεις και αισθάνεσαι και σε κάνουν να ξεσπάς μ’ αυτό τον βίαιο τρόπο πάνω στο δέρμα σου. Ο ψυχολόγος είναι απαραίτητος ειδικά εάν το πείραγμα του δέρματός σου επηρεάζει την καθημερινή σου ζωή.

Unsplash/Yoann BoyerΚόψε τα νύχια σου

Τα κοντά νύχια είναι πιο υγιή ενώ θα κρατήσουν ενδεχομένως τα δάχτυλά σου μακριά απ’ το δέρμα σου. Όσο πιο κοντά νύχια έχεις τόσο λιγότερο θα μπαίνεις σε πειρασμό να ξύνεις το πρόσωπό σου.

Κράτα απασχολημένα τα χέρια σου

Είτε πρόκειται για κάτι τόσο απλό όσο το να κρατάς ένα αντιστρές μπαλάκι είτε το να μπεις στην κουζίνα και να μαγειρέψεις, το να κρατάς απασχολημένα τα χέρια σου με τα οποία κάνεις ζημιά στο δέρμα σου είναι μια πολύ καλή λύση.

Δες ακόμα:

Πόροι; Σπυράκια; Ξηρό δέρμα; Έχουμε μια DIY μάσκα για κάθε πρόσωπο!

Photo: Roberto Tumini /Unsplash

Το άρθρο Πειράζεις συνεχώς το πρόσωπό σου; Μάλλον έχεις δερματιλλομανία κι αυτά είναι όσα πρέπει να κάνεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα