Πάσχα με τα παιδιά: Κρατώντας ζωντανές τις παραδόσεις

17:50 13/4/2022 - Πηγή: iPop

Πάσχα με τα παιδιά! Πάσχα προσπαθώντας να κρατήσεις ζωντανά όλα αυτά που πήρες από τις προηγούμενες γενιές και να τα δώσεις στη νέα. Σκέφτομαι καμιά φορά τι θα γίνει στο μέλλον όταν εμείς δεν θα είμαστε πια εδώ. Τι θα κρατήσουν τα παιδιά μας από αυτά που τους μεταφέραμε ως φρουροί της παράδοσης και αν τελικά θα καταφέρουν και εκείνα να τα μεταφέρουν στα δικά τους παιδιά και εκείνα στα δικά τους και πάει λέγοντας. Το Πάσχα

είναι μια γιορτή που οι περισσότεροι αγαπούν γιατί ξυπνάει πολλές αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.

Πάσχα με τα παιδιά

Λατρεύω το Πάσχα! Εκτός από την άνοιξη που με ξεμυαλίζει είναι και όλα αυτά τα πράγματα που κουβαλάω από την παιδική μου ηλικία, έθιμα, παραδόσεις, αναμνήσεις που το κάνουν ξεχωριστό στην καρδιά μου και το ίδιο προσδοκώ να μεταφέρω με όποιον τρόπο μπορώ και στα παιδιά μου.

Δεν αγοράζω απ’έξω ούτε κουλούρια ούτε τσουρέκια και τα τελευταία χρόνια με τις καραντίνες έβαφα μόνη μου τα αυγά και έκανα και όλα τα υπόλοιπα έθιμα.

Τι λένε τα παιδιά;

-Εγώ θα ζυγίσω τα υλικά!

-Κράτησε περισσότερο το μίξερ

-Γιατί εκείνος έκανε περισσότερα κουλούρια

-Βαρέθηκα, πάω να παίξω

Μαγειρεύω με το παιδί τρεις πανεύκολες συνταγές και ταυτόχρονα φτιάχνουμε τις πιο όμορφες αναμνήσεις

Τα παιδιά χαίρονται πολύ που είναι οι μικροί βοηθοί στην κουζίνα και φυσικά θέλουν να έχουν πολλές αρμοδιότητες και να είναι χρήσιμα. Από τον πολύ ζήλο πολλές φορές έχουμε και τσακωμούς αλλά και ατάκες όπως αυτές που έγραψα παραπάνω. Αν έχεις παιδιά καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ!

Και μπορεί να κουραζόμαστε πάρα πολύ στη φάση της μαγειρικής με τα παιδιά κάποιες φορές και να λέμε ότι θα ήταν πολύ καλύτερα αν κάναμε αυτή τη δουλειά μόνες μας, αλλά από την άλλη αυτά θα είναι που θα θυμούνται αύριο.

Το ότι φτιάχναμε μαζί τα κουλούρια και τα τσουρέκια και μύριζε όλο το σπίτι βανίλια και μαχλέπι, το οποίο θεωρώ ότι έχει αξία ανεκτίμητη στην καρδιά. Άλλωστε η όσφρηση είναι η αίσθηση που μπορεί να σε μεταφέρει πίσω στο χρόνο και σε έναν τόπο.

Μαγειρική και παιδί

Πολλές δεξιότητες προσφέρει η μαγειρική στα παιδιά μας. Μαθαίνουν να διαβάζουν μια συνταγή και να κάνουν κάτι που έχει αρχή μέση και τέλος. Μετρούν και ζυγίζουν υλικά. Βλέπουν πώς αντιδρά η χημεία μεταξύ των υλικών, τι γίνεται αν βάλεις στη σόδα πορτοκαλάδα ή πώς το προζύμι φουσκώνει συν τω χρόνω. Βλέπει πράξεις που δίνουν αποτέλεσμα.

Και αυτό είναι ένα πολύ όμορφο μάθημα αν τους αρέσει η μαγειρική το να μάθουν μαζί σου παραδοσιακές συνταγές. Το να δουν ότι και εσύ δεν επιλέγεις τον εύκολο δρόμο του να πάρεις έτοιμα τις πασχαλινές λιχουδιές αλλά τα φτιάχνεις μόνη σου, όσο περιορισμένος και αν είναι ο χρόνος.

Είναι θεωρώ περισσότερο το μήνυμα παρά το αποτέλεσμα για μένα που έχει αξία μέσα σε αυτό. Όχι ότι θα φάμε κουλούρια από τα χεράκια μας αλλά το ότι διαλέξαμε να αφιερώσουμε 3 ώρες από τη ζωή μας για να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση με τον δικό μας τρόπο.

Καλή Ανάσταση και καλές μαγειρικές!

Τέλεια μαμά VS Reality

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πάσχα με τα παιδιά: Κρατώντας ζωντανές τις παραδόσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα