Παρατείνονται τα κλειστά σύνορα της ΠΓΔΜ- Χωρίς τέλος το δράμα των προσφύγων

16:45 28/3/2016 - Πηγή: iPop

Δεν φαίνεται να τελειώνει άμεσα το δράμα των απελπισμένων προσφύγων που βρίσκονται πίσω από τον υψωμένο φράχτη της ΠΓΔΜ. Το πρωί της Δευτέρας, η Βουλή της ΠΓΔΜ πήρε την απόφαση να παρατείνει το μέτρο των κλειστών συνόρων για την Ελλάδα και τη Σερβία όλο το 2016.

Συγκεκριμένα

σήμερα, υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι, τόνισε πως τα σύνορα της χώρας του θα παραμείνουν κλειστά έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016. Μάλιστα, προσπαθώντας να αιτιολογήσει την άποψη του για παράταση του μέτρο είπε:

Κρίνεται απαραίτητο να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα λόγω των αυξημένων προσπαθειών από μετανάστες να εισέλθουν και να διασχίσουν το έδαφος της χώρας

Σημείωση!

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τον Αύγουστο είχε αποφασίσει να κηρύξει σε κατάσταση κρίσης στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία. Μετά από λίγο καιρό η κατάσταση κρίσης παρατάθηκε έως τις 15 Ιουνίου και τελικά τα σύνορα θα μείνουν κλειστά όλο το έτος.

Αντιδράσεις για τα κλειστά σύνορα παρατηρήθηκαν από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Απελπισμένοι πρόσφυγες έχουν κλείσει την εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ρεύμα προς Ευζώνους, λίγο πριν τη στροφή για Ευζώνους.

Η ομάδα των προσφύγων και μεταναστών ξεκίνησε από το ύψος ξενοδοχείου στην περιοχή των Ευζώνων και έφτασε στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ με τα πόδια.

Στο συγκεκριμένο σημείο πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία και ζητά να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική Ευρώπη.

Η Σεϊμά, πρόσφυγας από τη Μοσούλη του Ιράκ, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνισε:

Βρισκόμαστε εδώ περίπου ενάμιση μήνα και δεν ξέρουμε από τότε που έκλεισαν τα σύνορα τι θα συμβεί. Θέλουμε κάποιος να μας δώσει κάποια ελπίδα ότι θα μπορέσουμε, με κάποιο τρόπο, να συνεχίσουμε το ταξίδι μας

Πολιτική απόφαση να μην υπάρχει οργανωμένο κέντρο στην Ειδομένη

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, τόνισε πως αποτελεί «πολιτική απόφαση να μην υπάρχει οργανωμένο κέντρο στην Ειδομένη».

Σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό επισήμανε:

Τις τελευταίες 15 ημέρες έχουμε κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες να πείσουμε τους πρόσφυγες να έρθουν σε κέντρα φιλοξενίας

Επίσης ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι «η πολιτεία βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τριών ειδών συμφέροντα, το συμφέρον των διακινητών, τα ιδεολογικοπολιτικά συμφέροντα ορισμένων ομάδων και της δυναμικής που αναπτύσσεται στη βάση της απελπισίας, ότι κάποια στιγμή τα σύνορα μπορεί να ανοίξουν».

Παράλληλα ο Αν. Υπουργός αναγνώρισε ότι «έγιναν προσπάθειες που δεν ήταν επιτυχείς με τους πρόσφυγες» αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Στην προσπάθεια μας να τους πείσουμε να φύγουν από αυτό το χώρο και να πάνε σε ένα χώρο φιλοξενίας, που τους παρέχουμε σίτιση, διαμονή, ζεστό νερό και υγειονομική περίθαλψη, αναβαθμίζουμε κι αυτή την παρουσία μας στις αμέσως επόμενες ώρες. Προσπαθούμε να ελέγξουμε με τον πληρέστερο τρόπο την παρουσία μη πιστοποιημένων ΜΚΟ και εθελοντών στην Ειδομένη. Μαζί με τα ξερά δεν πρέπει να καούν και τα χλωρά

Μίλησε επίσης για το χρονοδιάγραμμα εκκένωσης της Ειδομένης και δήλωσε πως σε μια βδομάδα έχουν φύγει περίπου 1.500 άνθρωποι.

Ενώ κλείνοντας τη συνέντευξη του ο Δ. Βίτσας δήλωσε ότι «αυτή την εβδομάδα θα προστεθούν περίπου 10.000 θέσεις φιλοξενίας και ορισμένες από αυτές είναι ήδη έτοιμες, τις έχουμε γεμίσει».

Tους 50.146 αγγίζουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση που διεξήχθη το πρωί της Δευτέρας. Την ίδια στιγμή ο Πειραιάς «βουλιάζει», καθώς δεν αντέχει να φιλοξενήσει άλλα άτομα και η κατάσταση στην Ειδομένη συνεχώς επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το πρωί της Δευτέρας καταμετρήθηκαν 4.289 άτομα και στην Αττική 14.430, εκ των οποίων τα 5.467 βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.

Την ίδια στιγμή στην Κεντρική Ελλάδα παραμένουν 2.879 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα 28.548. Να σημειωθεί πως 11.426 είναι τα άτομα τα οποία διαμένουν στον λασπωμένο καταυλισμό της Ειδομένης.

Βέβαια, οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του Αιγαίου προς το λιμάνι του Πειραιά η αλήθεια είναι πως την Δευτέρα παρουσίασαν μείωση. Το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας μόνο 17 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Παρατείνονται τα κλειστά σύνορα της ΠΓΔΜ- Χωρίς τέλος το δράμα των προσφύγων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα