Παραμένει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν

19:56 15/2/2016 - Πηγή: iPop

Μπορεί η ελληνική πλευρά να έχει δεχτεί σχεδόν τα πάντα αναφορικά με το προσφυγικό, ωστόσο, φαίνεται πως ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Σένγκεν είναι ακόμα υπαρκτός.

Σ’ αυτό το πλαίσιο και με την προθεσμία για εκπλήρωση των υποχρεώσεων να πιέζει την ελληνική Κυβέρνηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντάται την Τρίτη εκτάκτως με τον Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα και την Τετάρτη με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται

πως αύριο, Τρίτη, εγκαινιάζεται και το hot spot στην Χίο, χωρίς όμως πρόσφυγες καθώς δεν υπάρχουν ροές εδώ και τρεις μέρες. Και στη Λέσβο όμως επικρατεί παρόμοια κατάσταση, παρά τις καλές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις 15 άτομα έχουν καταγραφεί από εχθές.

Θυμίζουμε πως την Πέμπτη θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ε.Ε. για το προσφυγικό.

Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Αυστρία φαίνεται πως είναι υπέρ του κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας, καθώς όπως υποστηρίζουν, είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές.

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός δήλωσε σχετικά πως: «Η τρέχουσα κατάσταση, όπου έως και 3.000 έρχονται στην Ελλάδα κάθε ημέρα, σίγουρα δεν είναι αυτό που έχουμε κατά νου».

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ωστόσο, θεωρεί το κλείσιμο συνόρων «ψευτολύση»: «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους-μέλους είναι ψευτολύση που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο».

Τα σενάρια που θέλουν τη μια χώρα μετά την άλλη να φλερτάρει με έξοδο από την Σένγκεν πάγωσε το Βερολίνο. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, καμιά ευρωπαϊκή κοινή λύση δεν είναι δυνατόν να προβλέπει να διώξει κάποια χώρα από τη Συνθήκη.

Αξίζει να σημειωθεί σ’ αυτό το σημείο πως η βοήθεια που θα λάβει η ΠΓΔΜ από την Ε.Ε. είναι 10 εκατ. ευρώ και η Ελλάδα θα λάβει 12,5 εκατ. ευρώ.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σχετικά πως: «Οποιαδήποτε δράση στα σύνορα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex. Η βοήθεια αυτή δεν χρηματοδοτεί το χτίσιμο κανενός φράχτη γιατί το έργο της Επιτροπής στοχεύει στη διαχείριση των συνόρων και όχι στο κλείσιμό του».

Συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Νταβούτογλου

Στο μεταξύ κλείδωσε και η συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα, Μέρκελ, Νταβούτογλου πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Στην συνάντησή τους, θα θιχτεί το θέμα του προσφυγικού και της εμπλοκής του ΝΑΤΟ. Σίγουρα αναφορά θα γίνει και στην συμφωνία Τουρκίας- Ε.Ε. για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Παραμένει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα