Πάνω από το 40% των πάγων της Γροιλανδίας έλιωσαν σε μια ημέρα!

17:25 16/6/2019 - Πηγή: iPop
Πάνω από το 40% των πάγων της Γροιλανδίας έλιωσαν σε μια ημέρα, με τους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συγκεκριμένη διαπίστωση. Ένα εντελώς ασυνήθιστο γεγονός για την εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, η Γροιλανδία είναι ένα μεγάλο νησί με παγετούς, με τη μέση περίοδο τήξης να διαρκεί απ’ τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της τήξης να λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο.

Την περασμένη Πέμπτη έλιωσε πάνω απ’ το 40% των πάγων της Γροιλανδίας, με τη συνολική απώλεια πάγου να υπολογίζεται στους 2 γιγατόνους (2

δις τόνους) μέσα στην ίδια μέρα.

Yesterday (13th June), we calculate #Greenland #icesheet lost more than 2 Gt (2 km³) of ice,, melt was widespread but didn’t quite get to #SummitCamp which was just below 0°C

The high melt is unusual so early in the season but not unprecedentedhttps://t.co/Ftg0fkC7AK pic.twitter.com/Y4jQ1FoFRZ

— Greenland (@greenlandicesmb) June 14, 2019

Σύμφωνα με δηλώσεις του Thomas Mote ερευνητή στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, στο CNN, η ξαφνική αύξηση της ποσότητας του πάγου που έλιωσε «είναι ασυνήθιστη, αλλά δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει».

«Είναι συγκρίσιμο με κάποιες καταγραφές που είχαμε τον Ιούνιο του 2012», ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι το 2012 καταγράφηκε η τήξη του μεγαλύτερου μέρους των πάγων της περιοχής.

@SteffenMalskaer got the difficult task of retrieving our oceanographic moorings and weather station on sea ice in North West Greenland this year. Rapid melt and sea ice with low permeability and few cracks leaves the melt water on top. pic.twitter.com/ytlBDTrVeD

— Rasmus Tonboe (@RasmusTonboe) June 14, 2019

Παράλληλα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι φέτος η μαζική τήξη αρχίζει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία είναι ένα κακό σημάδι, καθώς εάν αυτή η κατάσταση έχει συνέχεια, θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα νέο δυσάρεστο ρεκόρ.

Σε πρόβλεψή του ο κλιματολόγος Jason Box ανέφερε ότι το 2019 θα είναι μια κακή χρονιά για τη Γροιλανδία, εξαιτίας της εξαιρετικά πρώιμης μαζικής τήξης των πάγων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος τήξης ξεκίνησε σχεδόν τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τον μέσο όρο και νωρίτερα από το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2012. Μάλιστα, η κάλυψη του χιονιού είναι ήδη χαμηλότερη από τη μέση τιμή στη Δυτική Γροιλανδία.

Interesseret i at høre om mineraler olie udvikling i Grønland? Så er du velkommen til at kontakte mig på #folkemoedet @AAU_Arctic @Ilisimatusarfik @aautech pic.twitter.com/lRlTYuTRWU

— Anne Merrild Hansen (@Anne_Merrild) June 13, 2019

Αξίζει ν’ αναφερθεί ακόμη ότι η Γροιλανδία συγκρατεί τεράστια αποθέματα πάγου, που εάν έλιωναν τελείως θα ανέβαζαν την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας πάνω από έξι μέτρα.

Photo: @STEFFENMALSKAER/TWITTER

Το άρθρο Πάνω από το 40% των πάγων της Γροιλανδίας έλιωσαν σε μια ημέρα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα