Ώρα Brexit: Τι αλλάζει για Βρετανούς και Ευρωπαίους σε εργασία και σπουδές-Πως αντιδρά η υπόλοιπη Ευρώπη

20:40 2/4/2017 - Πηγή: iPop

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Ευρωπαίοι σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μετά το Brexit όλη η Ευρώπη μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής, αποδεικνύουν πως οι Βρετανοί δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και θα προχωρήσουν κανονικά τη διαδικασία την ώρα που ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης σφυρίζει αδιάφορα. Παράλληλα η Σκωτία, η Βόρειος Ιρλανδία και η Ουαλία ψήφισαν Bremain και όπως όλα δείχνουν θα κάνουν αίτηση για επανένταξη στην ΕΕ μετά το Brexit.

Μια

πρώτη γεύση για το τι θα επακολουθήσει πήραμε από τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Ισπανίας, ο οποίος σε γενικές γραμμές σημείωσε πως δεν θα εμποδίσουμε την ένταξη της Σκωτίας σε περίπτωση που κάνει αίτηση ως ανεξάρτητο κράτος ενώ την ίδια ώρα δήλωνε κατηγορηματικά πως δεν επιθυμεί τον κατακερματισμό της Ένωσης.

Έναν κατακερματισμό που ενισχύεται και από την Le Pen στη Γαλλία που αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά της και βροντοφωνάζει σε κάθε ευκαιρία την επιθυμία της να αποχωρήσει από την ΕΕ η χώρα της με την πρώτη ευκαιρία. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται κατά κόρον στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, απειλούν πλέον ξεκάθαρα την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι να δούμε πως θα αντιδράσουν οι αγορές και τι αλλαγές θα επέλθουν σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο από το Brexit, έχουμε να εξετάσουμε κάποια δεδομένα που αφορούν την καθημερινότητα των Βρετανών και των Ευρωπαίων που σπουδάζουν ή εργάζονται στο «νησί».

Στα δικαστήρια για το αν θα μπορούν οι Βρετανοί να κρατήσουν την υπηκοότητα της ΕΕ

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να απαγορεύει την διατήρηση της υπηκοότητας και των δικαιωμάτων που δικαιούται πολίτης της ΕΕ, όταν η χώρα καταγωγής του βγει από αυτήν. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα λοιπόν οι Βρετανοί να μπορούν να διατηρήσουν την υπηκοοτητα και το δικαίωμα να ζουν να εργάζονται και να έχουν πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη στις χώρες της ΕΕ.

‘Ηδη έχει ξεκινήσει δίκη στο Λονδίνο, αφού το θέμα έθεσαν με αγωγή τους κατά τους Brexit τέσσερις βρετανοί πολίτες που εργάζονται στην ΕΕ. Η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει σταθμό για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Δυσκολίες για τους εργαζομένους στη Βρετανία

Μετά το Brexit, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα για καθέναν από τους 1,6 εκατομμύρια αλλοδαπούς εργαζομένους που ζουν και εργάζονται στην Βρετανία. Μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος και αυτό αφορά άμεσα τους Έλληνες εργαζόμενους, πολλοί εργαζόμενοι από κάποιες χώρες της ΕΕ να θεωρηθούν αυτόματα εργαζόμενοι «β΄κατηγορίας» κάτι που θα σημαίνει περιορισμένη πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους. Παράλληλα η διαδικασία έκδοσης για την άδεια εργασίας θα δυσκολέψει σε σημαντικό βαθμό ή δεν θα παρέχεται με την ίδια ευκολία και συχνότητα που γίνεται σήμερα.

Σπουδές

Τα πάνω κάτω φαίνεται πως θα αλλάξουν και για όσους ευρωπαίους πολίτες σπουδάζουν στα φημισμένα βρετανικά πανεπιστήμια. Παρά το γεγονός πως ακαδημαϊκοί από τη Βρετανία διατυμπανίζουν πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις σπουδές των φοιτητ’ών από τις χώρες-μέλη, όλες οι εκτιμήσεις φανερώνουν πως οι συγκεκριμένοι σπουδαστές θα χαρακτηριστούν “overseas students” με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αύξηση στα ετήσια δίδακτρα.

Πάντως οι όποις αλλαγές θα γίνουν μετά το 2019 και θα αφορούν τους φοιτητές που θα γραφτούν σε βρετανικά πανεπιστήμια από εκείνη τη χρονιά και έπειτα σύμφωνα με όσα δήλωσε η επικεφαλής της Universities UK International, Vivienne Stern. Τέλος όσον αφορά τα προγράμματα Erasmus η κ. Stern ήταν κατηγορηματική πως είναι θέμα πλέον συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ.

The post Ώρα Brexit: Τι αλλάζει για Βρετανούς και Ευρωπαίους σε εργασία και σπουδές-Πως αντιδρά η υπόλοιπη Ευρώπη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα