Καθημερινά πράγματα που απαγορευόταν να κάνουν οι γυναίκες πριν πολλά χρόνια!

15:38 27/2/2020 - Πηγή: iPop

Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία ήταν πάντα υποβαθμισμένη. Άλλωστε ακόμη και σήμερα, μένουν αρκετά πράγματα να γίνουν ώστε να μιλάμε για ισότητα των φύλων. Οι απαγορεύσεις στις γυναίκες, όμως, πριν από 100 χρόνια ήταν πολλές. 

Στην ιστορία, οι γυναίκες πάντα έπρεπε να παλεύουν για τα δικαιώματά τους, ορισμένα δικαιώματα που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα. Οι γυναίκες κατά καιρούς έπρεπε να διαδηλώνουν για να πάρουν ορισμένα δικαιώματα, να μάχονται καθημερινά ενώ υπέφεραν απ’ τις διακρίσεις σε βάρος τους.

Οι απαγορεύσεις στις γυναίκες ήταν πολλές καθώς δεν μπορούσαν να

κάνουν απλά, καθημερινά πράγματα, όπως το να πηγαίνουν σε συγκεκριμένα μέρη ή να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα μόνες τους.

Οι απαγορεύσεις στις γυναίκες πριν 100 χρόνιαΝα πάνε για ψώνια

Μπορεί σήμερα να μην μας περνά ούτε καν από το μυαλό, αλλά οι γυναίκες στο παρελθόν αν θέλανε να πάνε για ψώνια, έπρεπε να συνοδεύονται από έναν άνδρα.

Κάθε φορά που έβγαιναν από το σπίτι θα έπρεπε να είχαν συνοδεία. Οι άνδρες ήταν εκεί για να τις προστατεύσεις και οι γυναίκες από μόνες τους δεν μπορούσαν να εισέλθουν σε συγκεκριμένους χώρους.

Να φοράνε παντελόνια

Στο παρελθόν οι γυναίκες φορούσαν μόνο φούστες. Δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό για μια γυναίκα να φορά παντελόνια και μάλιστα σε ορισμένες χώρες ήταν παράνομο!

Τα παντελόνια ήταν σημάδι ανδρισμού και επανάστασης.

Να ψηφίζουν

Οι άνδρες θεωρούσαν πως οι γυναίκες δεν ήταν φτιαγμένες να συμμετέχουν στα πολιτικά κι έτσι δεν ψήφιζαν. Θεωρήθηκε ότι οι γυναίκες είχαν κατώτερους εγκεφάλους και δεν ήταν διανοητικά προετοιμασμένες για να ψηφίσουν.

Χρειάστηκε να δοθούν έντονοι αγώνες για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες που είχαν κλείσει τα 30 και είχαν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού, μπορούσαν να ψηφίσουν για πρώτη φορά το 1934.

Photo: Menelaos Michalatos / SOOCΝα ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό

Οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά τους και να έχουν τραπεζική κάρτα.

Δεν μπορούσαν να κάνουν αίτηση για δάνειο και να έχουν πιστωτικές. Αν ήταν ανύπαντρες, θα χρειαζόταν ο πατέρας τους να υπογράψει για εκείνες.

“Άκουσέ την, πίστεψέ την”- Αληθινές ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης

Να είναι στο δικαστήριο

Δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια δίκη εκτός κι αν ήταν κατηγορούμενες. Στο παρελθόν θεωρήθηκαν πολύ εύθραυστες και ευαίσθητες για να μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις.

Να έχουν το δικό τους διαβατήριο

Μόλις μια γυναίκα παντρευόταν, είχε το διαβατήριο μαζί με τον σύζυγό της. Άλλωστε της απαγορευόταν να ταξιδέψει σε άλλη χώρα χωρίς τον σύζυγό της γι’ αυτό και δεν υπήρχε λόγος να έχει το δικό της διαβατήριο!

Να είναι στη δουλειά κατά την εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες έχουν υποστεί πολλές διακρίσεις λόγω φύλου στο παρελθόν. Ένα παράδειγμα είναι το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να δουλέψουν ενώ ήταν έγκυες ή τις έδιωχναν από τη δουλειά.

Δες κι αυτό:

Όσα ζητάει η κοινωνία από μια γυναίκα σε ένα τρίλεπτο, συγκλονιστικό video

Το άρθρο Καθημερινά πράγματα που απαγορευόταν να κάνουν οι γυναίκες πριν πολλά χρόνια! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα