Όλα τα στοιχεία μας στην «τράπεζα πληροφοριών» που βάζει τέλος στη γραφειοκρατία

19:53 15/2/2020 - Πηγή: iPop

Ατελείωτες ουρές. Ατελείωτα χαρτιά που πάντα θα είναι λειψά και πάντα κάτι θα σου ζητούν παραπάνω. Χάσιμο χρόνου και ενέργειας. Σε όλα αυτά θα μπει ένα τέλος, με την τράπεζα πληροφοριών, στην οποία θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία των πολιτών και όλα θα γίνονται online!

Και με όλα αυτά θέλουμε να φωνάξουμε “επιτέλους” αλλά κρατάμε και μικρό καλάθι μέχρι να γίνουν τελικά πράξη. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να είναι έτοιμη η τράπεζα

πληροφοριών, η πλατφόρμα όπου θα συγκεντρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των πολιτών.

Από εκεί, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες θα παίρνουν τα στοιχεία που θέλουν όταν είναι αναγκαίο, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι ο ίδιος ο πολίτης, είτε είναι φυσικό, είτε νομικό πρόσωπο θα δίνει την έγκρισή του, γραπτώς ή ηλεκτρονικώς.

Ναι, αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειάζεται να στήνεσαι σε ουρές και δεν θα σου λείπει πάντα ακόμη ένα χαρτί.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργο Γεωργαντά όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαδικασία ουσιαστικά της πιστοποίησης της ταυτότητας των φυσικών προσώπων θα γίνεται πολύ πιο εύκολα, δίνοντας τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον φυσικά υπάρχει η εξουσιοδότηση από τον πολίτη, να αντλούν σημαντικά στοιχεία, όπως διεύθυνση επικοινωνίας, τηλέφωνο και e-mail αυτόματα, μέσω του Μητρώου Επικοινωνίας της ΓΓΠΣΔΔ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Έτσι, εξοικονομούμε πόρους, καταπολεμούμε τη γραφειοκρατία και ενισχύουμε τη διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για την ψηφιακή στρατηγική και την προσέλκυση επενδύσεων Γρηγόρης Ζαριφόπουλος μίλησε για μια καινοτομία που βάζει επιτέλους μία τάξη, μειώνει την γραφειοκρατία και διευκολύνει τους πολίτες. Από εκεί που δηλώναμε σε κάθε υπηρεσία του Δημοσίου την αλλαγή της διεύθυνσης κατοικίας, του τηλεφώνου ή του e-mail μας, πλέον θα το κάνουμε μόνο στο Μητρώο Επικοινωνίας και όλοι οι δημόσιοι φορείς θα αντλούν από αυτό όποια πληροφορία χρειάζονται, όποτε είναι απαραίτητο.

Η εφορία σε “ανακρίνει” μ’ ένα νέο έντυπο | Τι πρέπει να συμπληρώσεις

Πρόκειται επίσης, για μια δράση διαλειτουργικότητας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε ό,τι αφορά το πλήθος των εξυπηρετούμενων πολιτών, τα δεδομένα που ανταλλάσσονται και τις ώρες που εξοικονομούνται. Με πλήρη συμμόρφωση με τον κανονισμό για τη προστασία δεδομένων, είναι μια εξαιρετικά σημαντική υλοποίηση για την ΓΓΠΣΔ, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για την ψηφιακή στρατηγική και την προσέλκυση επενδύσεων Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Τι προβλέπεται για την τράπεζα πληροφοριών

Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης κεντρική βάση μοναδικής καταχώρησης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των πολιτών, όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), η ταχυδρομική διεύθυνση, ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, μέσω αυτής της κεντρικής βάσης αποκλειστικά θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά τα αντίστοιχα δεδομένα των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η καταχώρηση και ενημέρωση των ανωτέρω δεδομένων στην κεντρική βάση πραγματοποιείται μέσω πιστοποιημένης πρόσβασης σε ειδική εφαρμογή με κωδικούς μοναδικής ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.

Τα στοιχεία των πολιτών που είναι καταχωρημένα στην πλατφόρμα θα μπορεί να τα αξιοποιεί το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας ΓΓΠΣΔΔ για την ταυτοποίηση των πολιτών στα μητρώα της δημόσιας διοίκησης, ενώ μπορούν και οι τράπεζες να αντλήσουν πληροφορίες σε περιπτώσεις επικαιροποίησης των στοιχείων των πελατών τους.

Αυτό θα πραγματοποιείται μετά τη ρητή συναίνεση του πολίτη και όχι αυθαίρετα, ώστε να προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα που του ζητάει η τράπεζά του.

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορεί να αλλάξει κάποιος το επώνυμό του;

Credits: REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Το άρθρο Όλα τα στοιχεία μας στην «τράπεζα πληροφοριών» που βάζει τέλος στη γραφειοκρατία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα