Όλα όσα μπορούν να σου πουν οι ζωγραφιές του παιδιού σου για τα συναισθήματά του

13:40 10/7/2021 - Πηγή: iPop

Από την αρχή του, το ανθρώπινο είδος βρήκε τον τρόπο της έκφρασης μέσα από την τέχνη. Το σχέδιο και η ζωγραφική χρησιμοποιούνται και από τον τομέα της ψυχολογίας μέσω του art therapy προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιθανά ψυχολογικά τραύματα με τα οποία παλεύουν στη ζωή τους. Αντίστοιχα υπάρχουν πολλά που μπορείς να ανακαλύψεις παρακολουθώντας τις ζωγραφιές του παιδιού σου για τα συναισθήματα που βιώνει σε αντίστοιχες φάσης της ζωής του.

Όσα μπορούν να σου πουν οι ζωγραφιές του παιδιού σου για τα συναισθήματα του

Μελέτες

έχουν δείξει ότι η τέχνη δημιουργεί μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων που ενισχύουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα, την ορμονική ισορροπία και τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής εκφραστικής τέχνης, η φυσιολογία του σώματος μετατοπίζεται από την κατάσταση του στρες στην ηρεμία.

Pexels

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά καθώς συχνά είναι πιο εύκολο για ένα παιδί να μιλάει για εικόνες παρά για τον εαυτό του ή τα συναισθήματά του (θλίψη, θυμός, ντροπή κ.λπ.). Το σχέδιο και η ζωγραφική μπορούν να επιτρέψουν στο παιδί σου να εκφράσει δύσκολα συναισθήματα ή να αποκαλύψει αυτά που δεν μπορεί να μοιραστεί προφορικά. Η καλλιτεχνική του έκφραση μπορεί να σου δώσει μια σαφέστερη αίσθηση του εσωτερικού του αγώνα, μια εικόνα που θα σε βοηθήσει να το καθοδηγήσεις.

Δεν χρειάζεται να είσαι εκπαιδευμένος θεραπευτής για να χρησιμοποιήσεις τεχνικές θεραπευτικής τέχνης με το παιδί σου. Απλώς εφοδιάσου με μια ποικιλία προμηθειών όπως γιγαντιαία ρολά χαρτιού, χρωματιστό χαρτί, κραγιόνια, χρώματα και μια ποικιλία δεικτών, συμπεριλαμβανομένων αρωματικών, μεταλλικών, λιπαρών, λεπτών, ακόμη και μαρκαδόρων που αλλάζουν χρώμα καθώς γράφουν πάνω από ένα άλλο χρώμα. Στη συνέχεια, δοκίμασε τις παρακάτω ασκήσεις τέχνης για να εξερευνήσεις νέους τρόπους επικοινωνίας με το παιδί σου.

Σχεδίασε μια αυτοπροσωπογραφία

Σε ένα μεγάλο φύλλο χαρτιού, φτιάξε το σώμα του παιδιού σου. Ζήτησε του να το γεμίσει με τα συναισθήματά του. Η ευτυχία μπορεί να είναι ένας λαμπερός κίτρινος ήλιος κοντά στην καρδιά του. Η λύπη μπορεί να είναι μπλε δάκρυα που έρχονται από τα μάτια του. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να σχεδιάσουν και να ολοκληρώσουν τα δικά τους από την αρχή. Μπορεί να εκπλαγείς με το τι και πού εμφανίζονται τα συναισθήματα.

Freepik Φαντάσου το μέλλον

Το έργο τέχνης είναι επίσης ένα αποτελεσματικό σημείο εκκίνησης όταν εργάζεσαι με σαφείς τελικούς στόχους, όπως να κοιμηθεί ή να μειώσει τον φόβο. Πρότεινε στο παιδί σου να κάνει δύο σχέδια – πώς είναι τα πράγματα τώρα και πώς θα ήθελε να είναι. Μόλις μπορέσει να φανταστεί αυτό που θέλει, μπορεί να αρχίσει να κάνει βήματα για να φτάσει εκεί. Και μπορεί να κρεμάσει τις φωτογραφίες του στην κρεβατοκάμαρά του ως υπενθύμιση του πιθανού θετικού μέλλοντος.

Δείξε και πες τι είναι

Μετά από ένα φανταστικό ταξίδι, όπως μια βόλτα σε ένα ειδικό μέρος που φαντάζεται με τα μάτια του κλειστά, ζήτησε από το παιδί σου να σχεδιάσει την εμπειρία του. Η οπτική απόδοση σας δίνει και τα δύο κάτι να το κοιτάξετε καθώς το μοιράζεται. Εάν το σχέδιο απεικονίζει ένα πρόβλημα – ας πούμε, ένα επικίνδυνο goblin ή μια πυρκαγιά στο σπίτι – ζήτησε του να φανταστεί τι θα μπορούσε να λύσει την κατάσταση. Μπορεί ακόμη και να σχεδιάσει τη λύση ακριβώς πάνω στην εικόνα του!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όλα όσα μπορούν να σου πουν οι ζωγραφιές του παιδιού σου για τα συναισθήματά του εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα