Οι Γυναικοκτονίες του 2021. Πόσες ακόμα θα επιτρέψουμε;

15:50 31/7/2021 - Πηγή: iPop

Από τον Ιανουάριο του 2021, οι γυναίκες που λείπουν από δίπλα μας γιατί δολοφονούνται από τους συντρόφους τους, τα θύματα της πατριαρχίας και της γυναικοκτονίας, της ακραίας μορφής της έμφυλης βίας, αυξάνονται διαρκώς.  

Οι γυναικοκτονίες καταγράφονται η μια μετά την άλλη και η ανάγκη για τη νομική τους αναγνώριση είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Συγκεκριμένα 6 είδαν φέτος το φως της δημοσιότητας από την αρχή της χρονιάς και ανάμεσά τους υπάρχουν δεκάδες ακόμα γυναίκες θύματα που χάθηκαν στα

χέρια των συζύγων τους και δεν έγιναν ποτέ γνωστές.

Από πότε το “χάλασε η φάση” αποτελεί αιτία γυναικοκτονίας;

Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα: Οι γυναίκες που μάθαμε τα ονόματά τους γιατί οι σύντροφοί τους τις δολοφόνησανΓυναικοκτονία στη Δάφνη: 31χρονη θύμα γυναικοκτόνου επειδή ζήλευε

Το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Ιουλίου ένας 40χρονος μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της Δάφνης προκειμένου να ομολογήσει πως σκότωσε την 31χρονη σύζυγό του μέσα στο διαμέρισμα που διέμεναν στην οδό Λάμπρου Κατσώνη. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος έσφαξε τη γυναίκα του, επειδή την ζήλευε. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σπίτι βρήκαν το θύμα μέσα σε μια λίμνη αίματος. 

Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ μετά από καταγγελία ενοίκου της πολυκατοικίας όπου συνέβη η γυναικοκτονία στη Δάφνη. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει μέσω facebook, ένοικος της πολυκατοικίας, η γυναικοκτονία στη Δάφνη φαίνεται να αποτελεί υπόθεση συνεχούς και κλιμακούμενης κακοποιητικής συμπεριφοράς και έμφυλης βίας. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως 19 μέρες πριν τη γυναικοκτονία, η κοπέλα είχε καλέσει την αστυνομία για να αναφέρει περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε γειτονικό διαμέρισμα που ζει και ανήλικο. Όπως έγραφε στην ανάρτησή της εκείνη την ημέρα, “το περιπολικό ήρθε μετά από 25 λεπτά δεν μπήκαν καν στο κόπο να κατέβουν άνοιξαν απλά τα παράθυρα και έφυγαν”.

Σε πρόσφατη ανάρτηση η ένοικος, παραπέμπει στην παλαιότερη δημοσίευσή της, σχολιάζοντας, “Τη σκότωσε τελικά. Αυτό έχω να πω”

Γυναικοκτονία της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο

Ήταν στις 16 Ιουλίου όταν η μόλις 26 ετών Γαρυφαλλιά ανασύρθηκε νεκρή από τη θαλάσσια περιοχή της Λυγαριάς στη Φολέγανδρο. H κοπέλα έκανε διακοπές με τον σύντροφό της κι εκείνος αφού τη σκότωσε, υποστήριξε πως όλα συνέβησαν λόγω της “κακιά στιγμής”.

“Χάλασε η φάση”, “παιδιά τι έκανα;”. Με αυτά τα λόγια ο 30χρονος φίλος της 26χρονης Γαρυφαλλιάς παραδέχτηκε στους αστυνομικούς ότι σκότωσε τη σύντροφό του. Ο 30χρονος ανέφερε στους αστυνομικούς, ότι υπήρχαν αρκετοί καβγάδες τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ίδιο συνέβη και το μεσημέρι της Παρασκευής (16/7), ενώ κινούνταν με το αυτοκίνητο. Τότε δε δίστασε να βγάλει εκτός δρόμου το αυτοκίνητο και να το ρίξει στη βραχώδη πλαγιά που ήταν περίπου 30 μέτρα. Η κοπέλα βγήκε έξω, εκείνος την ακολούθησε και την έσπρωξε στη θάλασσα. Η 26χρονη χτύπησε στα βράχια και κατέληξε στη θάλασσα, όπου κα πνίγηκε.

Γλυκά Νερά: Η 20χρονη Καρολάιν

Στις 11 Μαϊου 2021 η 20χρονη Καρολάιν έχασε τη ζωή της από τα χέρια του συζύγου της. Από την εξιστόρηση των γεγονότων, μέχρι τη σχεδόν ψυχρή παρουσία του συζύγου της Καρολάιν μπροστά στις κάμερες, φαινόταν πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την αρχική εξήγηση του γυναικοκτόνου. Η κοπέλα δολοφονήθηκε δίπλα στο παιδί της.

Για να ομολογήσει ο άνδρας χρειάστηκαν 37 ημέρες υποκρισίας και θεάτρου, αλλά και πολλές συμπληρωματικές εξηγήσεις στις οποίες μέχρι και την ώρα που αποκαλύφθηκε η αλήθεια δεν έδειχνε καμία διάθεση να πει την αλήθεια. Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στο ερώτημα για την πράξη απαντούσαν τα εξής: “Σίγουρα δε μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν καταλάβαινε τι έκανε. Από τον τρόπο που έπνιξε την γυναίκα του, σκότωσε στη συνέχεια τον σκύλο της και χωρίς ίχνος αιδούς χρησιμοποίησε ακόμη και το μωρό τους, βάζοντάς το δίπλα στη νεκρή του μητέρα, για να καταστήσει ακόμη πιο αληθοφανές το σενάριό του, μας δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος χωρίς αναστολές.”

Ποτέ δεν είναι έγκλημα αγάπης. Η αγάπη δεν εγκληματεί

Μακρινίτσα: Τον χώρισε και τη σκότωσε

Τον Απρίλιο του 2021, η Κωνσταντίνα Τσάπα βρήκε το κουράγιο να εγκαταλείψει τον σύντροφό της μετά από χρόνια κακοποίησης. Η κοπέλα δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, που μην αντέχοντας την απόρριψη, εισέβαλε στο πατρικό σπίτι της 28χρονης στη Μακρινίτσα και σκότωσε εκείνη και τον αδελφό της. 

“Δεν θυμάμαι τι έκανα. Εγώ πήγα για να δω το παιδί μου και με εμπόδισαν. Μου το απαγόρευσαν και μου είπαν ότι θα με κλείσουν σε ψυχιατρείο”. Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που είπε ο 31χρονος για τη γυναικοκτονία στη Μακρινίτσα το βράδυ της Δευτέρας, 5 Απριλίου.

Αγία Βαρβάρα: Και η Ελένη θύμα γυναικοκτονίας

Τον περασμένο Ιούνιο μια ακόμη γυναίκα, η Ελένη, έχασε τη ζωή της από τα χέρια του κακοποιητή πρώην συζύγου της, όταν εκείνος την πυροβόλησε εξ επαφής. Κανείς δεν κατάλαβε στην αρχή πως ήταν πυροβολισμός. Κανείς δεν συνειδητοποίησε τι είχε γίνει ούτε όταν βρέθηκαν έξω από το σπίτι του θύματος και βρήκαν την 64χρονη Ελένη πεσμένη στο έδαφος, μέσα στα αίματα.

Ο δράστης, ο 75χρονος εν διαστάσει σύζυγός της, ισχυρίστηκε μετέπειτα ότι “η συμπεριφορά της ήταν τελείως απαράδεκτη”. Φίλες της Ελένης αποκάλυψαν τον εφιάλτη που βίωνε η 64χρονη φίλη τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “όπου την έβρισκε, τη σκότωνε στο ξύλο”.

Μήπως είσαι σε μια κακοποιητική σχέση και δεν το καταλαβαίνεις; Μια ιστοριούλα σαν παραμύθι μπορεί να σου θυμίσει τη ζωή σου

Μεσκλά Χανίων: Η νεκρή νορβηγίδα με 14 μαχαιριές

Τον Ιανουάριο του 2021, 54χρονη στα Μεσκλά των Χανίων της Κρήτης, έπεσε νεκρή από τα χέρια του Νορβηγού συντρόφου της στην οικία της, από 14 μαχαιριές. Σύμφωνα με την αναφορά του ιατροδικαστή από τη διαδικασία της νεκροψίας – νεκροτομής, το θύμα είχε οκτώ τραύματα τομής και έξι εκδορές από το μαχαίρι του δράστη, με πιο θανατηφόρα μια μαχαιριά στην πλάγια τραχηλική χώρα, που είχε σαν αποτέλεσμα τη ρήξη δεξιάς καρωτίδας, απώλεια αίματος και εν τέλει το θάνατο. Οι περισσότερες από τις μαχαιριές ήταν στο ύψος του αυχένα και των ώμων, με την χαμηλότερη στην αριστερή μασχάλη της άτυχης γυναίκας, η οποία κατέληξε από καταπληξία, ως αποτέλεσμα της απώλειας αίματος που υπέστη.

6 γυναικοκτονίες μέσα σε λίγους μήνες. Πόσες ακόμα θα χρειαστούν ώστε να αλλάξει η κοινωνία;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι Γυναικοκτονίες του 2021. Πόσες ακόμα θα επιτρέψουμε; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα