Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού- Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε ευχαριστώ;

17:46 8/3/2021 - Πηγή: iPop

Απ’ την έναρξη της πανδημίας, οι γυναίκες είναι στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά του κορονοϊού. Και όχι, δεν αναφερόμαστε μόνο στις γυναίκες γιατρούς και τις νοσηλεύτριες. Οι γυναίκες κατά του covid βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σαν σύζυγοι, νοικοκυρές, μητέρες και εργαζόμενες.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν μοιάζει με καμία άλλη. Ο τελευταίος χρόνος είναι δύσκολος για όλη την υφήλιο, η οποία είναι αντιμέτωπη με έναν ιό που έχει κοστίσει τη ζωή εκατομμυρίων συνανθρώπων μας.

Οι γυναίκες κατά του covid βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με πολλαπλούς ρόλους. Αναλαμβάνουν

ασθενείς με κορονοϊό, αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των παιδιών μας για πρώτη φορά -στην Ελλάδα- με τηλεκπαίδευση, εργάζονται σε καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ την ίδια στιγμή έχουν αναλάβει τις περισσότερες ευθύνες και στο σπίτι.

Ήρθε η στιγμή να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις γυναίκες για το θάρρος τους, τη συμπόνια τους, την ενσυναίσθησή τους, την πολύτιμη βοήθειά τους και τη συμβολή τους στην καταπολέμηση αυτής της πανδημίας.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν στο μήνυμά της γι’ αυτή την ημέρα:

Ενώ οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη, δεν εκπροσωπούνται όπως θα έπρεπε στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, από τις εθνικές ειδικές ομάδες εργασίας για τον COVID-19 σε 87 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 17 κρατών μελών της Ε.Ε., το 85,2% καθοδηγούνται από άνδρες

Η ισότητα των δύο φύλων πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο πάντα. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία. Ζητάμε ίσες ευκαιρίες για όλους.

Και φυσικά, αξίζει να αναφέρουμε, ότι η πανδημία του κορονοϊού, έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες. Έθεσε τις γυναίκες σε μεγάλο κίνδυνο, ακόμα και μέσα στο σπίτι τους. Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Την ίδια στιγμή, όμως, στην Ελλάδα, το ελληνικό #metoo έδωσε φωνή σε γυναίκες, αλλά κι άνδρες, οι οποίοι βγήκαν να μιλήσουν και να καταγγείλουν απαράδεκτες συμπεριφορές, δημιουργώντας ελπίδες για ένα ασφαλές και ίσο για όλους μέλλον.

Τα δικαιώματα των γυναικών δεν θα έπρεπε να τα αναζητούμε, αλλά να τα θεωρούμε δεδομένα. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα.

Freepik Γιατροί- γυναίκες κατά του covid μέσα απ’ τα δικά τους λόγια

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ειδικό αφιέρωμά του φιλοξενεί απόψεις γυναικών γιατρών, που εργάζονται σε δομές υγείας και καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αξίζει να ακούσουμε τι έχουν να πουν αυτές οι γυναίκες με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

«Δεν θα σταθώ σ’ αυτά που μας πήρε η πανδημία. Θα σταθώ σε αυτά που μας έδωσε. Μαζί με τα σπίτια μας νοικοκυρέψαμε και τις προτεραιότητες μας και αυτό το κλισέ ετών “η υγεία πάνω από όλα”,  ξαφνικά απέκτησε νόημα. Ήταν σαν κάποιος να μας έλεγε σταμάτα και δες», λέει από την Ρόδο η γιατρός πνευμονολόγος Σοφία Αναστασίου.

«Ένας χρόνος πανδημίας από τον ιό SARS-CoV2 και οι γυναίκες γιατροί με συναίσθηση ευθύνης και καθήκοντος στην πρώτη γραμμή της μάχης, ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, με εφόδια την επιστημονική γνώση και τον εμβολιασμό», είναι το μήνυμα της Μαρίας Παλαύρα, η οποία είναι πνευμονολόγος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του “Σωτηρία”.

«Μέσα στην πανδημία ως γιατρός ωρίμασα, ως πολίτης θύμωσα με τους επιπόλαιους, ανεύθυνους “παντογνώστες”, ως μητέρα τσακώθηκα πολύ προστατεύοντας τα “μικρά” μου, ως σύντροφος απόλαυσα όσα δεν προλάβαινα, ως γυναίκα με ομόρφυνε μια ακόμα ρυτίδα που….κέρδισα», λέει απ’ την πλευρά της η πνευμονολόγος, Γιούλα Δαμιανού, από την Αρκαδία. 

 «Η πανδημία για εμένα είναι οι εναλλαγές έντονων συναισθημάτων, η επιστημονική πρόκληση,  οι άνθρωποι που παλεύουν ή πεθαίνουν μόνοι, o αναγκαίος περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων αλλά και η ευκαιρία για ενδοσκόπηση, η ελπίδα του εμβολίου», είναι τα λόγια της πνευμονολόγου, Ιωάννας Σιγάλα, επιμελήτριας στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου  “Ευαγγελισμός”.

Η πνευμονολόγος Σωτηρία Δεβενέ από την Λιβαδειά μιλάει για την οικογένειά της που έχει μεγαλώσει: «Τον τελευταίο χρόνο η οικογένεια μου έχει διευρυνθεί με πολλά μέλη, τους ασθενείς με covid. ‘Απειρες ώρες στο τηλέφωνο και ταυτόχρονα να τρέχουν και οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Δύσκολος και απαιτητικός ρόλος».

«Γιατρός, σύζυγος, μάνα, γυναίκα. Ώρες ατέλειωτες στο νοσοκομείο και μετά οι δουλειές στο σπίτι όπως όλες οι γυναίκες.  Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω, αλλά ξέρω ότι η θετική έκβαση του ασθενούς και η αγκαλιά της κόρης μου έχουν γίνει πια όλη μου η ζωή», λέει η Σύλβια Ραφτοπούλου Πνευμονολόγος ΜΕΘ στο “Σωτηρία”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού- Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε ευχαριστώ; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα