Όταν το «δουλεύω από το σπίτι» αποκτά άλλο νόημα

14:03 8/3/2021 - Πηγή: iPop

Μια από τις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία είναι και η εργασία από το σπίτι για εκατομμύρια κόσμου. Με μία συσκευή και μια καλή σύνδεση μεταφέρεσαι εικονικά στο εργασιακό σου περιβάλλον. Τι γίνεται, όμως, όταν η δουλειά σου αφορά κατά μεγάλο μέρος επαφή με κόσμο που οι ανάγκες του δεν μπορούν να μπουν σε καραντίνα; Τότε μεταφέρεις και τον κόσμο στο σπίτι! Διάβασε την περίπτωση της Elizabeth από την Κένυα.

Η Elizabeth δουλεύει στο κέντρο στήριξης γυναικών που συνεργάζεται με την ActionAid Κένυας

στη Μομπάσα, από την αρχή της λειτουργίας του, το 2001. Στόχος του ήταν η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου, όπου οι γυναίκες θα μπορούσαν να συζητούν για τα προβλήματά τους και να κινητοποιούνται για τα δικαιώματά τους. Σήμερα, το κέντρο στηρίζει τις επιζήσασες βίας και διευκολύνει την πρόσβασή τους σε ιατρικές νομικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες. Η Elizabeth εργάζεται με αφοσίωση και παρακολουθεί όλη την πορεία της εξέλιξης των υποθέσεων και τη στήριξη των γυναικών. Αρκετές φορές, μάλιστα, έχει φιλοξενήσει στο σπίτι της γυναίκες που χρειάζονταν ένα κατάλυμα μέχρι να γίνει η καταγγελία και να είναι ασφαλείς ή παιδιά που προέρχονται από κακοποιητικό περιβάλλον, μέχρι να επιμεληθεί η δικαιοσύνη και η πρόνοια.

Με τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας τα περιστατικά αυξήθηκαν, ενώ οι καταγγελίες και η πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας έχουν γίνει πιο δύσκολες. Η ActionAid έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου μέσω μηνυμάτων SMS μπορούν να καταγγέλλονται περιστατικά βίας, παιδικών γάμων, σεξουαλικής παρενόχλησης, ακόμα και μέσα στο lockdown. Επιπλέον, στην πλατφόρμα έχουν προστεθεί πληροφορίες που αφορούν την πανδημία, όπως κοντινά σημεία διανομής τροφίμων, περιοχές όπου μπορεί κανείς να κάνει τεστ και να νοσηλευτεί, ενημέρωση για μέτρα ανακούφισης για όσους χάνουν τη δουλειά τους. Ακόμα και με κλειστά τα δικαστήρια, η πλατφόρμα βοηθά τις γυναίκες να προχωρήσουν σε καταγγελίες και να μπουν οι εκδικάσεις τους σε αναμονή. Ήδη 25 υποθέσεις περιμένουν να πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης, μόλις σταματήσει η καραντίνα.

Το έργο της Elizabeth από την Κένυα

Καθώς το κέντρο στήριξης γυναικών είναι επίσης κλειστό, η Elizabeth φιλοξενεί στο σπίτι της ακόμη περισσότερες γυναίκες που έχουν υποστεί βία και είτε δεν έχουν πού να πάνε για να μην κινδυνεύουν, καθώς τα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας έχουν κλείσει, είτε φοβούνται να πάνε για παρακολούθηση στο νοσοκομείο εξαιτίας του κορωνοϊού. Όπως μας λέει, η πανδημία έχει επηρεάσει πολύ τη δράση της ομάδας: «Η δουλειά μας κατά της έμφυλης βίας μένει πίσω. Ενώ είχαμε καταφέρει να μειωθεί πολύ ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων, από 5-6 χρόνια σε 6 μήνες, τώρα όλες οι δίκες αναβάλλονται. Με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, οι γυναίκες δεν μπορούν να πάνε στα τμήματα και να προβούν σε καταγγελίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για φτωχές γυναίκες που δεν έχουν χρήματα ούτε για να αγοράσουν μάσκες και αντισηπτικά κι έτσι κλείνονται στα σπίτια τους. Επίσης, δεν μπορούμε να παρευρισκόμαστε ακόμα και στις δίκες που γίνονται, ώστε να ενθαρρύνουμε τις καταγγέλλουσες. Οι δράστες πολύ συχνά δωροδοκούν και ξεφεύγουν, αν δεν είμαστε παρούσες να το εμποδίσουμε. Επιπλέον, τα ποσά της εγγύησης έχουν μειωθεί κι έτσι είναι πιο εύκολο να αποφυλακίζονται οι δράστες και να κυκλοφορούν ελεύθεροι, ασκώντας τρομοκρατία στις επιζώσες. Είναι και αυτός ένας λόγος που τις φιλοξενώ στο σπίτι μου. Ακόμα και τα αποδεικτικά στοιχεία αλλοιώνονται από την οικογένεια του δράστη, όσο καθυστερούν οι εκδικάσεις και χαλαρώνουν οι έρευνες. Η απονομή δικαιοσύνης είναι πραγματικά πολύ δύσκολη υπόθεση!».

Τηρώντας όσο γίνεται τα μέτρα ασφάλειας, η Elizabeth παρέχει στέγη σε όσες γυναίκες μπορεί, είναι δίπλα τους, τις εμψυχώνει και περιμένει να λήξει όλο αυτό και να επιστρέψει στην κανονικότητα μιας όχι και τόσο κανονικής δουλειάς. Γιατί όταν δίνεσαι με την ψυχή σου σε αυτό που κάνεις, το σπίτι και η δουλειά μπορεί να ταυτίζονται σε κάθε περιβάλλον!

Mπορείτε να υποστηρίξετε τη δράση της ActionAid για τις γυναίκες εδώ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όταν το «δουλεύω από το σπίτι» αποκτά άλλο νόημα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα