Οι χαρακτήρες της Disney μπήκαν στο μικροσκόπιο. Ποια είναι αποτελέσματα της ανάλυσης και τι αντίκτυπο έχουν στη δομή της σημερινής κοινωνίας

17:12 9/12/2021 - Πηγή: iPop

Οι περισσότεροι που έχουμε παιδιά είμαστε συνεχώς σε μια αναζήτηση και ενημερωνόμαστε σχετικά με το τι είναι καλό να κάνουμε με τα παιδιά μας. Τι ερεθίσματα να τους δώσουμε, τι να αποφύγουμε, τι να προτιμήσουμε. Πολλοί γονείς έχουμε απορία τι αντίκτυπο μπορεί να αφήσουν στα παιδιά μας αυτά που βλέπουν στις ταινίες της Disney. Τα πρότυπα από τις ταινίες της Disney μπήκαν στο μικροσκόπιο! Τα αποτελέσματα μας βάζουν σε σκέψεις.

Fandom

Tα διαφορετικά

σκίτσα που λένε την θλιβερή αλήθεια για τις πριγκίπισσες της Disney και τα πρότυπα που μεγαλώνουν τα παιδιά μας

Τι μήνυμα δίνει στο παιδί

Μια νέα ανάλυση από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan της Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσε ότι περισσότερα από δώδεκα βιβλία, που απευθύνονται σε παιδιά τριών έως πέντε ετών, συνέβαλαν στη μείωση της αυτοεκτίμησης των κοριτσιών, δίνοντας παράλληλα στα αγόρια μια ανώτερη αίσθηση.

«Τα παιδικά βιβλία με εικόνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ταυτότητας φύλου στα παιδιά και μπορούν να επηρεάσουν τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες για τους ρόλους στις οικογένειες και τις κοινωνίες», δήλωσε η Δρ. Έλεν Άνταμ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

Όσο για τη σειρά με τις πριγκίπισσες της Disney, τα βιβλία ενισχύουν το μήνυμα ότι «τα κορίτσια χρειάζονται έναν άντρα για να τα σώσει και ότι οι γυναίκες είναι αβοήθητες». Οι χαρακτήρες των βιβλίων κυμαίνονται από τη Σταχτοπούτα, τη Χιονάτη ως τη Ραπουνζέλ και τη Μουλάν.

«Το αρσενικό είναι δυνατό και ξέρει καλύτερα.Έτσι δημιουργούνται ορισμένα από τα προβλήματα της κοινωνίας. Yπάρχουν μηνύματα πατριαρχίας παντού», είπε η Δρ Άνταμ.

Η επίδραση των βιβλίων που ενισχύουν τα σεξιστικά στερεότυπα «μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμηση των κοριτσιών καθώς και τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες και επιπλέον, τα αγόρια μπορούν να αναπτύξουν την αίσθηση του δικαιώματος (πάνω στα κορίτσια) και τα παιδιά να πιστεύουν ότι τα κορίτσια είναι λιγότερο άξια από τα αγόρια», σημειώνει μεταξύ άλλων η έρευνα.

Και τώρα τι;

Αν αναλογιστούμε πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που πρωτογράφτηκε η Σταχτοπούτα ή Χιονάτη και πώς ήταν τότε η θέση της γυναίκας μπορούμε να κατανοήσουμε ότι σίγουρα είναι αναχρονιστικά και σαφώς δεν υπάρχει καμία ταύτιση με τις σημερινές γυναίκες. Το παιδί βλέποντας ένα από τα πρότυπά του, τη μαμά του, δεν βλέπει κανένα κοινό σημείο με τη Χιονάτη ή τη Σταχτοπούτα.

Από τον Αϊνστάιν μέχρι τον Τριβιζά και τις τοποθετήσεις τους για τα παραμύθια και τα βιβλία, καταλαβαίνουμε τη χρησιμότητα του μύθου στη ζωή του παιδιού. Το πόσο πολύ τα βοηθά στην εξερεύνηση και στην φαντασία. Η Disney είναι πρωτοπόρος και σαν γονείς συχνά αισθανόμαστε εμπιστοσύνη βλέποντας οικογενειακά μια ταινία με την υπογραφή της καθώς είμαστε σίγουροι ότι θα περάσουμε όλοι καλά.

Αν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στη Χιονάτη ή τη Μέριντα του Brave ή την Elsa του Frozen διάλεξε αυτές, που δεν χρειάζονται στη ζωή τους κανέναν πρίγκιπα και νιώθουν πολύ καλά με το να διοικούν μια κοινωνία μόνες τους πιστεύοντας στον εαυτό τους. Τα πρότυπα από τις ταινίες της Disney κάποιες φορές είναι λίγο μπερδεμένα, ωστόσο πάντα έχουμε την επιλογή να δώσουμε στο παιδί να δει αυτό με το οποίο συμφωνούμε και όχι κάτι που δεν μας εκφράζει.

Με αυτά που μεγαλώσαμε εμείς

Εμείς η γενιά των 80’s μεγαλώσαμε με την «Κάντυ-Κάντυ», τη δυναμική κοπέλα που παρά τις αντιξοότητες τελικά τα κατάφερε πολύ καλά. Ή το «Μια φορά και έναν καιρό ήταν η ζωή» που μας εξηγεί τι γίνεται μέσα στο σώμα μας, τι είναι τα κύτταρα, πώς ήρθαμε στη ζωή, τι είναι τα μικρόβια, γιατί κάνουμε εμβόλια κ.α. Αυτά είναι προγράμματα που τώρα που τα παιδιά μου μεγάλωσαν, βλέπουμε μαζί και μας αρέσουν πολύ. Γιατί έχουν το συναίσθημα μέσα τους αλλά και την ενημέρωση. Παρόλο που είναι γυρισμένα τέσσερις δεκαετίες πριν παραμένουν πάντα επίκαιρα.

Τι να κάνουμε στην πράξη;

Ενώ η Δρ Άνταμ είπε ότι δεν είναι πρακτικό να αποκλειστεί η λογοτεχνία που περιέχει στερεότυπα, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μία «κριτική αντίληψη» για να βοηθήσουν τα παιδιά «να αξιολογήσουν προσεκτικά τα βιβλία, προκειμένου να εντοπίσουν τα στερεότυπα».

«Το περιεχόμενο και οι εικονογραφήσεις που περιέχονται στην παιδική λογοτεχνία έχουν μακροπρόθεσμη επιρροή στην ανάπτυξη του φύλου των παιδιών επειδή επικοινωνούν πολιτιστικούς και κοινωνικούς κανόνες στα παιδιά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι πρίγκιπες της Disney έγιναν μπαμπάδες! Σκίτσα ωδή στην πατρότητα και τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητάς μας, τους μπαμπάδες μας

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι χαρακτήρες της Disney μπήκαν στο μικροσκόπιο. Ποια είναι αποτελέσματα της ανάλυσης και τι αντίκτυπο έχουν στη δομή της σημερινής κοινωνίας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα