Οδηγίες για ταξιδιώτες από τον ΕΟΔΥ | Ποιοι δεν πρέπει να ταξιδεύουν;

18:35 5/5/2020 - Πηγή: iPop

Ο κορονοϊός έχει φέρει πολλές αλλαγές και στα ταξίδια, τα οποία δεν θα είναι πια ίδια. Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες για ταξιδιώτες που χρειάζεται οπωσδήποτε να ταξιδέψουν αυτόν τον καιρό. 

Φυσικά και οι περισσότεροι έχουν ακυρώσει τα ταξίδια τους, ειδικά αν δεν συντρέχει κάποιος λόγος. Όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν σημαντικό λόγο να ταξιδέψουν, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό της χώρας. Βέβαια, ο κίνδυνος είναι

αυξημένος για κάθε ταξιδιώτη λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού κι αυξάνεται περισσότερο αν το ταξίδι πρόκειται να γίνει από ή προς κάποια χώρα με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Γι’ αυτό το λόγο, συνιστάται η αποφυγή του ταξιδιού, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Επιπλέον, συνιστάται ισχυρά η αποφυγή ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδας όλων των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή άτομα με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού) και άτομα με ανοσοκαταστολή.

Βέβαια, για αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες για ταξιδιώτες, προκειμένου τα ταξίδια αυτά να πραγματοποιηθούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και προσοχή.

Οδηγίες για ταξιδιώτες από τον ΕΟΔΥ

Αν ταξιδεύεις συνιστάται: 

Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με νερό και σαπούνι.Να αποφύγεις την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).Να αποφύγεις την επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου συνιστάται: 

Να αναβάλλεις το ταξίδι σου ενώ έχεις συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).Να καλύπτεις το στόμα και τη μύτη σου με ένα χαρτομάντιλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι.Να αποφύγεις την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχεις συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από οποιοδήποτε προορισμό όλοι οι ταξιδιώτες τίθενται σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.

Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (1135, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. 

Προορισμοί που έχουν ανάγκη τον τουρισμό πιο πολύ από ποτέ! 

Τονίζεται, τέλος, ότι καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες από τον ΕΟΔΥ ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Διάβασε ακόμα:

Πώς το lockdown αλλάζει την έννοια του ταξιδιού; 

Photos: Pexels

Το άρθρο Οδηγίες για ταξιδιώτες από τον ΕΟΔΥ | Ποιοι δεν πρέπει να ταξιδεύουν; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα