Ο τρόπος για να μειώσεις το άγχος σε 10 λεπτά!

13:42 17/7/2019 - Πηγή: iPop

Ποιοι είναι οι τρόποι για να μειώσεις το άγχος; Άλλος θα σου πει ότι είναι η γιόγκα και ο διαλογισμός, άλλος ότι είναι το διάβασμα, πάντως ο καθένας θα έχει τον δικό του τρόπο για να χαλαρώσει. 

Οι τρόποι για να μειώσεις το άγχος είναι πολλοί και ο κάθε ένας μπορεί να έχει βρει τον τρόπο να χαλαρώνει, αλλά μια νέα έρευνα από το Washington State University μας προτείνει ακόμη έναν τρόπο.

Οι ερευνητές λένε, λοιπόν, πως όταν κάνεις… «petting» σε

μια γάτα ή έναν σκύλο, τότε μειώνεις το άγχος μέσα σε 10 λεπτά. Κι αν ήθελες μια ακόμη δικαιολογία για να περνάς περισσότερο χρόνο με το κατοικίδιό σου, τότε μόλις σου βρήκαμε ακόμη μια.

Το να περνάς χρόνο με τον σκύλο σου, είναι μια κίνηση που μειώνει τα επίπεδα άγχους σε χρόνο dt! Μόνο 10 λεπτά μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογία σου. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι είχαν αλληλεπίδραση με γάτες ή σκυλιά, είχαν σημαντική μείωση στην κορτιζόλη, μια κύρια ορμόνη του στρες.

Οι ερευνητές χώρισαν τους 249 μαθητές σε τέσσερις πειραματικές ομάδες. Η πρώτη ομάδα είχε τη δυνατότητα να κατοικεί και να παίζει με σκύλους και γάτες για 10 λεπτά. Η δεύτερη ομάδα μπόρεσε μόνο να παρακολουθήσει τους άλλους με τα ζώα, ενώ η τρίτη ομάδα παρακολούθησε απλώς μια παρουσίαση των ίδιων ζώων. Τέλος, η τέταρτη ομάδα ήταν «σε κατάσταση αναμονής», και δεν μπορούσε να δει ούτε να αγγίξει καθόλου τα ζώα.

Photo: Unsplash/Rob Wingate

Στη συνέχεια ελήφθησαν δείγματα κορτιζόλης από κάθε φοιτητή αμέσως μόλις ξύπνησαν. Οι μαθητές που μπόρεσαν να αλληλεπιδρούν άμεσα με τα ζώα και να τα αγγίξουν εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

Όπως αναφέρουν επικεφαλής της ομάδας, «γνωρίζαμε ήδη ότι οι μαθητές απολαμβάνουν την αλληλεπίδραση με ζώα και βοηθά στα θετικά τους συναισθήματα αλλά αυτό που θέλαμε να μάθουμε είναι αν αυτή η έκθεση μπορεί να μειώσει το άγχος». Και όντως το κάνει! Γιατί η μείωση των ορμονών του στρες μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να έχει σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Photo: unsplash/Kylli Kittus

Το άρθρο Ο τρόπος για να μειώσεις το άγχος σε 10 λεπτά! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα