Ο οργανισμός σου φωνάζει «βοήθεια» μ’ αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια

17:38 20/6/2017 - Πηγή: iPop

Πολλές φορές έχεις σκεφτεί ή νιώθεις πως θα πάθεις νευρικό κλονισμό. Τι είναι όμως ο νευρικός κλονισμός;

Έχει αποδειχτεί πως δεν πρόκειται για έναν κλινικό όρο και δεν θεωρείται ψυχική ασθένεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ως δεν πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα. Νευρικό κλονισμό είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά λόγω συντριπτικού άγχους.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι να οφείλεται σε

κατάθλιψη ή σε ψυχολογική εξάντληση. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
«Τα σώματα και ο εγκέφαλος μας ανταποκρίνεται στο άγχος με διαφορετικούς τρόπους», εξηγούν οι επιστήμονες.

Μερικά τυπικά σημάδια νευρικής κατάρρευσης είναι τα ακόλουθα:

Συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης

Όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα ο στρεσογόνος παράγοντας είναι συνεχής και επίμονος και οι προσπάθειες αντιμετώπισης του ατόμου είναι υπερβολικές. Αν είσαι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τότε μπορεί να αντιμετωπίσεις επεισόδια ανεξέλεγκτου κλάματος. Μερικοί άνθρωποι «πολεμούν» με την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους, ενώ συχνά νιώθουν ενοχές.

Όταν κοιμάσαι υπερβολικά ή δεν κοιμάσαι αρκετά

Οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου αποτελούν ακόμα ένα προειδοποιητικό σημάδι. Για πολλούς ο ύπνος γίνεται διαφυγή από την πραγματικότητα, ενώ άλλοι ενδέχεται να έχουν αϋπνίες καθώς ο εγκέφαλός τους λειτουργεί υπερβολικά.

Κούραση

Η υπερβολική κόπωση είναι ακόμα μια ένδειξη. Οι καθημερινές σου δραστηριότητες μπορεί αν φαίνονται όλο και πιο δύσκολες και αυτές που σας έδιναν χαρά πλέον δεν φαίνονται και τόσο δελεαστικές. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η διάθεση για ερωτική επαφή, καθώς η απώλεια της λίμπιντο συνδέεται συνήθως με το άγχος.

Αλλαγές στην όρεξη

Ίσως να μην έχεις όρεξη για φαγητό ή το αντίστροφο να έχεις μια τάση για υπερκατανάλωση. Η ορμόνη του άγχους μπορεί να προκαλέσει την επιθυμία για κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Φυσικός πόνος

Όπως ο πονοκέφαλος ή πόνος στο στομάχι. Μερικοί άνθρωποι όταν αγχώνονται σε υπερβολικό βαθμό αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Είναι γνωστό πως το άγχος προκαλεί προβλήματα στο έντερο και στην πέψη.

Πρόβλημα συγκέντρωσης

Έχεις πρόβλημα συγκέντρωσης ή απλώς νιώθεις ότι δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά. Συχνά παρατηρούνται γνωστικά συμπτώματα που συνδέονται με την νευρική κρίση, όπως είναι η δυσκολία επίλυσης προβλημάτων, η αναποφασιστικότητα, η αίσθηση αποπροσανατολισμού και η απώλεια μνήμης.

Δυσκολία στην αναπνοή

Το σφίξιμο στο στήθος και η γρήγορη αναπνοή αποτελούν τυπικά σημάδια άγχους. Η λήψη γρήγορων και σύντομων αναπνοών μπορεί να αύξηση ακόμα περισσότερο το στρες στο σώμα σου. Αν αντιμετωπίζεις δυσκολία στην αναπνοή σε τακτική βάση είναι σημαντικό να αντιμετωπίσεις την ρίζα του προβλήματος.

Μπορεί να έπαθες μια μικρή κρίση πανικού και τώρα;

Τώρα ήρθε η ώρα να φροντίσεις τον εαυτό σου. Ασχολήσου με το αγαπημένου σου χόμπι, πήγαινε μια βόλτα, συζήτησε με την οικογένεια και τους φίλους σου. Μη φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια, σίγουρα θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

Photo: thespiritscience.net,

The post Ο οργανισμός σου φωνάζει «βοήθεια» μ’ αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα