Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες

19:16 11/2/2021 - Πηγή: iPop

Η επιστήμη δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση και υπάρχουν πολλά παραδείγματα που το αποδεικνύουν. Όμως, δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες επιστήμονες αντιπροσωπεύουν λιγότερο απ’ το 30% των ερευνητών παγκοσμίως.

Είναι η 6η χρονιά που γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, που καθιερώθηκε απ’ την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2015.

Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι «επισημάνει πως η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της

αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030, “να μην μείνει κανείς πίσω”».

Τα στοιχεία του ΟΗΕ για τις γυναίκες επιστήμονες

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ΟΗΕ, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), δείχνουν επίσης ότι η εγγραφή των γυναικών είναι πολύ χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).

Ο ΟΗΕ, στέλνοντας ένα μήνυμα με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα, σημειώνει ότι αποτελεί ευκαιρία να πάρουμε θέση και να σπάσουμε τα στερεότυπα.

Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους ως επιστημονικοί ερευνητές και καινοτόμοι

Το παράδειγμα της Marie Curie

Η Πολωνίδα φυσικός Marie Curie έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ το 1903. Το παράδειγμά της αποτελεί έμπνευση για πολλές γυναίκες επιστήμονες και ερευνητές στην Ευρώπη, κι όχι μόνο.

Για να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών και να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα των φύλων και να ληφθούν ενεργά μέτρα για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών.

Ένα μήνυμα για κάθε γυναίκα εκεί έξω!

Μπορούν να υπάρξουν περισσότερες γυναίκες επιστήμονες

Εσύ που είσαι γυναίκα και διαβάζεις αυτό το άρθρο, πάρε τη ζωή στα χέρια σου και εάν οι επιστήμες είναι αυτό που έχεις ονειρευτεί να ακολουθήσεις, μην κάνεις πίσω. Μην διστάσεις να βάλεις ως στόχο το να περάσεις σε μια σχολή, να πάρεις την εκπαίδευση που χρειάζεσαι και στη συνέχεια να προσπαθήσεις να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα.

Marie Curie, Elizabeth Blackwell, Jane Goodall, Mae C. Jemison, Rachel Carson, Maria Goeppert Mayer είναι μόνο μερικά παραδείγματα γυναικών επιστημόνων που έγραψαν την δική τους ιστορία με τις ανακαλύψεις τους.

Μπορείς να το κάνεις, μην αφήσεις κανέναν να σε αποθαρρύνει!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα