Πόσο ωφέλιμο είναι το ρόδι για την υγεία σου; Τι θα συμβεί αν το εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή, σύμφωνα με τους ειδικούς;

14:26 11/2/2021 - Πηγή: iPop

Πόσο συχνά καταναλώνεις αυτό το φρούτο; Τρως ρόδι καθημερινά ή μια φορά το χρόνο και αν; Τελικά πόσο καλό κάνει στον οργανισμό και την υγεία σου; Ποια τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του ροδιού; Λύνουμε όλες τις απορίες σου για το αν πρέπει να το καταναλώνεις συχνά.

Αν έχεις αμφιβολία αν πρέπει να τρως ρόδι καθημερινά ή έστω αρκετά συχνά, τότε ήρθε η ώρα να σταματήσεις να έχεις, γιατί η συχνή, ακόμα και καθημερινή κατανάλωσή του μόνο καλό μπορεί να σου κάνει. Τα οφέλη του ροδιού είναι πολλά και έχουν να κάνουν και με το ανοσοποιητικό σου. Κι επειδή πολλά ακούγονται,

παρακάτω σου έχουμε αυτά τα οφέλη του που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, αν τρως ρόδι καθημερινά;

Μπορεί να απομακρύνει τους ιούς και την εποχική γρίπη

Το ρόδι μπορεί να σε προστατεύσει από παθογόνους μικροοργανισμούς. Για παράδειγμα, ο χυμός του μπορεί να σε προστατεύσει από την προσέλκυση ιών από μολυσμένα τρόφιμα υπερασπίζοντας τη στοματική κοιλότητα. Επίσης, είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και έχει αποδειχθεί πως μπορεί να σε προστατεύσει σημαντική και από την κοινή γρίπη.

Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού μειώνουν επιτυχώς την υπέρταση και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, μια μελέτη έχει δείξει ότι όσοι πάσχουν από αυτά είναι καλό μες τη μέρα να καταναλώσουν 100% φυσικό χυμό ροδιού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το ρόδι βοηθά στην αρτηριακή πίεση είναι μέσω του καλίου. Για την ακρίβεια, 100 γραμμάρια ροδιού περιέχουν 236 γραμμάρια καλίου, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και στη λειτουργία της καρδιάς.

Μπορεί να βελτιώσει τα προβλήματα πέψης

Οι άνθρωποι που καταπολεμούν τη νόσο του Crohn είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα προβλήματα στο στομάχι που οδηγούν, μεταξύ άλλων, σε μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους. Ο λόγος για αυτό είναι η συσσώρευση βακτηρίων στο στομάχι που οδηγεί σε σοβαρή φλεγμονή. Μια λύση που πολλές μελέτες έχουν βρει χρήσιμη είναι η κατανάλωση ροδιών. Κι αυτό γιατί το εκχύλισμα του φρούτου φαίνεται να δημιουργεί μια καλή άμυνα ενάντια σε εκείνα τα βακτήρια που προκαλούν όλο τον πόνο.

Unsplash/ Laura

Και με τη μνήμη τι γίνεται;

Μελέτες έχουν δείξει πως το ρόδι συμβάλλει και στη βελτίωση της μνήμης. Ο Δρ Hartman έδωσε χάπια ροδιού σε ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Το πρώτο χάπι δόθηκε μια εβδομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση και το δεύτερο 6 εβδομάδες μετά. Οι ασθενείς παρατήρησαν ότι η μνήμη τους ήταν 100% ανέπαφη και ακόμη καλύτερη από πριν. Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς που δεν έλαβαν τα χάπια παρουσίασαν την αναμενόμενη απώλεια μνήμης μετά από μια χειρουργική επέμβαση.

Ο Δρ Hartman προχώρησε ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι είχε κάποια στοιχεία ότι τα χάπια αυτά βοήθησαν στη δημιουργία περισσότερων νευρώνων στον εγκέφαλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι βρήκε μια θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, όμως φαίνεται πως η κατανάλωση ροδιού από νεαρή ηλικία μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη μεγαλώνοντας.

Πώς να καθαρίσεις το ρόδι σε 4 απλά βήματα!

Μπορεί να εξισορροπήσει τις επιπτώσεις του διαβήτη

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, όμως τα υψηλά επίπεδα σακχάρου που συνδέονται με τον διαβήτη μπορούν να ελεγχθούν απλώς τρώγοντας ένα ρόδι καθημερινά. Ο λόγος; Το φρούτο αυτό μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες, που είναι η κύρια αιτία του διαβήτη. Τα οφέλη, όμως, δεν σταματούν εκεί, αφού μειώνει, επίσης, τον κακό τύπο της χοληστερόλης, βοηθώντας στη διατήρηση ενός σχετικά χαμηλού επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με την καθημερινή πρόσληψη ροδιού. Πρέπει να το καταναλώνουν σε μικρές ποσότητες, λόγω της ζάχαρης.

Επιδρά σημαντικά στα οστά και την αρθρίτιδα

Σε μελέτη του 2011 διαπιστώθηκε πως το έλαιο σπόρου του ροδιού μπορεί να ανακουφίσει την ευαισθησία των αρθρώσεων. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν βρει σημαντικά στοιχεία που δείχνουν πώς τα αντιοξειδωτικά του καρπού μπορούν να καταπολεμήσουν με επιτυχία την αρθρίτιδα, αλλά και να ενδυναμώσουν τα οστά.

Μήπως να ξεκινήσεις να τρως έστω και λίγο ρόδι καθημερινά, αν δεν το κάνεις ήδη;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πόσο ωφέλιμο είναι το ρόδι για την υγεία σου; Τι θα συμβεί αν το εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή, σύμφωνα με τους ειδικούς; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα