Ο διπλός στόχος του Eurogroup

09:59 26/1/2017 - Πηγή: iPop

Το μεσημέρι της Πέμπτης συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες με τον στόχο του να είναι διπλός: Απ’την μια η επιστροφή των επικεφαλής του «Κουαρτέτου» στην Αθήνα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και απ’την άλλη να τεθεί η βάση για την οριστική συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έχοντας στόχο να διευκρινίσει τις θέσεις και τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης,

ενώ οι Βρυξέλλες είχαν χαρακτηρίσει την επιστολή του προς τους Θεσμούς ως «ένα καλό σημείο εκκίνησης».

Τι επιθυμεί η Αθήνα;

Η Αθήνα στοχεύει στο να χρειαστεί η επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» για μόλις έναν χρόνο. Παράλληλα, επιθυμεί περιγραφή των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για την επίτευξη των στόχων, χωρίς, όμως να τα νομοθετήσει προκαταβολικά.

Ωστόσο, οι δανειστές φαίνεται πως θέλουν τι ακριβώς αντίθετο, δηλαδή τη νομοθέτηση μέτρων και την μετέπειτα ακύρωσή τους εάν οι στόχοι που έχουν τεθεί, επιτευχθούν.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση επιθυμεί ένα 1% απ’ τον στόχο για πλεονάσματα στο 3,5% να δοθεί για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Τέλος, ο Ε. Τσακαλώτος αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη εξειδίκευσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος προκειμένου να μπορέσουν τα ελληνικά ομόλογα να μπουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πάντως, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το Eurogroup απλώς θα καταγράψει την πρόοδο που έχει γίνει και δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις σήμερα, Πέμπτη.

Οι Ευρωπαίοι πάντως θεωρούν δεδομένο ότι θα ληφθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

The post Ο διπλός στόχος του Eurogroup appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα