Ντόμινο εξελίξεων: Η Ουκρανία υπέγραψε την αίτηση για την ένταξή της στην Ε.Ε. – Η Ελβετία σταματά να είναι ουδέτερη

18:54 28/2/2022 - Πηγή: iPop

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, το Κίεβο πολιορκείται και η πυρηνική απειλή προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στα σύνορα της Λευκορωσίας μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διπλωματών και οι απεσταλμένοι παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής. Παράλληλα, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ολόκληρος ο κόσμος τις παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε σήμερα το πρωί, 28/2, στο Γόμελ, αξιώνοντας «άμεση» εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων,

ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία. Η Ρωσία από την άλλη, ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Οι διαπραγματεύσεις για σήμερα ολοκληρώθηκαν αλλά ένας νέος γύρος σχεδιάζεται από Μόσχα και Κίεβο, σύμφωνα με Ουκρανό απεσταλμένο.

Η ιστορία των Ρωσο-Ουκρανικών σχέσεων

Ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ: Τι σημαίνει αυτό για την εξέλιξη του πολέμου;

Πριν από λίγη ώρα μάλιστα, η Ουκρανία υπέγραψε την αίτηση για να ενταχθεί στην ΕΕ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην έκβαση του πολέμου.

President @ZelenskyyUa has signed application for the membership of #Ukraine in the European Union.

This is a historic moment! pic.twitter.com/rmzdgIwArc

— Verkhovna Rada of Ukraine (@ua_parliament) February 28, 2022

Όσον αφορά τη Ρωσική πλευρά, στο διάταγμα που υπέγραψε πριν από λίγο ο Πούτιν υπάρχει πρόβλεψη που απαγορεύει σε όλους τους Ρώσους Πολίτες να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό.

Επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα, Δευτέρα (28/2) τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιάμισης ώρας, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία. Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», ενώ ανέφερε τους 5 όρους που θέτει στην ΕΕ προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αφήσαμε τον μπαμπά στο Κίεβο»: Η σκληρότητα του πολέμου μέσα από τα αθώα μάτια ενός μικρού παιδιού

Οι τέσσερις όροι του Πούτιν είναι οι εξής:Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην ΚριμαίαΑποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτουςΑποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτουςΔιασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της ΟυκρανίαςΤα αιτήματα του Μακρόν είναι τα εξής:Άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,Προστασία των αστικών υποδομώνΕξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες και εκείνος συμφώνησε.

Η Ελβετία συντάσσεται με ΗΠΑ και ΕΕ υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ιστορικό γεγονός αποτελεί η απόφαση της Ελβετίας να υιοθετήσει όλες τις κυρώσεις που έχει ήδη επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Ignazio Cassis.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για την Ελβετία», είπε σε συνέντευξη Τύπου αφού το ουδέτερο κράτος δίσταζε να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στη διεθνή κίνηση κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Τα 27 μέλη της ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες χώρες, έχουν χτυπήσει το καθεστώς του Πούτιν με τις πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη σύγχρονη ιστορία.

Να υπενθυμίσουμε ότι Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ ούτε του ΝΑΤΟ και σε όλα τα γεγονότα μέχρι στιγμής παρέμενε ένα ουδέτερο έθνος.

2 ντοκιμαντέρ για να δεις και να καταλάβεις καλύτερα τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία

Η Google απενεργοποίησε χάρτες για να μην δίνει πληροφόρηση

Η Google απενεργοποίησε το φίλτρο της κίνησης στους δρόμους που προσφέρει η Google Maps, αλλά και της παροχής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την παρουσία του κόσμου σε πολυσύχναστα σημεία της Ουκρανίας προκειμένου να προστατεύσει του πολίτες και να μην δίνει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία τους.

Ένας καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury στην Καλιφόρνια δήλωσε ότι οι εφαρμογές των Google Maps τον βοήθησαν να ιχνηλατήσει «αυξημένη κυκλοφορία στους δρόμους», η οποία αφορούσε στην κίνηση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων προς τα σύνορα, μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση της ρωσικής εισβολής.

According @googlemaps, there is a "traffic jam" at 3:15 in the morning on the road from Belgorod, Russia to the Ukrainian border. It starts *exactly* where we saw a Russian formation of armor and IFV/APCs show up yesterday.
Someone's on the move. pic.twitter.com/BYyc5YZsWL

— Dr. Jeffrey Lewis (@ArmsControlWonk) February 24, 2022

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ντόμινο εξελίξεων: Η Ουκρανία υπέγραψε την αίτηση για την ένταξή της στην Ε.Ε. – Η Ελβετία σταματά να είναι ουδέτερη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα