Ανοίγουν τα Τέμπη οι αγρότες -Νέα συνάντηση με Τσίπρα

17:08 24/2/2016 - Πηγή: iPop

Σε ένδειξη καλής θέλησης ανοίγουν τα Τέμπη οι αγρότες ενώ την Πέμπτη αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να συναντηθεί εκ νέου με εκπροσώπους του μπλόκου του Προμαχώνα. Παράλληλα ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να παρέμβει στα μπλόκα. Tο βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να προβεί ο Αλέξης Τσίπρας σε ανακοινώσεις στη Βουλή.

Ανοίγουν
τα Τέμπη:

Οι αγρότες στα μπλόκα στην κοιλάδα των Τεμπών αλλά και τη γέφυρα του Πηνειού στην διασταύρωση με το Στόμιο επιτρέπουν την διέλευση των οχημάτων σε ένδειξη καλής θελήσεως.

Σύμφωνα με δηλώσεις των αγροτών η διέλευση από τις εναλλακτικές διαδρομές είναι πιο δύσκολη εξαιτίας της επιδείνωσης του καιρού και γι αυτό ανοίγουν τα μπλόκα τους. Παράλληλα τόνισαν πως η κίνηση αυτή γίνεται εν μέρη για να διευκολυνθεί η επιστροφή των συναδέλφων τους από το μπλόκο της Νίκαιας αλλά και άλλα μπλόκα που πήγαν σήμερα στον Προμαχώνα.

Το βράδυ της Τετάρτης θα αποφασίσουν πως θα κινηθούν και αν θα ξανακλείσουν την Κοιλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις τους.

Συνάντηση Τσίπρα -αγροτών

Μετά την πρώτη άκαρπη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους των μπλόκων, το μεσημέρι της Πέμπτης (12:00) αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τους αγρότες του Προμαχώνα.

Αξίζει να τονιστεί πως το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα άνοιξε στις 15:30 την Τετάρτη. Σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Ανέστης Κεμανετζόγλου, «περνάνε όλα, τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τα λεωφορεία, αλλά και τα φορτηγά και οι νταλίκες».

Την ώρα που η Κυβέρνηση αναμένεται να κάνει διάλογο τους αγρότες, οι Βούλγαροι μεταφορείς ξεκίνησαν τους αποκλεισμούς, κόβοντας τις μεταφορές φρούτων και λαχανικών των φορτίων που περνούν από τη χώρα τους από και προς την Ελλάδα.

Στα μπλόκα παρεμβαίνει ο Άρειος Πάγος

Να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για τους αγρότες τους οποίους κλείνουν τους δρόμους ζητά με σχετική της παραγγελία, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Αναλυτικά η παραγγελία της εισαγγελέως:

«Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι’ αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ’ αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους».

Οι πρώτες αντιδράσεις για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου:

ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό το σχέδιο ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα των αγροτών. Αυτό το στόχο υπηρετεί και η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τους κατά τόπους εισαγγελείς, να προχωρήσουν μαζί με τις αστυνομικές αρχές, στην καταστολή του αγώνα των αγροτών και στην άσκηση ποινικών διώξεων. Ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς για το δίκιο της δεν είναι «έγκλημα», όπως χαρακτηρίζεται στην εισαγγελική παραγγελία. Είναι αγώνας επιβίωσης ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα και στο σύνολο της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που καταστρέφει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.

Ευθύνη για την τρομοκρατική εισαγγελική παραγγελία έχουν η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που ενοχοποιούν τους αγροτικούς αγώνες, που μιλούν για πλήγμα στην οικονομία από τα μπλόκα των αγροτών, που καλλιέργησαν τη συστηματική συκοφάντηση του αγώνα τους και των μορφών πάλης που συλλογικά επιλέγουν.

Επίσης, η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες για το ότι δεν κατήργησε το νόμο που θεωρεί ως αδίκημα τις κινητοποιήσεις στις εθνικές και επαρχιακές οδούς.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά. Η οργανωμένη λαϊκή πάλη μπορεί να νικήσει την αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή που τη συνοδεύει».

Ο εκπρόσωπος των Βούλγαρων μεταφορέων, Μιρολιόμπ Στολάρσκι, έκανε δηλώσεις αναφορικά με τον αποκλεισμό όλων των γεωργικών προϊόντων από και προς την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν ανοίξουν εγκαίρως τα σύνορα οι αγρότες.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ο Στολάρσκι:

Έχουμε προειδοποιήσει όλους τους εμπόρους, ότι αν μέχρι την Δευτέρα δεν υπάρχει βιώσιμη λύση θα μπλοκάρουμε όλα τα σύνορα της γεωργικής παραγωγής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Σκόπια

Και στη συνέχεια υπογράμμισε: «Εξετάζεται επίσης και αποκλεισμός συνόρων και κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο και ανυπολόγιστες ζημιές και στον τουρισμό. Θα μπλοκάρουμε τα σύνορα και κατά την διάρκεια των διακοπών και των αργιών. Οι τουρίστες θα γνωρίζουν πλέον ότι θα πρέπει να περιμένουν 14 ώρες να περάσουν τα σύνορα. Το ίδιο θα κάνουμε και από την περίοδο 15 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου. Εμείς γνωστοποιούμε την απόφαση αρκετούς μήνες νωρίτερα για να το έχουν υπόψη τους όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα».

Οι αντιδράσεις από την Βουλγαρική πλευρά

Ο εκπρόσωπος των Βούλγαρων μεταφορέων κατηγόρησε τους αγρότες πως κάνουν «μπάρμπεκιου» στα σύνορα από τα τέλη Ιανουαρίου και σημείωσε: «Αυτό το μπάρμπεκιου εμάς μας έχει στοιχίσει πολύ ακριβά».

Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ντανιέλ Μίτοφ, ο οποίος ανέφερε: «Έχουμε χτίσει σχέσεις με την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν θα μας τις καταστρέψουν50-100 αγρότες».

Ο Υπουργός της Βουλγαρίας σημείωσε επίσης: «Ο αποκλεισμόs των βουλγαρικών συνόρων στοιχίζει 5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά φέτος εκτιμά ότι οι ζημιές θα είναι μεγαλύτερεs λόγω του μεγαλύτερου χρονικού αποκλεισμού των συνόρων».

Η στάση του υπουργούΑγροτικής Ανάπτυξης

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέρθηκε στο διάλογο σημειώνοντας πως δεν γίνεται το θέμα που υπάρχει να λυθεί με άλλο τρόπο.

Στη συνέχεια, μάλιστα της συνέντευξης του ο Αποστόλου σημείωσε αναφερόμενος στην καθυστέρηση της αξιολόγησης ότι «θα επηρεάσει και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Υπουργός απευθυνόμενος σε όσους καθυστερούν τη διαδικασία της αξιολόγησης:

Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία η οποία μας δεσμεύει. Δεν έχουν καταλάβει ότι αν πάμε πίσω την αξιολόγηση αυτό θα επηρεάσει και τον σχεδιασμό, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης

Ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα- αγροτών σημειώνοντας:

Όταν οι αγρότες βγήκαν από το ραντεβού δήλωσαν ότι ο διάλογος ήταν ουσιαστικός και εποικοδομητικός

Ενώ κλείνοντας ο Β. Αποστόλου σημείωσε μιλώντας για το φορολογικό: «Με βάση την ενιαία πρόταση της κυβέρνησης για ασφαλιστικό – φορολογικό, όχι μόνο δεν υπάρχει επιβάρυνση για το 85% των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά βγαίνουν και κερδισμένοι».

Οι αγρότες, όμως, δεν υποχωρούν και συνεχίζουν τους αποκλεισμούς

Μάλιστα, οι αγρότες κατηγορούν την Κυβέρνηση για «προβοκάτσια» και «χοντρά ψέματα». Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχετική της ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου Καστανεών-Ριζίων Έβρου αναφέρει:

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά την κ. Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητική εκπρόσωπο, η οποία στην πρεμούρα της να παρουσιάσει ότι η πλειοψηφία των μπλόκων συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι στα 58 μπλόκα που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν και τα μπλόκα Καστανεών και Ορμενίου. Όλα αυτά είναι χοντρά ψέματα, γιατί:

Πρώτον, το μπλόκο Ορμενίου, που ανακοινώθηκε ότι συμμετείχε στη συνάντηση, δεν υπάρχει.

Δεύτερον, το μπλόκο Καστανεών – Ριζίων σε καμιά συνάντηση δεν συμμετείχε και δηλώνουμε για άλλη μια φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε συντονισμένοι με τα 68 μπλόκα που πρόσφατα συναντήθηκαν στη Νίκαια της Λάρισας και καθόρισαν το πλαίσιο πάλης.

Δυστυχώς και αυτή η προβοκάτσια της κυβέρνησης, να μας ‘χρεώσει’ ότι συμμετείχαμε στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δείχνει ότι αντιμετωπίζει τον αγώνα μας, που είναι αγώνας για την επιβίωσή μας, με ψέματα και ανεντιμότητα».

Από τις 16:00 έως και τις 18:30 το απόγευμα οι αγρότες κλείνουν και πάλι τον κόμβο στο Καλό Νερό, δυσχεραίνοντας μ΄αυτό τον τρόπο την κυκλοφορία των οχημάτων από Κυπαρισσία προς Πύργο και από Πύργο προς Κυπαρισσία και Καλαμάτα.

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θέλουν να κλείσουν αποκλείσουν το αεροδρόμιο Μακεδονία. Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης:

Πρόθεσή μας είναι να φτάσουμε στον σταθμό αφίξεων και αναχωρήσεων και να τον μπλοκάρουμε

Αξίζει να τονιστεί πως κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό πόσο θα διαρκέσει.

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Ανοίγουν τα Τέμπη οι αγρότες -Νέα συνάντηση με Τσίπρα appeared first on iPop.

Keywords
τσιπρας, τεμπη, αλέξης τσίπρας, βουλη, καιρος, λεωφορεια, ελλαδα, συγκοινωνιες, βεβαίωση, ΚΚΕ, λύση, νικαια, καλαματα, θεσσαλονικη, photo, ipop, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σκοπια, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, μπλοκα αγροτων, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, κομματα, ipop, βγαινουν, το θεμα, αεροδρομιο μακεδονια, αρειος παγος, θεμα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ψεματα, ωρα, αγωνες, αεροδρομιο, αξιζει, αλληλεγγυη, ασφαλιστικο, βεβαίωση, βραδυ, γεφυρα, γινει, γινεται, δευτερα, διαστημα, δηλωσεις, δειχνει, εγινε, ευρω, υπαρχει, εν μερη, ζητα, ιδιο, κυβερνηση, κινηση, κυπαρισσια, λύση, μακεδονια, μηνες, μπλοκο, νερο, ολγα, οχηματων, οχηματα, παμε, πεμπτη, πρωι, ραντεβου, συνεχεια, σχεδιο, τελωνειο, φορα, φορτηγα, ωρες, αγωνας, δημητρης, δικιο, χωρα, κοιλαδα, μια φορα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα